imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 28 sty 2014, 21:20

mheli pisze:powinna być zbliżona wymiarami do imaka który był dotychczas zamontowany w maszynie
Obrazek
na co komu takiej wielkości baza(+ jaskółki)?
Zamiast tych mniejszych imaków montuje się podobnej wielkości bazy szybkomocujące by wykorzystać gotową oś, często spójną z szufladką, by nie przerabiać oryginalnego zamocowania jak ja wyżej. Na oryginalnym mocowaniu wyszłoby mniej więcej tak, wiec zjazd poniżej szufladki byłby niemożliwy. Jednocześnie widać różnicę proporcji przy podobnej funkcjonalności
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, 21:27 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: blasterpl » 28 sty 2014, 21:23

Kolego MIKI po co te nerwy,jeżeli zlecam wykonanie czegoś a nie specyfikuje dokładnie parametrów to chyba jest normalne ze chce wiedzieć co dostanę.A poza tym ja chce wiedzieć jakie będą wymiary a nie żądam gotowego produktu.Te wymiary są mi właśnie po to potrzebne aby ewentualnie coś zmienić,czy dopasować do moich potrzeb.Amen

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 sty 2014, 22:45

Tu nie ma żadnych nerwów - po prostu nie lubię jak ogon usiłuje merdać psem :)

jaoperator nie robił jeszcze imaka do tej konkretnej tokarki, ani w ogóle imaka tej wielkości. Nie ogranicza go nic poza twoją wolą. Jak dla mnie, to wywalałbym szufladkę, zamiast niej na płycie posuwu dałbym stolik teowy albo powierconą i pogwintowaną rzędami płytę stalową i dopiero od tej podstawy liczył imak. Ale tam masz nie za dużo prześwitu nad suportem, więc może i przy okazji warto by było podnieść wrzeciennik i konik. Niezależnie od opcji, jaką wybierzesz, to ty masz podać wartości wymiarów, jakie ma mieć imak - ty je możesz pomierzyć.

jaoperator ma się napracować robiąc projekt, i potem robić go od nowa, bo nie trafił w nieznane oczekiwania nabywcy?

Autor tematu
jaoperator
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 29 sty 2014, 00:55

MlKl, ma sporo racji . Często chłopaki mają jakieś swoje koncepcje i pod nie robię imak Ja podchodzę do tego tak na chłopski rozum :) Skoro blasterpl, twoja szufladka ma szerokość 110 mm więc ja dołożę do tego po 12 mm na jaskółkę tak zeby wystawała poza obrys sanek . Wstępnie założyłem że imak do twojej tokarki będzie miał 122 x 122 x 52 mm . Co do wysokości to jeszcze bym się z Tobą skontaktował , bo może udało by sie tak to zrobić żebyś nie musiał wymieniać oryginalnej śruby która mocuje imak na dłuższą . Jeśli chodzi o kostki narzędziowe to wymiarowo będą miały ok 110x42x35 . Jest jeszcze kwestia otworu pod mimośród , ponieważ nie znam średnicy śruby , nie wiem jak wielki będę robił . Nie powiedziałeś też , jakie noże chcesz mocować w kostkach narzędziowych , a to również ważna informacja . Tak wiec kolego blasterpl, jak już konkretnie będziesz zdecydowany i ja znajdę trochę czasu , to dogadamy te szczegóły i wszystko będzie tak jak ma być

blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: blasterpl » 29 sty 2014, 09:12

MlKl pisze: Jak dla mnie, to wywalałbym szufladkę, zamiast niej na płycie posuwu dałbym stolik teowy albo powierconą i pogwintowaną rzędami płytę stalową i dopiero od tej podstawy liczył imak. Ale tam masz nie za dużo prześwitu nad suportem, więc może i przy okazji warto by było podnieść wrzeciennik i konik.
Jasnowidz jakiś czy co :razz: szukam cały czas płyty na złomie która zastąpi szufladę,o podnoszeniu wrzeciennika tez myślę(bo prześwit nieco mały) ale to dopiero jak zakończę przeróbkę na CNC
A co do ogona merdającego psem to ja mam takie zdanie ze nie wtrącam się gościowi miedzy wódkę a zakąskę,ma jakaś swoja koncepcje niech ja robi ja zatwierdzę ewentualnie poproszę o jakieś zmiany i finito.

Autor tematu
jaoperator
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 29 sty 2014, 17:29

blasterpl pisze:
MlKl pisze: Jak dla mnie, to wywalałbym szufladkę, zamiast niej na płycie posuwu dałbym stolik teowy albo powierconą i pogwintowaną rzędami płytę stalową i dopiero od tej podstawy liczył imak. Ale tam masz nie za dużo prześwitu nad suportem, więc może i przy okazji warto by było podnieść wrzeciennik i konik.
Jasnowidz jakiś czy co :razz: szukam cały czas płyty na złomie która zastąpi szufladę,o podnoszeniu wrzeciennika tez myślę(bo prześwit nieco mały) ale to dopiero jak zakończę przeróbkę na CNC
A co do ogona merdającego psem to ja mam takie zdanie ze nie wtrącam się gościowi miedzy wódkę a zakąskę,ma jakaś swoja koncepcje niech ja robi ja zatwierdzę ewentualnie poproszę o jakieś zmiany i finito.
Jak by co , to kilka stolików teowych też mam zrobione :)
Obrazek

Awatar użytkownika

sinmartin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9

Post napisał: sinmartin » 29 sty 2014, 21:56

jaoperator napisalem do Ciebie na PW,nie dales mi odpowiedzi,byc moze nie doszla wiadomosc jesli tak to napisz mi.

Pozdrawiam

dawd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: dawd » 29 sty 2014, 22:52

Witam , wreszcie zostałem szczęśliwym posiadaczem imaka! Powiem szczerze bez wazeliny, super sprawa! jest dużo sztywniej podczas pracy nie wspominając o wygodzie . Dzięki Jaoperator
Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 lut 2014, 18:29 przez dawd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 01 lut 2014, 01:14

Obrazek
Obrazek

Dostałem, jestem szczęśliwy, po zamocowaniu okazało się, że u mnie kostki mieszczą noże od 6mm do 12mm, ideał.
Przekazałem mikro uwagi wykonawcy ale ogólne wrażenie bardzo dobre. Polecam, do tos mn 80 z czystym sercem.
Po małych zmianach nie musiałem przerabiać oryginalenej śruby.
Zmian w sztywności nie zauważyłem poza faktem że wcześniej max to był nóz 10x10 a teraz 12x12 co do tej tokarki jest po prostu idealnie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 01 lut 2014, 08:23

Jakby podciął jeszcze gniazdo kostki u góry (i z boku) to i 16x16 by się zmieścił, na moje oko spokojnie by wydało bez zagrożenia dla gwintów śrub. No, ale jest jak jest, i na pewno jeszcze niejedną zaletę takiego imaka kolega odkryje "w praniu"..
Witamy w klubie... :grin: A wystarczy obciąć kawałeczek nieduży jak widzę szufladki, i kostka zejdzie poniżej jej płaszczyzny.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”