PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 19
Po niewielkich zmianach w mojej maszynie chciałem wreszcie ustawić funkcje ręcznej zmiany narzędzia (wcześniej jechałem trochę na pałę, ale to nie jest teraz ważne). No więc przy pierwszej zmianie jest wszystko ok (wszystkie osie ustawiają się w odpowiedniej pozycji),
ale za drugim razem już oś Z nie podnosi się do takiej wysokości jak poprzednio. Po skończonym programie jak kliknę na przycisk park, to oś z też nie podniesie się od odpowiedniej wysokości, tylko do takiej samej, jak podczas pomiaru narzędzia.
Ma ktoś pomysł, dlaczego tak się może dziać, i co zrobić, żeby było ok? Dodam jeszcze, że
póki co nie mam zainstalowanych żadnych krańcówek. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
ale za drugim razem już oś Z nie podnosi się do takiej wysokości jak poprzednio. Po skończonym programie jak kliknę na przycisk park, to oś z też nie podniesie się od odpowiedniej wysokości, tylko do takiej samej, jak podczas pomiaru narzędzia.
Ma ktoś pomysł, dlaczego tak się może dziać, i co zrobić, żeby było ok? Dodam jeszcze, że
póki co nie mam zainstalowanych żadnych krańcówek. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Ale korzystasz z nichZałożyłem je, ale w zasadzie nic to nie zmieniło...

Wkleję tu jeszcze ściągę jak w miarę prawidłowo ustawić parametry bazowania osi „Z” może komuś się przyda.
Ustawienie parametrów bazowania osi „Z”
1.Jeżeli uchwyt narzędzia jest w stanie dotknąć stołu demontujemy z niego narzędzie. Natomiast jeśli nie, to zakładamy takie narzędzie aby minimalnie dało się to zrobić.
2. Jeżeli domyślnie używamy SOFTLIMIT dla osi „Z” to w ustawieniach Oś „Z” ustawiamy tymczasowo na tryb „ON (bez limitu)”.
3. Przełączyć liczniki położenia na współrzędne maszynowe (czerwony kolor) .
4. Osią „Z” jedziemy w dół aż dotkniemy blatu stołu. (jeśli nie mamy blatu to jedziemy ile jest to fizycznie możliwe).
5. Zerujemy licznik osi „Z” !!!.
6. Jedziemy teraz powoli w górę do momentu, aż załączy się krańcówka HOME_Z (stan krańcówki kontrolujemy w monitorze)
7. Wartość z licznika osi „Z” wpisujemy w pole pozycja "Bazowanie osi/pozycja" dla osi „Z”. W pole „Obszar roboczy” osi "Z" wpisujemy wartość kilka mm większą.
8. Jedziemy teraz osiami „XY” nad czujnik długości narzędzia, a następnie powoli osią „Z” w dół do czujnika narzędzia - jedziemy do momentu aż czujnik załączy.
9. Stan licznika osi „Z” wpisujemy do „Pomiar długości narzędzia” w pole „wysokość czujnika".
10. Gotowe. Bazujemy ponownie maszynę.
-
Dzięki za odpowiedź
wcześniej bazowanie wykonywałem ręcznie, więc wszystko był w miarę ok, ale wiadomo, z krańcówkami jest lepiej
. Dzięki też za opis ustawienia parametrów bazowania Z-tki, oczywiście się przydał
. Dzisiaj wyfrezowałem pierwszą płytke PCB 2-stronną, efekt nie jest powalający, bo frezowałem kiepskim narzędziami.
Dla zainteresowanych zdjęcia:
https://imageshack.com/i/nsqutij
https://imageshack.com/i/0jiv1uj
Muszę jeszcze popracować nad pozycjonowaniem płytki po odwróceniu.
A tu płytka 1-stronna frezowana kilka miesięcy temu:
https://imageshack.com/i/5nmi19j
Jeszcze chciałbym ponowić pytanie, które kiedyś zadałem i nie otrzymałem odpowiedzi;
Jest szansa na to, że w programie pojawi się możliwość importowania plików GERBER?

Dla zainteresowanych zdjęcia:
https://imageshack.com/i/nsqutij
https://imageshack.com/i/0jiv1uj
Muszę jeszcze popracować nad pozycjonowaniem płytki po odwróceniu.
A tu płytka 1-stronna frezowana kilka miesięcy temu:
https://imageshack.com/i/5nmi19j
Jeszcze chciałbym ponowić pytanie, które kiedyś zadałem i nie otrzymałem odpowiedzi;
Jest szansa na to, że w programie pojawi się możliwość importowania plików GERBER?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Gerber to przeżytek który pamięta czasy układów TTL robionych z bramek. Nawet postscript powoli przechodzi do historii. Teraz naświetlarnie najczęściej przyjmują prace w... PDF, jak się okazuje.
Wadą gerbera jest konieczność użycia apertur. Czyli sam plik gerber nie definiuje jeszcze wyglądu wydruku.
Pozycjonowanie robi się tak, że w projekcie płytki robisz otwory pozycjonujące. Potem wiadomo - kołki w podstawce, otwory na płytce, i zgodność jest na poziomie setek.
Wadą gerbera jest konieczność użycia apertur. Czyli sam plik gerber nie definiuje jeszcze wyglądu wydruku.
Pozycjonowanie robi się tak, że w projekcie płytki robisz otwory pozycjonujące. Potem wiadomo - kołki w podstawce, otwory na płytce, i zgodność jest na poziomie setek.
-
No ale z PDF ciężko będzie przerobić na G-CODE, żeby w miarę przyzwoicie wyfrezować płytkę, chodź jak by istniała tak możliwość, to to byłaby najlepsza opcja, tylko jest jeden problem; trzeba by program do wiercenia otworów podawać w osobnym pliku. Ale cały czas niektóre firmy wykonujące PCB na zmówienia życzy sobie wzór płytki w pliku GERBER, a w przypadku PDF, lub innych formatów każą dopłacać. Co do apertur nie wypowiadam się, bo próbowałem dowiedzieć się co to jest, ale nic z tego co przeczytałem nie rozumiemmc2kwacz pisze:Gerber to przeżytek który pamięta czasy układów TTL robionych z bramek. Nawet postscript powoli przechodzi do historii. Teraz naświetlarnie najczęściej przyjmują prace w... PDF, jak się okazuje.

Dzięki za radę, jeszcze dzisiaj pewnie spróbujęmc2kwacz pisze:Pozycjonowanie robi się tak, że w projekcie płytki robisz otwory pozycjonujące. Potem wiadomo - kołki w podstawce, otwory na płytce, i zgodność jest na poziomie setek.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Gerber to prymitywna przedpotopowa naświetlarka wektorowa. Działa w ten sposób, że jeździ po wektorach z odpowiednią przysłoną (wielkość, kształt). Coś jak połączenie programu frezowania z frezem o konkretnym kształcie czoła. Założysz zły frez i w tym momencie praca do wyrzucenia. Więc generując plik gerber albo pobierasz apertury z pliku wcześniej przygotowanego albo jednocześnie z gerberem tworzony jest plik wykorzystanych apertur (APT) optymalnych. Zwykle jest tak, że firma która naświetla gerbery dostarcza swoim klientom zbiór APT w którym są zdefiniowane apertury (przysłony) dostępne na ich naświetlarce.
A o co chodzi? Oczywiście o pieniądze chodzi. To prawda, że folie z gerbera są lepszej jakości: grube i skompensowane termicznie. Ale mają tak samo nietrwałą emulsję i mogą być łatwo porysowane. Tyle ze ta sama folia z gerbera kosztuje np 100zł a z naświetlarki poligraficznej A4 kosztuje 6zł. Dużo firm od pcb, jak to polskie zakłady, ma stare naświetlarki gerbera odkupione za grosze z zagranicy. Zmuszenie klienta do wykonania folii na gerberze jest zwykłym skubaniem z kasy. Taka dokumentacja potrafi wielokrotnie przekraczać wartość samej gotowej płytki która z tego powstanie. Np PCB kosztuje stówę, a folie z gerbera do niej dodatkowe 400zł. I biznes się kręci
Nie jestem przekonany, czy wycięcie negatywu z wektorowego gerbera byłoby prostsze niż zwykłe wycięcie tła z czarno-białej bitmapy. Można to po chamsku zrobić kreskowaniem i objechać na końcu krawędzie albo przeprowadzić wektoryzację i potem wyciąć poligony wektorowe. tak czy siak, wykonywanie PCB tą metoda ma sens problematyczny. Moim zdaniem jest bez sensu. Chemia daje lepsze efekty. Tyle że trzeba naświetlić folie w naświetlarni co potrwa kilka godzin. A jeśli ktoś mieszka w środku puszczy, to jeszcze przesyłka potrwa.
A o co chodzi? Oczywiście o pieniądze chodzi. To prawda, że folie z gerbera są lepszej jakości: grube i skompensowane termicznie. Ale mają tak samo nietrwałą emulsję i mogą być łatwo porysowane. Tyle ze ta sama folia z gerbera kosztuje np 100zł a z naświetlarki poligraficznej A4 kosztuje 6zł. Dużo firm od pcb, jak to polskie zakłady, ma stare naświetlarki gerbera odkupione za grosze z zagranicy. Zmuszenie klienta do wykonania folii na gerberze jest zwykłym skubaniem z kasy. Taka dokumentacja potrafi wielokrotnie przekraczać wartość samej gotowej płytki która z tego powstanie. Np PCB kosztuje stówę, a folie z gerbera do niej dodatkowe 400zł. I biznes się kręci

Nie jestem przekonany, czy wycięcie negatywu z wektorowego gerbera byłoby prostsze niż zwykłe wycięcie tła z czarno-białej bitmapy. Można to po chamsku zrobić kreskowaniem i objechać na końcu krawędzie albo przeprowadzić wektoryzację i potem wyciąć poligony wektorowe. tak czy siak, wykonywanie PCB tą metoda ma sens problematyczny. Moim zdaniem jest bez sensu. Chemia daje lepsze efekty. Tyle że trzeba naświetlić folie w naświetlarni co potrwa kilka godzin. A jeśli ktoś mieszka w środku puszczy, to jeszcze przesyłka potrwa.