NOWY

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

astony
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: astony » 01 kwie 2007, 13:45

Jest jeszcze jeden sposób:
zacząć budowę, a jak braknie pieniążków poczytać forum ( :shock: -> oj źle) i od początku budować do następnego manka .
Początek bedzie coraz lepszy :lol:
Powodzenia

Admin - zmień mi status bo głupio czytać :oops:

PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE

Tagi:

Autor tematu
STRAZOK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 10

Post napisał: STRAZOK » 02 kwie 2007, 08:32

Mam jedno pytanie bo zabardzo właśnie prak tych piniążków a tym bardziej ze jeszcze nie jestem na "swoim" tylko u rodziców na garnku :P.
Czy zamiast meterycznych trapezów moge dać zwykły gwint trójkątny tzw budowlane szpilki w castoramie można takie kupic razem z taką sześciokątna nakretką długości ok 5 cm ?? a cała szpilka ma gdzieś ok 100cm i są rózne gróbości wziołbym tą najgrubszą była by sztywniejsza ?? bedzie to działać i jaka byłaby dokładność bo poczytałem ze dają takie cos do tokarki do posówu ale nie widziałem zeby ktoś do frezarki dał taką szpilkę.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 02 kwie 2007, 08:44

.. a wy dalej szukacie złotego przepisu na coś co ma przypominać maszynę cnc ..

maszyny takie możecie oglądnąć na stronie :

http://hobbycnc.hu

Ja wam radził bym zbudować coś co będzie bazowało na już istniejącej konstrukcji zaoszczędzi wam to wiele problemów .. a na pewno nie będziecie mieli pod górkę :wink:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2007, 08:50 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

astony
Posty w temacie: 2

Post napisał: astony » 02 kwie 2007, 08:48

zapomnij o precyzji jakby nie było za grosze.
Ale zacznij od takich szpilek i prowadnic szufladowych sztywnych(grubych).
Bedziesz wiedział na przyszłośc na co zwrócić uwagę przy budowie maszynki cnc :lol: Załuję że tak nie zrobiłem.
Jeszcze jedno: jezeli nie masz dostępu do porządnych maszyn na których będziesz wykonywał poszczególne elementy maszyny, lub nie zna ciebie żaden fachowiec (rzemieślnik) to może lepiej daj sobie spokój. Posiedź , poczytaj tak jak to robią inni :roll:
Powodzenia
PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 02 kwie 2007, 08:52

Bedziesz wiedział na przyszłośc na co zwrócić uwagę przy budowie maszynki cnc :lol: Załuję że tak nie zrobiłem.
i tak jest z każdą następna maszyną jaką się buduję ale jedynie możemy się zbliżać do ideału :) a więc wszystko jeszcze przed wami :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 02 kwie 2007, 10:22

STRAZOK pisze:Czy zamiast meterycznych trapezów moge dać zwykły gwint trójkątny tzw budowlane szpilki w castoramie można takie kupic razem z taką sześciokątna nakretką długości ok 5 cm ?? a cała szpilka ma gdzieś ok 100cm i są rózne gróbości wziołbym tą
Właśnie taką śrubę budowlaną sprawdzałem na tokarce czy ma równy gwint, pomijając że sam gwint kołysze się we wszystkie strony to skok gwintu nie jest równomierny, na 15 cm gwint rozciągał sie i różnica była około 0.3mm

Autor tematu
STRAZOK

Post napisał: STRAZOK » 03 kwie 2007, 08:10

Czzli lepiej poczekac i kupic trapezowe. Mam dostep do kazdej masznz jakiej dusza zapragnie nawet do tychduzych tokarek frezarek i do takich ze kola zebate robia. Ale pieniazkowza duzo na zrobienie jej nie mam. :cry:
sorki za bledy ale mam problemy z klawiatora nie mam polskich liter.

Awatar użytkownika

Rayford
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 03 kwie 2007, 09:54

STRAZOK pisze:sorki za bledy ale mam problemy z klawiatora nie mam polskich liter.
Zainstaluj sobie przeglądarkę Mozillę ona sprawdza błędy automatycznie :)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 kwie 2007, 11:40

Czzli lepiej poczekac i kupic trapezowe.
zdecydowanie warto o ile już jesteście zdecydowani na finalną konstrukcje ale gdy to ma być tylko model szkoleniowy to może lepiej zrobić na wyżej przytoczonych śrubach z castoramy .. :wink:

P.S.

A kiedy będą rys. konstrukcji?

Autor tematu
STRAZOK

Post napisał: STRAZOK » 09 kwie 2007, 18:37

Chce zrobić raz a pożadnie tą frezarkę troszke mi posłuzy i zaczołem kompletyować materiał już prawie stół gotowy z prowadnicami :) pokaże potem fotki za jednym razem co do elektroniki doradzcie mi jaki ten sterownik silnika podałem fotke silnika z resztą sobie poradze.A macie jakieś pomysły na pompkę do chłodziwa??
Powiem tak pan poseł ZNAMY GO WSZYSCY nie przewidział w etapie szkolenia mojego rocznika rysunku technicznego wygląda styrasznie a pozatym stwierdziełem ze najlepiej mi to wychodzi gdy orozwiązuje kolejno etapy prac nad maszynką wiem przetestowałem to na sobie w modelarstwie i w innych moich konstrukcjach zresztom mój kolega też tak twierdszi składa teraz czołg albo PT-92 lub T-34 w skali 1:6 znamy wariatów składają w skalach 1:4 i 1:2,5 wariaci z nas i nich ja jak kolega zrtobi tego T-34 bede robił WZT myśle ze kojazycie podstawy militarów i własnie do tego nam potrzebna frezarka.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2007, 18:47 przez STRAZOK, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”