Proszę o pomoc, poradę przy budowie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jeśli masz grubszą sklejkę chętnie bym zlecił kilka detali do wyfrezowaniakaazior pisze:Wycięte na maszynce elementy do nowej Z-ki, mocujące wrzeciono. "Zaprojektowane" w Corelu, gkod generowany w LazyCam z pliku plt. Sklejka 12mm. Dokładność jest nad wyraz zadowalająca:)

SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 25
Pewnie, że cieszy i to jak. Gdy zacząłem budowę wielu podśmiewało się pod nosem nie dowierzając, że zdołam te kilka meblowych płyt, sterty kabli i wkrętów zmusić do pracy za pomocą komputera. Teraz wytrzeszczają oczy widząc co taka prosta "samojezdna szuflada" może zrobićsmouki pisze:strasznie mi się podoba to dziurkowanie. Cieszy maszynka co nie?

Chętnie bym Koledze pomógł, maszyna weźmie sklejkę grubości równej długości frezu, ale jest to niestety wysoce amatorska konstrukcja, którą robiłem ot tak z głowy. Mam lekkie przekoszenie. Gdy to poprawię to bardzo chętnie wezmę jakąś fuchęAOLEK pisze:Jeśli masz grubszą sklejkę chętnie bym zlecił kilka detali do wyfrezowaniakaazior pisze:Wycięte na maszynce elementy do nowej Z-ki, mocujące wrzeciono. "Zaprojektowane" w Corelu, gkod generowany w LazyCam z pliku plt. Sklejka 12mm. Dokładność jest nad wyraz zadowalająca:)Oj przydała by mi się twoja maszynka.

-
Witam po dłuższej przerwie. Jak zamierzałem dodałem prowadnice do każdej z osi. Nie jest może super ale sztywność się trochę poprawiła.
Tak to wygląda w osi Z

Tak w całości
Wykombinowałem też nowe mocowanie Dremela w osi Z.

I takie bzdurki wyfrezowałem sobie ostatnio na mojej samojezdnej szufladzie.

Wymieniłem również trafo zasilające silniki. Teraz mam 24V.
Tak to wygląda w osi Z

Tak w całości

Wykombinowałem też nowe mocowanie Dremela w osi Z.

I takie bzdurki wyfrezowałem sobie ostatnio na mojej samojezdnej szufladzie.

Wymieniłem również trafo zasilające silniki. Teraz mam 24V.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Witam ponownie. Maszynki nie ulepszyłem, nie zbudowałem nowej ale czasem coś sobie freznę dla frajdy.
Przeglądając ostatnio czeluści internetu natknąłem się na takie coś, wypalanie na drewnie
Pomyślałem sobie, że jest to fajny pomysł aby wykorzystać obecną maszynkę do czegoś nowego. Poczyniłem już nawet pewne kroki przy zmajstrowaniu lasera z nagrywarki DVD.
Mam pytanie jak to potem wszystko ruszyć. Przede wszystkim jak włączać/wyłączać laser?
Jakie programy najlepiej wykorzystać? Ogólnie jak przestawić maszynę z frezowania na laser?
Do tej pory Wystarczał mi Corel, Mach3 i LazyCam
Proszę, znających lepiej temat kolegów, o nakierowanie mnie na odpowiedni tor
Przeglądając ostatnio czeluści internetu natknąłem się na takie coś, wypalanie na drewnie
Pomyślałem sobie, że jest to fajny pomysł aby wykorzystać obecną maszynkę do czegoś nowego. Poczyniłem już nawet pewne kroki przy zmajstrowaniu lasera z nagrywarki DVD.
Mam pytanie jak to potem wszystko ruszyć. Przede wszystkim jak włączać/wyłączać laser?
Jakie programy najlepiej wykorzystać? Ogólnie jak przestawić maszynę z frezowania na laser?
Do tej pory Wystarczał mi Corel, Mach3 i LazyCam

Proszę, znających lepiej temat kolegów, o nakierowanie mnie na odpowiedni tor

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Co do włączania/wyłączenia laserka mogę podpowiedzieć. Przyda się jakiś mocny Mosfet wysterowany przez mniejszy tranzystor i na końcu transoptor, lub kilka mosfetów równolegle. Kolejne pytanie. Skąd wziąć odpowiednio mocny laser?
Sprawa bezpieczeństwa też nie jest obojętna. Nawet krótki kontakt z takim laserem bez ochrony oczu może się skończyć tragicznie.
Sprawa bezpieczeństwa też nie jest obojętna. Nawet krótki kontakt z takim laserem bez ochrony oczu może się skończyć tragicznie.