Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 48

Post napisał: Zanixi » 04 sty 2014, 22:09

(może każdy łożyska w własnym zakresie??)
Nad tym myślałem i ku temu też bym się skłaniał. Ogólnie to ja będę ciał dostać kupkę części a nie gotowe elektrowrzeciono ^^. Prędkości na pewno będę chciał mieć większe bo i ma to robić w alu. Szybko i wydajnie.
Chińczycy nie są w stanie zrobić tego za grosze nam też się nie uda.
Radze urealnić założenia
To nie takie oczywiste. My chcemy prościutkie elektrowrzeciono. Trzeba zrobić rysunki do końca i dudi musi podejść z tym do wyceny bo gdzieś tam ma zakład który ma się tego podjąć. Wtedy się okaże ile to wyjdzie ^^.

Tagi:

Autor tematu
majkel1987
Posty w temacie: 72

Post napisał: majkel1987 » 05 sty 2014, 15:03

To weźmy to do kupy.
Mamy częściowo zrobiony projekt. Opcje kupienia taniej chwytaków, ale nie wiemy jaka jakkość, czekamy na maila.
Ja myśle aby zrobić to tak:
1. Jak czekamy na odzew od producenta w sprawie tych chwytaków, dokończyć nasz projekt tak jak trzeba i zrobić MESa.
2. Ustalić dokładnie założenia co do tych obrotów wrzeciona bo tak to tylko są prowadzone monologi w tej sprawie. Skoro mamy robić własny wałek i później będzie na to zakładana elektryka wirnika to chyba od tego będzie zależała prędkość (nie wiem dokładnie ale to chyba zależy od ilości zwoi, czy długości, grubości wirnika, nie wiem. Musi ktoś mądrzejszy się tym zająć).
Zrobić go na te 10000 czy więcej, a jak komuś będzie za dużo to zawsze sobie zmniejszy, łożyska też sobie każdy może dobrać indywidualnie. Ja osobiście bym chciał aby na niższych obrotach, odpowiednich do obróbki stali, był odpowiedni moment. No i aby w alu też podziałać.
3. Coś mi się wydaje, że te nasze chwutaki wyszły by o wiele lepiej niż te kupne (tańsze). Wiadomo dużo pracy ale może wyjdzie i nawet taniej przy odpowiedniej ilości. Jeśli dostaniemy maila zwrotnego to-
4. Porównamy jakości naszego i Chińskiego, zrobimy dokładny opis technologiczny i Dudi powinien się zorientować dokładnie w cenie wykonania, na tym etapie tak jak tu sobie rozmawiamy o tych chwytakach, bo co do ceny wykonania własnych to też dokładnie nie wiemy.
5. Tutaj jest więcej myślenia
- jeśli jakość będzie porównywalna a cena wykonania własnych mniejsza, to zrobić według standardu, tak jak Kamar radził, takiego jaki chcieli byśmy kupić i wrazie późniejszych awarii nie będzie trzeba dorabiać.
- jeśli jakość kupnych do bani to robimy swoje (możemy też zmienić projekt na jakiś standard) z kilkoma sztukami zapasowymi.
- jeśli robienie droższe to trzeba się zastanowić jaką jakość chcemy. Tanie chińskie, droższe kupne na naszym rynku.

Tak jak mówię bazą do rozważania lepszych opcji jest sprawdzenie naszego projektu pod względem wytrzymałościowym. Zmiana projektu na jakiś inny standard nie powinno zmienić tak bardzo naszych pomiarów. Nie różnią się tak bardzo te chwytaki kształtem.

Co tam w ogóle u Ciebie dragon?? Jakieś postępy?? Na czym stoimy?? Jak koledzy to widzą??

[ Dodano: 2014-01-05, 15:05 ]
Myślę że opcję kamara, zmiany standardu, powinniśmy wziąć pod uwagę.

[ Dodano: 2014-01-05, 15:35 ]
A pytałem co ma być cięte na tej drutówce, bo dudi powiedział że potnie ten chwytak (zrobi osobne łapki) tak to zrozumiałem, więc nie wiem co tam jeszcze trzeba ciąć.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 108

Post napisał: Dudi1203 » 05 sty 2014, 17:40

Ja potne frezem i zostawie mostki, a one muszą byc rozciete na drucie, chodzi o to zeby lapki sie nie poruszaly. Dla sprecyzowania - chodzi mi o elektroerozyjną drążarke drutową. W żargonie drutówke.

Dragon zacznij powoli myslec nad wrzuceniem tego wałka w wirnik i korpus ktory wczesniej wrzucalem. Na tej podstawie nabuduj jakies korpusy dla łozysk. Gdyby tamte projekty nie byly juz mozliwe do sciągnięcia to mow, przesle Ci.

bolebor
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: bolebor » 05 sty 2014, 18:00

Wszystkie zaczepy pod BT30 maja taka samom wytrzymałość
Chum Power
Acrow
Berg
To standardowy zaczep a jego wymiary są takie same dla wszystkich producentów. Zaczepy są robione według normy.
Jeśli chcecie je robić samemu nie ma problemów tylko według normy tu jest rysunek i wymiary

Jakie będą wymiary silnika? Już coś wiemy odnośnie średnicy wału? Macie jakieś wymiary? Chętnie porysowałbym coś w cadzie amatorsko :wink: przynajmniej jakiś koncept na podstawie profesjonalnych wrzecion(z milionami uproszczeń).

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 05 sty 2014, 18:10

Fakt, jeżeli chwytak i otwór pod niego będzie zrobiony wg normy - to mi już wsio ryba. Wtedy każdy będzie mógł zrobić wg własnego sumienia i portfela co tam woli i będzie ok. I to proponuję zrobić - unormować w tej chwili ten chwytak i otwór pod niego tak by można było założyć chwytak kupny. Nie będzie trzeba więcej nad tym dumać i będzie ok.

Wystarczająco wymiarów by zrobić odp. otwór:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 18:24 przez Zanixi, łącznie zmieniany 2 razy.

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dragon44 » 05 sty 2014, 18:19

bolebor pisze:Wszystkie zaczepy pod BT30 maja taka samom wytrzymałość
Chum Power
Acrow
Berg
To standardowy zaczep a jego wymiary są takie same dla wszystkich producentów. Zaczepy są robione według normy.
Jeśli chcecie je robić samemu nie ma problemów tylko według normy tu jest rysunek i wymiary

Jakie będą wymiary silnika? Już coś wiemy odnośnie średnicy wału? Macie jakieś wymiary?
Na rysunku nie ma wszystkich wymiarów, np. tych bolców na których opierają się szczęki chwytaka (na rysunku są szare powyżej i poniżej strzałki SW), ma ktoś może jakieś bardziej szczegółowe rysunki? Bo tak to dalej wróżenie z fusów.
Dudi1203 pisze:Dragon zacznij powoli myslec nad wrzuceniem tego wałka w wirnik i korpus ktory wczesniej wrzucalem. Na tej podstawie nabuduj jakies korpusy dla łozysk.
powiedzcie jaka ma zostać gruba ścianka w wale, na chwile obecną jest 30mm, gdzie na rysunku powyżej jest to zaznaczone jako fi e - 24mm, jak zaprojektuje chwytak zgodnie z normą to może być 24mm. Średnica zewnętrzna wału to z tego co pamiętam (było wcześniej) może dochodzić do 60mm. Im mniej tym lepiej, wiadomo.

W tym tygodniu mam mało czasu na zabawę z solidem więc może to potrwać...

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 05 sty 2014, 18:27

W zasadzie jak otwór będzie odpowiedni to wtedy chwytak już może być dopracowany we własnym zakresie. Kupny i tak będzie pasować. Oczywiście o ile zachowa się wszystkie wymiary jakie są na tym rysunku. Nie widzę, by brakowało tam czegoś konkretnego z punktu widzenia możliwości niedopasowania później zamiennika.

Autor tematu
majkel1987
Posty w temacie: 72

Post napisał: majkel1987 » 05 sty 2014, 18:34

Da radę z tego rysunku co nie co wywnioskować. Jedno co mi się wydaje to grzybek jest mniejszy niż nazs, bo d7 D11

[ Dodano: 2014-01-05, 18:41 ]
dragon44 pisze: Średnica zewnętrzna wału to z tego co pamiętam (było wcześniej) może dochodzić do 60mm
Ja bym zrobił na 50 na łożyska jak wcześniej podesłałem, dojdziemy na nich do 9000 obrotów.
Można też 45. Na opcje sprężyn D22 ścianka wału na łożysku d45 wychodzi 11mm, aż nad to.

[ Dodano: 2014-01-05, 18:44 ]
na d50 myślę jest optymalne. Pomyśl dragon nad tymi kamieniami. Na łożysku d50 mamy 10mm miejsca na nie. Powinno wystarczyć. Śróbka je trzymająca M6 wystarczy i tak tam działają duże siły promieniowe, znikome odrywające.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 108

Post napisał: Dudi1203 » 05 sty 2014, 18:46

Z tego co pamietam wirnik mozna wiercic do 50mm, jednak ja bym nie szalał. 40, max 45mm. Scianka wg mnie powinna miec 8-10mm.
Gadalem wczoraj z kolegą technologiem na ten temat, okazuje sie że przymierze wierci wirniki w jego firmie i ze znają temat doskonale :)

Kamienie w tej wersji nei maja sensu. Przypominam hsd 6,8kW nie ma kamieni. Stozek moze bezpiecznie przeniesc 30Nm, gdzie wrzeciono bedzie dysponowac momentem na pewno nie większym niz 10Nm. Poza tym po co komu automatyczna zmiana narzędzia z kamieniami, skoro zeby zakładać narzędzia pod kamienie trzeba miec na wirniku enkoder i zatrzymywac wirnik odpowiednim falownikiem w scisle okreslonym punkcie?
Zdecydowanie lepiej jest zmniejszyc srednice wewnętrzną łozysk i w ten sposob zyskac na obrotach.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 18:50 przez Dudi1203, łącznie zmieniany 1 raz.

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 05 sty 2014, 18:47

Na kamyki to będzie więcej, dół wrzeciona od strony stożka będzie mieć większą średnicę przecież ;). Zostawmy na razie te kamyki, będzie można sobie dorobić nawet we własnym zakresie jak będzie trza. Choć jak dudi pisze, na 90% nie będzie trza.

Wiercić proponuję pod 45mm max, więcej nie będzie trzeba. Łożyska też się ładnie dobierze wtedy na spokojnie. Pamiętać o tym, że pod łożyska będą stopnie na wale.

A tu takie bardziej tematyczne łożyska: http://sped.pl/lozyska-kulkowe-skosne-j ... ecion-skf/ Jak już określimy dokładną średnicę wewn. łożysk to będziemy dobierać coś w kategoriach cena/jakość, hm?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 18:55 przez Zanixi, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”