Video realizacja z budowy frezarki CNC DiD

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: wojtek30 » 01 lut 2014, 15:22

Nie wiem jak to u innych było, w każdym razie w chińskich prowadnicach które mam jest różnica czy mierzę rozstaw między prowadnicami na wałkach i na podporach. Na podporach nie ma co polegać przy ustalaniu równoległości. Proszę to wziąć pod uwagę przy przymiarkach.

Mam pytanie, jak się nazywa dokładnie taki liniał do trasowania, użyty w 4 minucie?

Tagi:

faber33
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: faber33 » 01 lut 2014, 17:01

To jest liniał firmy Incra T-RULE

mlekocccp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: mlekocccp » 01 lut 2014, 19:38

Jarku podczas zakładania łożysk otwartych na prowadnice nie zapomnij, aby otwory do kasacji luzów w obudowach łożysk były po zewnętrznej stronie:)

Autor tematu
dolph
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 59
Kontakt:

Post napisał: dolph » 01 lut 2014, 21:21

Dziękuję za uwagi, już się nie mogę doczekać poniedziałku, żeby to skręcić :)

Łożyska liniowe mają 2 imbusy - czy oba kasują luzy? (bok i spód)
Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: noel20 » 01 lut 2014, 22:20

Bardzo ładnie, profesjonalna robota i genialnie zmontowany film.
Aż chce się oglądać.
Odnośnie uwag to sprawdź kątownik, chyba, że już jest sprawdzony. Ja kiedyś składałem maszynkę i okazało się, że kątownik nie ma kąta prostego i wyszły z tego problemy, a jak pojechałem do marketu po następny to nie znalazłem takiego co miał kąt prosty.
Koledzy też dobrze piszą o ustawianiu wałków. Przykręć jeden, połóż drugi, wprowadź łożyska i skręć wszystkie cztery jakimś kwadratowym kawałkiem sklejki. Przesuwaj od jednego końca do drugiego i powoli pojedynczo dociskaj śruby drugiego wałka.
Aha, ten kawałek sklejki już masz tylko na filmie nie był przykręcony.
Pytanie mam jeszcze odnośnie "kanapki". Wszystkie przypadki z jakimi miałem do czynienia wyglądały tak, że dwa kawałki drewna jak się posmaruje klejem, złączy i ściśnie ściskami to po zaschnięciu jest proste wszytko. Ale miesiąc później okazuje się że klej tak związał, że cała kanapka jest wygięta. Nie obawiasz się tego?
Garaż masz świetny, może nie tyle wyposażenie co porządek. Wszytko na swoim miejscu. Znajomi jak do mnie przychodzą to mówią, że mam obłędny porządek, ale u ciebie jest błysk.
Aha, robota w porównaniu do mebli rzeczywiście jest o wiele wolniejsza. Ale fakt-nie należy się spieszyć.

[ Dodano: 2014-02-01, 22:23 ]
dolph pisze:Dziękuję za uwagi, już się nie mogę doczekać poniedziałku, żeby to skręcić :)
Łożyska liniowe mają 2 imbusy - czy oba kasują luzy? (bok i spód)
Górna jest podobno do ustalania łożyska, ale to gdzieś kiedyś w kontekście wyczytałem, a bardziej pewnych informacji nie mam.

sasii
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: sasii » 01 lut 2014, 23:46

Klejenie trzech warstw sklejki wydaje mi nie lekką przesadą, jedna by wystarczyła(góra dwie warstwy), bo dodatkowa walki podparte usztywniają konstrukcję.

mlekocccp
Posty w temacie: 3

Post napisał: mlekocccp » 02 lut 2014, 15:45

dolph pisze:Łożyska liniowe mają 2 imbusy - czy oba kasują luzy? (bok i spód)
Boczny robaczek tylko kasuje luz. Jeśli się dokręca robaczek (śrubeczka imbusowa bez łba) dociska on łożysko do prowadnicy, albo inaczej średnica wewnętrzna łożyska się zmniejsza, przez co prowadnica ciężej przesuwa się w łożysku i ma mniej luzu.

Awatar użytkownika

wojtek30
Posty w temacie: 5

Post napisał: wojtek30 » 02 lut 2014, 16:13

sasii pisze:Klejenie trzech warstw sklejki wydaje mi nie lekką przesadą, jedna by wystarczyła(góra dwie warstwy), bo dodatkowa walki podparte usztywniają konstrukcję.
Nie zgodzę się, przy tej długości Z-ki, przy jednej warstwie wszystko by się gięło od patrzenia. Dwie warstwy to moim zdaniem absolutne minimum. Trzeba pamiętać, że wałki podparte nie służą do usztywniania kiepskiej konstrukcji, to konstrukcja ma być odpowiednio sztywna, żeby trzymać gnące się wałki. Często podpory już na wstępie są lekko zwichrowane i po przykręceniu się dopiero prostują.

sasii
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: sasii » 02 lut 2014, 16:51

wojtek30 pisze: Nie zgodzę się, przy tej długości Z-ki, przy jednej warstwie wszystko by się gięło od patrzenia
Nie przesadzajmy to jest sklejka a sklejka tak się nie wygina. Rozumiem ze im sztywniej tym lepiej ale nie ma co przesadzać to nie frezarka do stali. Sam mam drewniaka i wiem co i jak działa. Sklejka tez ma chyba z 21mm, bardziej bym się obawiał o mocowanie frezarki.

Autor tematu
dolph
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 59
Kontakt:

Post napisał: dolph » 02 lut 2014, 23:20

Dzięki za wszystkie uwagi. Co do mocowania stopy frezarki do podstawy - 6 śrub M6. Dam jakieś powiększone podkładki, żeby łby się nie wciągały w sklejkę. Te frezarki stosuje się normalnie do pracy pod stolikiem, frezy mają i ~100m średnicy, tak więc to nie byle chińczyk. Wyjdzie wszystko w praniu...

Co do sklejki - miała być 3x18 (i tak jest w projekcie). Jednak doszła do nas sklejka egzotyczna, bardziej do stosowania na zewnątrz i ma tylko 5 warstw. To trochę za mało jak dla mnie. Użyłem więc innych, które miałem pod ręką - 32mm + 28mm.
Pozdrawiam
Jarek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”