To weźmy to do kupy.
Mamy częściowo zrobiony projekt. Opcje kupienia taniej chwytaków, ale nie wiemy jaka jakkość, czekamy na maila.
Ja myśle aby zrobić to tak:
1. Jak czekamy na odzew od producenta w sprawie tych chwytaków, dokończyć nasz projekt tak jak trzeba i zrobić MESa.
2. Ustalić dokładnie założenia co do tych obrotów wrzeciona bo tak to tylko są prowadzone monologi w tej sprawie. Skoro mamy robić własny wałek i później będzie na to zakładana elektryka wirnika to chyba od tego będzie zależała prędkość (nie wiem dokładnie ale to chyba zależy od ilości zwoi, czy długości, grubości wirnika, nie wiem. Musi ktoś mądrzejszy się tym zająć).
Zrobić go na te 10000 czy więcej, a jak komuś będzie za dużo to zawsze sobie zmniejszy, łożyska też sobie każdy może dobrać indywidualnie. Ja osobiście bym chciał aby na niższych obrotach, odpowiednich do obróbki stali, był odpowiedni moment. No i aby w alu też podziałać.
3. Coś mi się wydaje, że te nasze chwutaki wyszły by o wiele lepiej niż te kupne (tańsze). Wiadomo dużo pracy ale może wyjdzie i nawet taniej przy odpowiedniej ilości. Jeśli dostaniemy maila zwrotnego to-
4. Porównamy jakości naszego i Chińskiego, zrobimy dokładny opis technologiczny i Dudi powinien się zorientować dokładnie w cenie wykonania, na tym etapie tak jak tu sobie rozmawiamy o tych chwytakach, bo co do ceny wykonania własnych to też dokładnie nie wiemy.
5. Tutaj jest więcej myślenia
- jeśli jakość będzie porównywalna a cena wykonania własnych mniejsza, to zrobić według standardu, tak jak Kamar radził, takiego jaki chcieli byśmy kupić i wrazie późniejszych awarii nie będzie trzeba dorabiać.
- jeśli jakość kupnych do bani to robimy swoje (możemy też zmienić projekt na jakiś standard) z kilkoma sztukami zapasowymi.
- jeśli robienie droższe to trzeba się zastanowić jaką jakość chcemy. Tanie chińskie, droższe kupne na naszym rynku.
Tak jak mówię bazą do rozważania lepszych opcji jest sprawdzenie naszego projektu pod względem wytrzymałościowym. Zmiana projektu na jakiś inny standard nie powinno zmienić tak bardzo naszych pomiarów. Nie różnią się tak bardzo te chwytaki kształtem.
Co tam w ogóle u Ciebie dragon?? Jakieś postępy?? Na czym stoimy?? Jak koledzy to widzą??
[ Dodano: 2014-01-05, 15:05 ]
Myślę że opcję kamara, zmiany standardu, powinniśmy wziąć pod uwagę.
[ Dodano: 2014-01-05, 15:35 ]
A pytałem co ma być cięte na tej drutówce, bo dudi powiedział że potnie ten chwytak (zrobi osobne łapki) tak to zrozumiałem, więc nie wiem co tam jeszcze trzeba ciąć.