Stalowa Betty

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 25 sty 2014, 18:32

A projekta Ty jakiegoś masz by nam tutaj wyobrażenie tej Betty zrobić, czy improwizacja pełną parą? :)

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: Alvar4 » 25 sty 2014, 19:31

A mam ino w skeczupie który tu wzgardzon bywa i nie chce se biedy i obciachu narobić gryzmołkami w tym paincie.
Wstawię coś wieczorkiem z tego skeczupa.
Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 sty 2014, 19:41

Alvar4 pisze: Potrzeba około 2 kg aby ruszyć dziada z miejsca.
Długiego żywota to ja mu nie wróżę :)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, 19:42 przez kamar, łącznie zmieniany 2 razy.

mykeone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mykeone » 25 sty 2014, 19:41

Nie liczy się program tylko pomysł i wykonanie ;]
;]

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 04 lut 2014, 01:01

Coś tam się dzieje pomalutku. Jako że ostatnio było na minusie ponad 10 stopni to z chałupy nie wyłaziłem. Zająłem się trochę stroną elektryczną. Z Probota wyszarpałem małe sterowniczki krokowców IM 483. Wydawały się raczej na takie zabawki ale po sprawdzeniu katalogu okazało się że mają one 3 ampery na wyjściu (4 A w Peak) więc w sumie to są takie odpowiedniki chińskich M542 tyle że made in germany (Schneider USA). Postanowiłem je wykorzystać jako tymczasowe sterowanie maszyny. Było trochę zabawy w dobór rezystorów kodujących prąd wyjściowy, zrobieniu jakiejś spójnej obudowy dla 4 sterowników, zamontowaniu ich na 2 radiatorach skręconych razem, wierceniu i przykręcaniu. Ale się udało w kilka wieczorów to jakoś ładnie upchnąć. Do tego poszedł amerykański zasilacz transformatorowy który też trzeba było przełączyć z 110 na 230 V ale na szczęście była taka fabryczna możliwość. Zasilacz miał napięcia symetryczne +-48V i przestawiłem go na zwykłe +48 V. Też zabawy z tym cały wieczór. Wszystko razem zamontowałem na płycie aluminiowej na której w Probocie były wcześniej zainstalowane komplety różnych zasilaczy i listew zasilających. Tak więc recykling maszyn pełną gębą. Nic się nie marnuje, wykorzystujemy każda możliwą śrubkę.
Silniki krokowe to zlepek różnych przydasiów. Te czarne Sigma to z Jotesu przytargane, lata 80 pamiętają jeszcze ale się kręcą i siłę mają. Moment na nich około 3 do 4 Nm. Te szare Sanyo Denki Step Syn (TYPE 103-845-0741) to już takie potworki mocniejsze, około 5 Nm przy 6.7 A (W TME można kupić podobny model tylko trochę mocniejszy za bagatela ponad 500 USD ale to w sumie jako ciekawostka tylko podaję) kupiłem je kiedyś z allegro w zestawie z śrubą kulową (włoska produkcja zdaje się że Scaravella) na Z-kę i prowadnicami też na tą oś (NSK HSR20).
Zobaczymy jak się ten zestaw sprawdzi. Na serwa mnie nie stać. Zreszta może się okazać że maszyna nie będzie na tyle szywna i dokładna aby był sens serwa montować. Do zabawy w styropianie powinna być O.K.
Koniec pitu pitu. Tera oglądać zdjęcia proszę:

Obrazek.Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek.Obrazek

No a teraz skeczupowe gryzmoły i profi instalacje elektryczne w paicie :razz: :razz: :razz:

Nie ma się czym chwalić. To tylko poglądówka i ma kilka niedoróbek, nieskończonych elementów. Ale zawsze to jakieś wyobrażenie o maszynce jest. Ma być prosto i przejrzyściej. Nie mam ochoty robić (na razie) fakultetów z Solida żeby kawałek maszyny miesiąc projektować. Odpalam skeczupa, biere ołówek i dziergam. I wydziergałem. Painta też się nie boje używać. Kurde, jak czasami widzę jak się niektórzy męczą, MESy jakieś robią..... :lol:
A ja sobie powiedziałem tak: Kurde będzie z żeliwa, będzie w skeczupie, będzie w paincie, kurde i pobije te wasze spawanki, wyginanki, MES-owe wyliczanki.... Masą tłumiącą pobiję :mrgreen:

Obrazek.Obrazek.Obrazek

Obrazek.ObrazekObrazek

Ostatnio miałem dylemat jak zamocować prowadnice na stole i najprościej to położyć je na wierchu stołu, powiercić i przykręcić. Ale pole robocze spadnie z 950 na 800 albo i mniej. Więc będzie opcja nieco trudniejsza, przykręcę prowadnice z boku stołu. Trzeba wymyśleć jakiś system podparcia ich dolnej krawędzi aby się nie przesunęły te prowadnice z czasem.

Zrobiło się cieplej ostatnio i z nory wylazłem na powietrze trochę podłubać. Zaczęły się jakieś obróbki elementów u Dudiego. Wkrótce pojawią się foty i jakieś filmy/zdjęcia z tego co się działo na miejscu ( a działo się, frezy latały, wiertła strzelały, chłodziwo się gotowało, w piecu buchało .....) Pozdrawiam :wink:
Obrazek

Ciowiec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Ciowiec » 04 lut 2014, 07:33

Alvar4 pisze: pobije te wasze spawanki, wyginanki, MES-owe wyliczanki
:mrgreen: :mrgreen:

Nie jestem przekonany xD lol

Na pewno będzie sztywniej, i to dużo, jak dołożysz żebra do nóg bramy....

Obrazek

Damradę
Posty w temacie: 1

Post napisał: Damradę » 04 lut 2014, 08:03

Mam pytanie pewnie banalne ,ale czy brama będzie ciągnięta przez jedną śrubę?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 04 lut 2014, 10:25

Na osi Y dwie śruby po bokach pod krawędzi stołu. Na osi X jedna śruba upchnięta na styk między prowadnicami. Co do wzmocnień no bramy to będą tylko w innym miejscu (na końcach belki pociągnięte w dół w stronę nóg, nie ma ich jeszcze na rysunku). Ale fajnie że kogoś sprowokowałem do myślenia i faktycznie to był by słaby punkt konstrukcji. Zastanawiam się czy silnik na X łączyć na sprzęgle ze śrubą kulową czy schować go za bramą i dać koła pasowe HTD i spiąć go paskiem zębatym. Skok śrub kulowych to 10mm/obr więc dosyć szybkie i przy przełożeniu 1:1 (na sprzęgłach) wychodzi 0.05 mm posuwu na 1 krok silnika w sterowaniu pełnokrokowym. Dając paski miał bym możliwość zmiany przełożenia w razie czego. Dając sprzęgła usztywniam i upraszczam konstrukcję tylko znów mam wystające silniki. I bądź tu mądry. Raczej skłaniam się ku sprzęgłom kłowym. Co myślicie?
Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 04 lut 2014, 10:31

Koła zębate, bez problemu możesz naciągnąć i nie ma kłopotów z ustawianiem silnika w osi.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 04 lut 2014, 11:00

Fajnie, że rozrysowałeś też schemat elektryczny.
Żeby garba nie dostać, to proponuję przedłużyć kabel od włączania komputera też na panel. Nie będziesz się musiał schylać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”