Też na to zwróciłem uwagę. Oś Z zapowiadała się solidnie, a tutaj trochę wiotko będzie moim zdaniem. Na szczęście można to później łatwo naprawić, dorabiając konstrukcję skrzynkową.mumin pisze:Powiem tak, jedna warstwa sklejki pod osią X to niestety za mało, jak zjedziesz do dołu Z'etką i przyciśniesz palcem to oś odegnie Ci się o 1-2mm przy lekkim nacisku, sam to przerabiałem piszę jako praktyk.
Video realizacja z budowy frezarki CNC DiD
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Na części nie ruchomej osi X jest teraz dwie warstwy grubej sklejki ostatni właśnie pisałem do dolph, że chyba coś tam będę musiał dorysować to po testach myślę bo sklejka nie cienka... Jeśli chodzi o cześć osi X ruchomą to nie sądzę by tam coś się uginało choć teraz myślę że łożyska dla osi Z mogły być podwójne i zamontowane na wysokości łożyska dla X... ale damy rade jak się okaże słabo...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pomysł w DECHE - kibicuje.
Zazwyczaj ustawia się jedną na oś ale dla upartych da się 2 po każdej ze stron połączone szeregowo i wtedy można zmieniać punkty referencyjne. 3 na osi to już moja wyobraźnia nie nie obejmuje - ale założeń nie znam i celudolph pisze:Panowie, pytanie do speców...
Na razie zadziałamy na MACH3 i tu pytanie - ile krańcówek na 1 oś się da ustawić, 2 czy 3 ?
Z góry dzięki za podpowiedź
W trumnie z Baltony wyglądasz jak żywy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Maszyna tak zgrabna że aż szkoda by było żeby ucierpiała w wyniku na przykład wjechania jakiegoś mechanizmu którejś osi w bandę. Nie wiem ile krańcówek jest w stanie obsłużyć Mach ale można by dołożyć jeszcze po dwie na każdą oś (na obu ich końcach). Jeżeli dla Macha to zbyt wiele to te dodatkowe krańcówki mogłyby wspomagać przycisk E-stop lub wyłączałyby zasilanie silników. Zależnie od tego jak się to wszystko okabluje. W razie awarii lub pomieszania czegoś w g-kodach, te zewnętrzne krańcówki po prostu wyłączyłyby zupełnie maszynę. To taka luźna sugestia do rozważenia. PikoCNC obsługuje 9 krańcówek czyli po 2 na każdą oś + 3 krańcówki bazowania.