Co to za tokarka

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: panzmiasta » 08 lut 2014, 00:28

Źle myślisz , zębatki B i C są dobrze założone , u mnie też są różnych wymiarów , to tak by ułatwić szybki powrót suportowi po toczeniu , toczysz wolniej i wracasz szybciej

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Tagi:

Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 26

Post napisał: grzechu79 » 08 lut 2014, 08:20

aaaaa..... :wink: :roll:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: pioterek » 08 lut 2014, 09:16

Przecież te koła zębate 30z i 25z na nawrotnicy nie mają wpływu na prędkość toczenia. Są kołami pośrednimi, a tylko koła skrajne tego mechanizmu stanowią o przełożeniu. Ponieważ oba skrajne koła mają po 29 zębów to przełożenie wynosi 1:1 a dodana prędzej tabela jest poprawna. Teraz ważna sprawa :!: koło zębate 29z. na osi wrzeciona, te którego prędzej na fotce nie było, nie posiada oznaczenia "A" tylko prawidłowo "zI", kolejne koła to "z II", "z III" oraz "z IV" (29z.) a nie tak jak na rysunku "B C D". Natomiast koło zębate oznaczone na rysunku "E" to tak naprawdę koło "A" z gitary które ma swoje odzwierciedlenie w tabeli i w każdej pozycji ma 18z. Zgadza się? :?: Dodam, że koło "D" montowane jest na osi śruby pociągowej, a koła "B i C" na gitarze a konkretnie na ruchomej osi mocowanej do niej. Oś ta jest ruchoma po to by dało się na niej mocować koła zębate o dowolnej liczbie zębów w celu uzyskania odpowiedniej wartości posuwu noża tokarskiego względem obracanego materiału.

Obrazek

Dowolność w ilości zębów jest jednak ograniczona konstrukcyjnie i o to pytałem ostatnio. Są trzy wartości istotne dla tej konstrukcji. Odległość stała między osiami "A - D", odległości zmienne między osiami "A - BC" i "BC - D" i mają zakres ruchu "od - do".

Postaraj się być dokładniejszy, na fotce zaznaczyłeś koło zębate E średnica 30mm i 25 zębów. Jest to jednak koło A i ponieważ nie pasował mi wymiar do modułu zęba to powiększyłem fotkę i doliczyłem się 20 zębów. Dobrze piszę? Podaj może jeszcze co się stało z kołem 18 zębów i czy w te miejsce pasuje, bo jak nie pasuje to tabelka jest nieadekwatna do posiadanych kół zębatych. Dokonaj jeszcze pomiarów osi i określ jakie mają średnice oraz jakie z posiadanych kół na które z osi pasują. Skoro nie są jednakowe to dodatkowy problem, ale do opanowania.

Poprawnie koło zębate m=1,5 18z=30mm, 20z=33mm, 25z=40,5mm. Na nawrotnicy są koła z większymi zębami m=1,75.

Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: grzechu79 » 08 lut 2014, 13:38

pioterek pisze:Przecież te koła zębate 30z i 25z na nawrotnicy nie mają wpływu na prędkość toczenia. Są kołami pośrednimi, a tylko koła skrajne tego mechanizmu stanowią o przełożeniu. Ponieważ oba skrajne koła mają po 29 zębów to przełożenie wynosi 1:1 a dodana prędzej tabela jest poprawna. Teraz ważna sprawa :!: koło zębate 29z. na osi wrzeciona, te którego prędzej na fotce nie było, nie posiada oznaczenia "A" tylko prawidłowo "zI", kolejne koła to "z II", "z III" oraz "z IV" (29z.) a nie tak jak na rysunku "B C D". Natomiast koło zębate oznaczone na rysunku "E" to tak naprawdę koło "A" z gitary które ma swoje odzwierciedlenie w tabeli i w każdej pozycji ma 18z. Zgadza się? :?: Dodam, że koło "D" montowane jest na osi śruby pociągowej, a koła "B i C" na gitarze a konkretnie na ruchomej osi mocowanej do niej. Oś ta jest ruchoma po to by dało się na niej mocować koła zębate o dowolnej liczbie zębów w celu uzyskania odpowiedniej wartości posuwu noża tokarskiego względem obracanego materiału.
to kumam,

pioterek pisze:na fotce zaznaczyłeś koło zębate E średnica 30mm i 25 zębów. Jest to jednak koło A i ponieważ nie pasował mi wymiar do modułu zęba to powiększyłem fotkę i doliczyłem się 20 zębów. Dobrze piszę?
dobrze piszesz ja zasugerowałem sie tym że na odwrocie jest wybite 25 i nie liczyłem nawet :???:
pioterek pisze: Podaj może jeszcze co się stało z kołem 18 zębów
koło 18 zębów nie pasuje mi na żadną oś ani na oś zIV ani na śrube pociągową, ono nie ma nawet wycięcia na klin tylko da otwory po przeciwnych stronach a średnica otworu to chyba 16mm
Obrazek
pioterek pisze:Dokonaj jeszcze pomiarów osi i określ jakie mają średnice
średnice osi zIV i śruby pociągowej to 22mm i pasują na nie pewnie koła z otworem 22mm[/b]
pioterek pisze:Poprawnie koło zębate m=1,5 18z=30mm, 20z=33mm, 25z=40,5mm. Na nawrotnicy są koła z większymi zębami m=1,75.
co oznacza m=1,5 lub 1,75

a rozstaw osi zIV do śruby pociągowej i ruchomej na gitarze podam później bo jest rozłożone i w malowaniu

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 08 lut 2014, 14:49

Dobra, pomyśl czy te koło 18z. nie dasz rady użyć jako "A " na osi "z IV - A" może wystarczy je trochę przetoczyć i dorobić rowek. Ja uzupełnię tabelkę o koło 20z. na pozycji "A".

m – moduł zęba parametr charakteryzujący wielkość zębów koła zębatego. Moduły kół współpracujących muszą być takie same.

Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: grzechu79 » 08 lut 2014, 15:28

jeżeli ta "18" będzie na stałe to może lepiej przetoczyć oś i zrobić miejsce na klin, bo jak przetocze zębatke to nie będzie miejsca na zrobienie miejsca na klin po prostu będzie za cienka -chyba :?:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 09 lut 2014, 06:53

Lepiej oś zostawić w spokoju i mieć możliwość wymiany koła "A".

Jak będzie cieńka to nie ma co ale jest inny sposób, bo można kupić dodatkowe koło "z IV", wykonać w nim otwór, tak by część walcowa koła zębatego 18z dała się w ten otwór ciasno wtłoczyć. Powstanie wtedy jakby podwojone koło zębate które nie potrzebuje klina, bo trzyma się na wtłoczeniu.

Dorobić by trzeba tylko tulejkę dopasowaną do osi. Wtedy koło "A" można by wymieniać razem z kołem "z IV", a to w niczym nie przeszkadza. Tabela na "A"= 20z. Jest jednak wygodniejsza.
~
www.cnc.info.pl/files/stara_tokarka_a20_172.pdf

A to masz?

http://bc.pollub.pl/dlibra/doccontent?id=626&from=FBC

Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: grzechu79 » 09 lut 2014, 08:38

no.. czytam :razz:
pioterek pisze:Dorobić by trzeba tylko tulejkę dopasowaną do osi. Wtedy koło "A" można by wymieniać razem z kołem "z IV", a to w niczym nie przeszkadza. Tabela na "A"= 20z. Jest jednak wygodniejsza.
~
www.cnc.info.pl/files/stara_tokarka_a20_172.pdf
Wielkie Dzięki :shock: to tą osiemnastke sobie już darować :?:
"pomógł" poszło :wink:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 09 lut 2014, 09:50

Czy sobie darować to już wedle uznania. Na pozycji "A" mogą pracować inne koła zębate za pomocą których można uzyskać inne posuwy z większą łatwością, więc warto mieć, bo jeść nie woła. Jedynie trzeba przed rdzą chronić i tyle. Stosować można za to każde które ma m=1,5 odpowiedni otwór i z niczym nie koliduje, pamiętając o ograniczeniach wynikających z konstrukcji. Konkretnie 18z jest potrzebne przy małych wartościach posuwu, za to przy dużych to i 40z można założyć.

Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: grzechu79 » 09 lut 2014, 21:01

już wiem do czego ta zębatka z 18 zębami :grin:

Obrazek

Jak kupowałem to sprzedawca mówił że nie ma posuwu poprzecznego, ale podczas oględzin zauważyłem że coś tu za dużo zębatek pod supportem

Obrazek

i znalazłem miejsce dla tej zębatki (sprawdzałem pasuje)i sie naprawił posuw poprzeczny

Obrazek

i tym samym wzrosła cena mojej tokareczki :mrgreen: :mrgreen:

czy takie szczęki to można wymienić same czy lepiej komplet z uchwytem bo nie trzymają centralnie

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”