UHU kity + ew plytki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Niestety może się tak zdarzyć. Wiem to po uruchomianiu mojego sterownika krokowca, który ma podobnie zbudowane mostki ( na IR21xx).
U mnie miałem taki efekt - po wyłączeniu zasilania logiki ( oraz układów IR21xx) zostały aktywowane oba tranzystory (górny i dolny w jednym z mostków). Nie za bardzo wiem czy to było chwilowe, ale jeden z tranzystorów tego nie wytrzymał i zrobił się zwarciem - chyba poszła w nim dioda.
U mnie miałem taki efekt - po wyłączeniu zasilania logiki ( oraz układów IR21xx) zostały aktywowane oba tranzystory (górny i dolny w jednym z mostków). Nie za bardzo wiem czy to było chwilowe, ale jeden z tranzystorów tego nie wytrzymał i zrobił się zwarciem - chyba poszła w nim dioda.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Z mojego doświadczenia wynika, że jak najbardziej, jest to możliwe, że po podaniu napięć w odwrotnej kolejności bądź zaniku napięcia zasilania logiki może dojść do zwarcia na mostach i ich uszkodzeniu, jednak żadko się zdarza, by ulegała przy tym uszkodzeniu część logiczna, IRy dobrze ją chronią.
Podstawa to dobrze dobrane bezpieczniki w zasilaczu i dobrze wykonane zabezpieczenie w zasilaczu nie pozwalające na uruchomienie HV jeśli nie ma zasilania logiki.
Podstawa to dobrze dobrane bezpieczniki w zasilaczu i dobrze wykonane zabezpieczenie w zasilaczu nie pozwalające na uruchomienie HV jeśli nie ma zasilania logiki.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Witam.
W prosty sposób możesz sprawdzić mosfety.
Zakładam, że w układzie nic się nie grzeje a ścieżki są całe.
Piewszy test.
1. Odłączamy zasilanie i silnik.
2. Wyjmujemy z podstawek obydwa IR2184.
3. Robymy zworki na końcówkach D-S T1 i T2 (można miedzy K1 i VM+, K14 i VM+).
4. W podstawki IC1, IC2 wkładamy zworki między pinami 3 i 4.
5. Włączamy tylko zasilanie VM+, VM- przez żarówkę (na wypadek zwarcia zaświeci).
Powyższy test sprawdza jednocześnie T3, T4, D7 i D8. Jeśli żarówka świeci to mamy uszkodzony jeden z w/w elementów.
Drugi test.
1. Odłączamy zasilanie.
2. Wyjmujemy zworki z podstawek IC1, IC2.
3. W podstawki IC1, IC2 wkładamy zworki między pinami 3 i 7.
4. Likwidujemy zworki na końcówkach D-S T1 i T2 (lub miedzy K1 i VM+, K14 i VM+).
5. Robymy zworki na końcówkach D-S T3 i T4 (można miedzy K1 i VM-, K14 i VM-).
6. Włączamy tylko zasilanie VM+, VM- przez żarówkę (na wypadek zwarcia zaświeci).
Powyższy test sprawdza jednocześnie T1, T2, D9 i D10. Jeśli żarówka świeci to mamy uszkodzony jeden z w/w elementów.
Na koniec usuwamy wszystkie zwory i zworki, instalujemy IC1, IC2.
Testy pozwalają zlokalizować zwarcia na elementach układu.
Można przeprowadzić test przewodzenia tranzystorów ale to trochę więcej pisania.
W prosty sposób możesz sprawdzić mosfety.
Zakładam, że w układzie nic się nie grzeje a ścieżki są całe.
Piewszy test.
1. Odłączamy zasilanie i silnik.
2. Wyjmujemy z podstawek obydwa IR2184.
3. Robymy zworki na końcówkach D-S T1 i T2 (można miedzy K1 i VM+, K14 i VM+).
4. W podstawki IC1, IC2 wkładamy zworki między pinami 3 i 4.
5. Włączamy tylko zasilanie VM+, VM- przez żarówkę (na wypadek zwarcia zaświeci).
Powyższy test sprawdza jednocześnie T3, T4, D7 i D8. Jeśli żarówka świeci to mamy uszkodzony jeden z w/w elementów.
Drugi test.
1. Odłączamy zasilanie.
2. Wyjmujemy zworki z podstawek IC1, IC2.
3. W podstawki IC1, IC2 wkładamy zworki między pinami 3 i 7.
4. Likwidujemy zworki na końcówkach D-S T1 i T2 (lub miedzy K1 i VM+, K14 i VM+).
5. Robymy zworki na końcówkach D-S T3 i T4 (można miedzy K1 i VM-, K14 i VM-).
6. Włączamy tylko zasilanie VM+, VM- przez żarówkę (na wypadek zwarcia zaświeci).
Powyższy test sprawdza jednocześnie T1, T2, D9 i D10. Jeśli żarówka świeci to mamy uszkodzony jeden z w/w elementów.
Na koniec usuwamy wszystkie zwory i zworki, instalujemy IC1, IC2.
Testy pozwalają zlokalizować zwarcia na elementach układu.
Można przeprowadzić test przewodzenia tranzystorów ale to trochę więcej pisania.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
wymieniłem mofety i nic nie dało co jeszcze może być podejrzane ??
może spróbuje opisać dokładniej jak to wygląda a wiec tak:
włączam uhu i świecą zielone diody jednak wystarczy ze okręcę lekko oska sinika i zaraz zapala się czerwona dioda (Error) tak samo dzieje się w przypadku gdy chce zakręcić serwem z macha2 od razu zapala się czerwona dioda
gdy zresetuję UHU zworka świeca tylko zielone i sytuacja powtarza się jak wyżej
cześć logiczna jest raczej sprawna bo działa komunikacja przez RS232
może spróbuje opisać dokładniej jak to wygląda a wiec tak:
włączam uhu i świecą zielone diody jednak wystarczy ze okręcę lekko oska sinika i zaraz zapala się czerwona dioda (Error) tak samo dzieje się w przypadku gdy chce zakręcić serwem z macha2 od razu zapala się czerwona dioda

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Po zresetowaniu UHU przyjmuje, że synchronizm między enkoderem a silnikiem jest osiągnięty. Jeśli teraz poruszysz enkoderem układ powinien zareagować na uchyb. Na bramce IC10d (pin 8, 9) mają pojawiać się impulsy PWM. W tym czasie wejścia SD obu IR2184 (pin2) muszą być w stanie H (5V). Między procesorem (pin 15) a tranzystorami mocy zostało kilka elementów. Sprawdź jeszcze w jakim stanie logicznym jest wejście R IC8B (pin 10), ma być L.