Po betonowaniu pierwsze ustawianie "siodła"

Korpusy już na "siodłach", w użyciu "sztyce" budowlane oraz pasy transportowe.

Bez liniału pomiarowego oraz płytek wzorcowych cała operacja nie miałaby sensu

Przednie stopy standardowo na "wklejki" Hilti. Jedyne dostępne tego dnia i tej godziny wiertło fi30 na SDS jest marki Hitachi i niestety kosztowało majątek

Nasz stary znajomy liniał. Zasada ustawiania równoległości jest prosta. Mam mieć między skrajnymi licami zewnętrznych prowadnic wymiar 2505mm. Liniał służy do badania płaszczyzn, niestety nie jest miarką. Jednak jest "w miarę" równo ucięty po długości, jego wymiar tutaj to 2500mm +/- 0,5mm. Nie ma to większego znaczenia, gdyż mam przewidziane pewne tolerancje montażowe, więc bazujemy tak:
- liniał na tył maszyny pomiędzy "przyłapanymi" ściskami elementami + płytka wzorcowa 5mm, dociągamy pasem lub używamy rozpieraka aż efekt będzie odpowiedni
- tą samą czynność przeprowadzamy w połowie i na końcu korpusów.
Nie ma znaczenia długość liniału, ważne jest by używać zawsze jednej jego strony i tej jednej płytki wzorcowej.

Dołożyliśmy pod przednie stopy również konkretne "siodełka" z blaszki #15

No i przednie kotwy zostały zamontowane na "wklejki" Hilti. (8 minut na związanie wklejki przy 10 stopniach C, i 2,5h na pełne utwardzenie). Jutro idealne poziomowanie i ustawianie geometrii całej maszynki. I dalej do przodu

Mam nadzieję, że dociekliwi "CO i JAK" będą już usatysfakcjonowani powyższymi wypocinami!