Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: oprawcafotografii » 16 gru 2013, 16:04

Przewidujecie jakas komercjalizacje projektu czy trzeba bedzie strugac we wlasnym zakresie?

W tym pierwszym przypadku pewnie bylbym chetny na sztuke :)

q

Tagi:

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 48

Post napisał: Zanixi » 16 gru 2013, 16:50

Obstawiam, że na razie wyjdzie tyle sztuk ile będzie chętnych. Nie będzie tego robić jednak żaden z nas tylko firma z odpowiednim parkiem maszynowym.

Wykonanie będzie zlecone z tego co zrozumiałem jakiejś firmie która posiada tokarkę z przechwytem z której usług korzystał kolega Dudi. Oprawy pod łożyska mu bodaj robili. Oprawca, ja bym się zastanowił, czy nie wziąć od razu większej ilości sztuk ;). Bo to jednak pójdzie zapewne raz a potem może jeszcze raz i na tym będzie koniec.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: oprawcafotografii » 16 gru 2013, 20:03

To zrobcie Panowie kalkulacje a ja sie okresle ;)

q

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 108

Post napisał: Dudi1203 » 16 gru 2013, 21:39

Jesli chodzi o kwestie wykonawcze, ewentualne części zamienne to powiem tak: projekt będzie udostępniony, a jesli wyjdzie ze będziemy robić np 10 sztuk takich wrzecion na pewno zrobie komplet elementów "na połkę". Jesli pierwsza tura wrzecion sie uda i będą chętni na drugą - działamy, nie ma problemu. Jakies dorobienie części zamiennej też nie powinno stanowić problemu. Chociaz bylbym za zrobieniem tego tak, aby nie było takiej potrzeby :razz: Jedno jest pewne - zeby to dociągnąć do końca musimy razem współpracować. Na pewno będę potrzebował pomocy w kwestiach obróbki cieplnej. Dopuszczam też (za zgodą uczestników projektu) aby ktoś z forumowiczów wykonal pewne zabiegi jesli wyrazi chęc i będzie miał takie możliwości. W końcu razem można więcej

Co do nacinania chwytaka to tego akurat sie nie boje - moge blyskawicznie poskladac os obrotową do mojej frezarki, bo mam wszystkie potrzebne elementy i nacięcie tego frezem 1mm plus nawiercenie nie stanowi dla mnie problemu.
Samo wykonanie tak jak mowilem i jak mowi Zanixi - zlecam osobom zewnętrznym, sam moge podjąc sie jedynie prostych obróbek, np tak jak mowilem przecięcie i nawiercenie chwytaka, pocięcie materialu, skórówka na mojej TUE zeby zaoszczedzic czasu maszynowego na centrum itp. To są takie moje sposoby na wyciśnięcie niższych cen za detale.

Dragon - nie sądzę żebysmy cos więcej na tą chwilę potrzebowali. Także śmiało pytaj o ten rozwiert wirnika. Wg mnie najlepiej będzie jak przedzwonisz do technologa a nie jak napiszesz maila do dzialu handlowego.

Skupmy sie teraz na chwytaku. 251MZ - jesteś za chwytakiem sprezynującym (osobiście pod kątem wytrzymalosciowym tez jestem za). Ale trzeba konkretów jak widzisz technologie produkcji tego elementu, tzn po kolei materiał, obróbka cieplna, wykończenie po OC. Ja widzę to tak, że wspólnie będziemy w ten sposób ustalać technologie każdego elementu i jak skończymy to przejdziemy do wycen, zebrania ilości chętnych i wykonania.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 gru 2013, 04:34

Ooo, jaki ciekawy temat :) Tylko kto wpadł na pomysł umieszczenia go w tym dziale :) W każdym razie kibicuje i chciałbym się mylić zakładając, ze akcja zakończy się najpóżniej na etapie zbierania zadatków :)

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 17 gru 2013, 07:56

Też się właśnie zastanawiałem, czemu to nie jest w dziale 'elektrowrzeciono' no ale cóż...

Kamar, trzeba zrobić. Tu się chłopaki uwidocznili, ja też od dłuższego czasu planuję takie przedsięwzięcie.

Dudi, nie ma co się skupiać na szczegółach na razie. Na tym etapie trzeba zrobić ogólny zarys a nie się za szczegóły brać :D. Po kolei Panowie. Chwytak to można ruszyć w każdej chwili, bo czy taki, czy taki - różnica w wymiarach dwóch części.

W zasadzie takie elektrowrzeciono to nie jest zbyt skomplikowane urządzenie. Będzie rysunek - dobierze się wymiary i można lecieć z koksem. Ja niestety najwcześniej w święta będę mieć czas coś nabazgrać.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: 251mz » 17 gru 2013, 09:10

Też się właśnie zastanawiałem, czemu to nie jest w dziale 'elektrowrzeciono' no ale cóż...
A ja nie , i dlatego dopiero teraz przeniosłem :D
Dudi1203 pisze:Skupmy sie teraz na chwytaku. 251MZ - jesteś za chwytakiem sprezynującym (osobiście pod kątem wytrzymalosciowym tez jestem za)
Dokładnie... Wytrzymałościowo lepiej wypadnie chwytanie większą powierzchnią - mniejsze wymagania co to materiału...

Temat pewnie będzie wolno szedł - teraz 2 tyg byłem chory i siedziałem w domu to i na forum pomarudzić mogłem:D

Co do samego wciągacza i chwytaka to trzeba by napisać do wawera bo on odkupił ode mnie wrzeciono....

scooter
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Post napisał: scooter » 17 gru 2013, 09:26

kamar pisze:Ooo, jaki ciekawy temat :) Tylko kto wpadł na pomysł umieszczenia go w tym dziale :) W każdym razie kibicuje i chciałbym się mylić zakładając, ze akcja zakończy się najpóżniej na etapie zbierania zadatków :)
mam nadzieję ,że nie bo chcę by mnie to zmobilizowało do zaczęcia budowy frezarki bramowej od zera. A jak nie wypali to kupię jakiś stary sztywny klamot i będę robił tuning ;)

właściwie kiedy można się spodziewać akcji : zbieramy kasę bo ruszamy z robotą ? 2-3 miesiące czy szybciej ?
Nie ma rzeczy niemożliwych- są tylko takie które zajmują ciut więcej czasu.

Autor tematu
majkel1987
Posty w temacie: 72

Post napisał: majkel1987 » 17 gru 2013, 10:58

Na początku nie miałem na myśli elektrowrzeciona więc był temat w mechanicznym :wink:

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 17 gru 2013, 11:17

251mz pisze:
Co do samego wciągacza i chwytaka to trzeba by napisać do wawera bo on odkupił ode mnie wrzeciono....
Ja mam całe wrzeciono SKF'a z wymianą które może być 'dobrą' bazą ;). Na stożek bt40 bodaj ^^.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”