Nie aspirowałem w tym projekcie do stworzenia korpusu, którego właściwości będą porównywalne z korpusem granitowym, bądź polimerowym. Chodzi mi tu o stworzenie taniej alternatywy do korpusów spawanych z profili, których są dziesiątki na tym forum. Ich twórcy wiedzą najlepiej ile kosztuje materiał na nie, ile obróbka, ile trzeba czasu spędzić nad projektem, ze spawarką w ręku i jak trudno znaleźć kogoś, kto to wyżarzy (w rozsądnej kwocie) i poprawnie obrobi. A i tak właściwościami konstrukcja taka często odbiega od założeń, nie mówiąc o porównaniach do granitu, czy żeliwa.
Materiał dobrany został przez najlepszego specjalistę, jakiego udało mi się znaleźć i który mówił do rzeczy. Jak już wcześniej napisałem celowałem w niski skurcz materiału, także ten późny. Konstrukcje elementów maszyn ze specjalnego betonu cementowego są stosowane powszechnie. Firma
http://www.durcrete.de/BE-home/BE-home.aspx jest jednym z przykładów. Pamiętajcie o wielkich obrabiarkach, które są poziomowane na nierzadko dość świeżych fundamentach. Fundamenty te też są niestabilne wymiarowo. Może więc teoretycznie dochodzić do deformacji geometrii.
Amatorzy, którzy robicie swoje zabawki w domowym zaciszu. Podoba się?? Coś trzeba zmienić??