Pierwsza frezarka 420x320x320(?)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 67
Właśnie o to się boje jeśli chodzi o zetkę. Czy maksymalnie wysunięta nie będzie zbyt mało sztywna. Najdłuższej osi na pewno nie dam na Z właśnie z tego względu. Jak starczy funduszy, to będę myślał nad 4 osią, ale raczej w formie "podzielnicy". Zastanawiam się czy nie skrócić całej kolumny.
Stół nie powinien stracić na sztywności w maksymalnych położeniach. Zwróćcie uwagę, że obie osie (X i Y) są odwrócone wózkami do góry, także cała oś się nie wysuwa. Na wszystkie trzy osie mam harmonijki, także o wióry nie muszę się martwić. Mało tego, osie były za sobą skręcone w ten sposób na maszynie z której zostały wyciągnięte. Otwory w wózkach i w podstawach mają identyczny rozstaw.
Cholera, strasznie daleko musiałbym wysunąć wrzeciono (przynajmniej takie mam wrażenie. Zaraz machnę jakiś projekt
---------------------EDIT--------------------------
Zamęczę was chyba
Ale wasza pomoc jest nieoceniona
O coś takiego chodzi? Zestrzały z blachy 10mm, pod spodem profil 160x80. Dwóch profili niestety nie dam, bo muszę to jakoś przykręcić do wózków.

Stół nie powinien stracić na sztywności w maksymalnych położeniach. Zwróćcie uwagę, że obie osie (X i Y) są odwrócone wózkami do góry, także cała oś się nie wysuwa. Na wszystkie trzy osie mam harmonijki, także o wióry nie muszę się martwić. Mało tego, osie były za sobą skręcone w ten sposób na maszynie z której zostały wyciągnięte. Otwory w wózkach i w podstawach mają identyczny rozstaw.
Cholera, strasznie daleko musiałbym wysunąć wrzeciono (przynajmniej takie mam wrażenie. Zaraz machnę jakiś projekt

---------------------EDIT--------------------------
Zamęczę was chyba

O coś takiego chodzi? Zestrzały z blachy 10mm, pod spodem profil 160x80. Dwóch profili niestety nie dam, bo muszę to jakoś przykręcić do wózków.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
luknij tutaj, ja na sztywność nie narzekam, mam odworty układ prowadnic osi x jak u ciebie
[ Dodano: 2013-12-14, 18:40 ]
sorki, zapomniałem wkleić linka:
https://www.cnc.info.pl/topics58/-kolum ... 67,840.htm
[ Dodano: 2013-12-14, 18:40 ]
sorki, zapomniałem wkleić linka:
https://www.cnc.info.pl/topics58/-kolum ... 67,840.htm
-
W sumie nie wpadłem na to, żeby to X był krótszy, wtedy będzie można zrobić krótszą pinole. Do tego zestrzały z tyłu kolumny i powinno być już dobrze (mam taką nadzieję)
Jutro przedstawię projekt, myślę, że ostateczny i przed świętami chciałbym wziąć się do roboty.
[ Dodano: 2013-12-15, 14:14 ]
Teraz będzie dobrze? Zestrzały i wszystkie blachy 15mm palone na laserze.

[ Dodano: 2013-12-15, 14:14 ]
Teraz będzie dobrze? Zestrzały i wszystkie blachy 15mm palone na laserze.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie lepiej będzie tą górną oś na stole krzyżowym odwrócić do góry nogami? większy stół będzie.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
Stół będzie większy, to co widać na projektach to tylko wózek. Nie chcę odwarać osi, bo mi się nie podoba od spodu
, bo i tak musiałbym dodać jakiś kawał aluminium, żeby nie mieć stołu 470x155, bo nie mam jak skręcić wózków ze sobą.
Wałki i śruby i tak są osłonięte harmonijkami, więc spokojnie mogą pracować w "normalnej" pozycji.

Wałki i śruby i tak są osłonięte harmonijkami, więc spokojnie mogą pracować w "normalnej" pozycji.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Wózki można skręcić ze sobą poprzez dwa dodatkowe elementy między nimi, o czym pisałem już ja i jeszcze przynajmniej jeden z kolegów.
Wg ostatniego rysunku, szyny od zetki wiszą już nad szyną od Y. Czyli żadnego stolika szerszego w stronę kolumny nie dodasz, bo nie wykorzystasz całego przesuwu (krawędź stolika będzie uderzać w szynę.
Układ z długim stołem ma zalety. Sam fakt że jest większy pozwala położyć większy półprodukt. Przy odpowiednio dużym obiekcie, łapy i pryzmy mocujące będą poza zasięgiem freza = mniejsza szansa na kolizję.
Wg ostatniego rysunku, szyny od zetki wiszą już nad szyną od Y. Czyli żadnego stolika szerszego w stronę kolumny nie dodasz, bo nie wykorzystasz całego przesuwu (krawędź stolika będzie uderzać w szynę.
Układ z długim stołem ma zalety. Sam fakt że jest większy pozwala położyć większy półprodukt. Przy odpowiednio dużym obiekcie, łapy i pryzmy mocujące będą poza zasięgiem freza = mniejsza szansa na kolizję.