5m/s 5G najszybszy laser Kimla

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: maz » 10 wrz 2013, 17:50

To nie jest pesymizm, tylko realizm. Rzućcie okiem ile jest ogłoszeń sprzedaży sprzętu, który został wzięty w leasing pod konkretną robotę, zlecenie nie poszło lub powstały dodatkowe problemy i koniec.

Gdybym był pesymistą to bym nie był w tym miejscu, w którym jestem teraz ;)
Ale tu nie o mnie ;)

Co do spółek, to było takie przysłowie ;)

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Tagi:

Autor tematu
www.kimla.pl_
Posty w temacie: 77

Post napisał: www.kimla.pl_ » 10 wrz 2013, 18:43

No właśnie, kupowanie od takich spółek jest obarczone sporym ryzykiem.
Jeden klient powiedział mi, że jak postraszył Eagla, że idzie do sądu to ten mu w twarz powiedział, że i tak nic nie dostanie bo on ma sp. z o.o. i nie ma środków trwałych. A przy cenie lasera na poziomie milionów te 50.000 kapitału zakładowego to marne grosze.

waldemas1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: waldemas1 » 10 wrz 2013, 19:14

Na razie jesteśmy w fazie testów fibera , niestety co2 bije go na głowę .Może nie jest szybki ale przynajmniej nie zawodny, a może dlatego że mamy kilka lat i zwykłe przyzwyczajenie. Na razie niedouczenie i inna technologia i nowe oprogramowanie nie ,leży, nam za bardzo , jakby tak powiedzieć. Może jak go bardziej zrozumiemy (nauczymy się obsługiwać ) będzie lepiej. :roll:
Nie martw się że jest źle , zawsze może być gorzej ... .

lolo2
Posty w temacie: 20

Post napisał: lolo2 » 10 wrz 2013, 21:14

@waldemas1
Jakiego fibera? Eagla czy Kimli? Jaka moc fibera i co2? Oraz co palisz że Co2 bije na głowe fibera bo to trochę dziwne.

@Clubber
Ale to raczej im chodzi aby była odpowiedzialność przed ZUS i US. Na razie tylko Prezes spółki odpowiada całym swoim majątkiem przed ZUS i US. Zresztą jak zaczną za dużo kombinować to wszyscy sobie założą spółkę w Niemczech, lub ci bardziej odważni na cyprze, kajmanach lub Lichtenstainie tam masz najniższy podatek dochodowy podobno.

@maz
Sam mam giętarkę do rur w pełni automatyczną. Kupiona pod robotę, robota uciekła i maszynka stoi nic nie robi, nawet na siebie nie zarabia. No ale cóż ryzyko.

@Kimla
Panie Kimla daj se pan spokój z tym że firma Eale powiedziała tak, że Eagle myśli tak. Skąd to pan może wiedzieć? Od tych pana przyjaciół co kupili eagla? tiaaa....
Niech pan wyśle swojego szpiega aby teraz zrobił zdjęcia w firmie eagle ile tam maszyn stoi montowanych a ile już sprzedali. Podejrzewam że więcej od pana.

Jak ktoś będzie chciał kogoś wydutkać to nie trzeba spółki. Wystarczy podział majątku (też już wtopę zaliczyłem na kilka $$$)

PS. Tak z ciekawości wybiera się ktoś na targi EMO Hannover?

Awatar użytkownika

maz
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: maz » 10 wrz 2013, 23:16

Ja sie jeszcze wtrące.
Ogólnie część ludzi tu na formu spiera się o producentów, parametry, koszty maszyn wagi, sterowania itp. Fajnie, miło poczytać o mozliwościach tego lub tamtego, co kto by poprawił itd.
Jesli rozmawiamy o maszynkach do zastosowania amatorskiego nie ma problemu, ale jak ktoś ma sprzet by zarabiać na nim, to chyba ważniejsze jest to, czy zarabia i jak szybko sie sprzęt zwraca i ile zarabiać może dalej, a nie czy ma takie czy inne parametry - trochę lepsze lub gorsze od innego.
Mam kilka maszyn, które są lepsze, niektóre gorsze, ale kupione do specjalnego przeznaczenia. Mam jedną, która mi się zwróciła w 3 dni, druga w 3 miesiące i pracują dalej. Nie są z najwyższej półki, ale zlecenia tego nie wymagały. Ja jetem zadowolony, maszyny dalej pracują i nie muszą pracować na siebie. Cóż, można robić otwór np w listewce z alu laserem superszybkim z super mocą, ale można to samo zrobić na wiertarce za 300 zł.
Dobranie odpowiedniej technologii to połowa sukcesu.

Wielkie firmy kupują droższy sprzęt, bo uciekają z podatkami.
Znam firmę, w której stoją maszyny za grube miliony, ale stoją bo lepiej coś wstawić niż oddać fiskusowi. Przy okazji pochłaniając dotacje na zwiększenie miejsc pracy i srodki unijne na innowacje itp.

Oczywiście fajnie jest mieć większą, mocniejszą maszynę i powinno sie brac sprzęt na zapas, bo czasami szkoda przepuścić jakieś zlecenie z powodu niewystarczającego sprzętu.
Ale wszystko kosztuje. Druga sprawa mniejszy sprzęt nie zawsze oznacza gorszy. Mniejsze czasami pobudzaja kreatywność i rozwój myśli technicznej.

Kiedyś na maszynie z przejazdem 500 w x robiłem 5cio metrowe belki.
Na sprzecie z 700x500 arkusze 700x2000. Jak sie chce to sie da.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Autor tematu
www.kimla.pl_
Posty w temacie: 77

Post napisał: www.kimla.pl_ » 11 wrz 2013, 00:13

Lolo, ja się wybieram na EMO, w jakie dni będziesz?

A co do szpiegów to ja nie muszę nikogo wysyłać, sami ich klienci przychodzą, ale oni i owszem już ich szpiega gościłem.
Jeśli ktoś coś mi mówi, to jeśli nie mam istotnych powodów aby mu nie wierzyć to zakładam że mówi prawdę i na tym staram się opierać swoje wypowiedzi.

W dzisiejszych czasach najcenniejsze są informacje więc ich zbieranie to zbieranie argumentów np. do rozmowy. Często drobny szczegół jest decydujący.
Ja to traktuję jak grę i daje mi to trochę rozrywki ponieważ lubię złapać konkurencję na mówieniu nieprawdy.

waldemas1

Post napisał: waldemas1 » 22 wrz 2013, 01:44

Ja na trumpfie 3 metrowym wycinałem 6 metrowe belki w rotolasie jako pierwsza praca po szkoleniu .Było wesoło.

kaaasia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: kaaasia » 08 gru 2013, 23:04

Dobry wieczór Panom :)

Czy ktoś mógłby mi napisać, czy gdzieś we Wrocławiu znajdę firmę wykonującą usługę cięcia stali nierdzewnej laserem Kimla właśnie ? Interesuje mnie porównanie cen wypalanych elementów (w odniesieniu do laserów "standardowych").

Z góry dziękuję za pomoc, bo jakoś wyszperać w Internecie nie mogę ...

Na dobrą sprawę - jeśli nie we Wrocławiu - to może gdzieś indziej na Dolnym Śląsku ?

Pozdrawiam
Kasia

PROFI-L
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: PROFI-L » 08 gru 2013, 23:24

@Kasiu - nie znajdziesz tu odpowiedzi, udaj się do Częstochowy: jaskini tajemnic działających laserów Pana K. :P
waldemas1 pisze:Na razie jesteśmy w fazie testów fibera , niestety co2 bije go na głowę .Może nie jest szybki
Szybkość + zużycie energii. To cechy NIE DO POBICIA przez CO2. Ekonomicznie nie ma szans z fiberem.
Niezawodność... w fiberze może się spieprzyć kilka drogich rzeczy, w CO2 - kilkanaście.
Przyzwyczajenie to paskudna sprawa :wink:

waldemas1

Post napisał: waldemas1 » 09 gru 2013, 08:54

Jednak na 6 lat użytkowania trumpfa jestem za trumpfem, za fiberem stoi oprogramowanie z poziomu maszyny operator zrobi wszystko nawet zmieni detal , albo powyrzuca otwory :) . Może po roku użytkowania zmienię zdanie ,jednak na razie więcej problemów niż zalet (inna sprawa że operatorzy to fachowcy byle do 14 i jakoś to będzie). No i my mamy 2g .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”