Płacenie podatków w Polsce

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: 251mz » 07 gru 2013, 09:13

Pozwoliłem sobie wydzielić to co nie ma praktycznie żadnego związku z tematem głównym czyli sprzedażą!

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 07 gru 2013, 09:46

Kolega chyba żyje w innej rzeczywistości :wink: nie spotkałem się z firmą w branży co podaje ceny brutto.
Są, i to dużo, a ten artykuł wyjaśni koledze dlaczego.
http://www.itwmsp.pl/2010/przeliczenia- ... urach-vat/
Był nawet kiedyś, o ile pamiętam, wyrok NSA w tej sprawie, że firmy sprzedające klientom detalicznym mają podawać klientowi cenę brutto, bo jego odliczenie VAT-u nie interesuje i musi znać cenę jaką ma zapłacić. Tak jest bodaj na kwitach za paliwo itd..
Od nowego roku zmienia się przepis, i ceny na fakturach mają być podawane w netto+VAT..
Programy księgowe też mają możliwość wystawiania faktur w obu konfiguracjach.
pozdrawiam,
Roman

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dudi1203 » 07 gru 2013, 12:09

Sprobuj wyslac jakakolwiek wycene. Zawsze policzą netto, ewentualnie w przyplywie dobroci napiszą +vat. Nawet jak podpiszesz sie imieniem i nazwiskiem, bez danych firmy.
A artykuł nic nie wyjaśnia. To dlaczego tak powinno byc to ja wiem, ale ja mowie jak wygląda rzeczywistość. Juz mi sie raz zdarzyly nieprzyjemnosci przez wycene netto.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 07 gru 2013, 12:12

Sprobuj wyslac jakakolwiek wycene. Zawsze policzą netto, ewentualnie w przyplywie dobroci napiszą +vat. Nawet jak podpiszesz sie imieniem i nazwiskiem, bez danych firmy.
A artykuł nic nie wyjaśnia. To dlaczego tak powinno byc to ja wiem, ale ja mowie jak wygląda rzeczywistość. Juz mi sie raz zdarzyly nieprzyjemnosci przez wycene netto.
Jak dla mnie ogólnie przyjętą ceną powinno być podawanie Brutto.

Dlaczego? to proste...

I tak taką cenę trzeba komuś zapłacić / przelać /dać ...

To jedna sprawa...
Druga jest taka ,że nie każda firma korzysta z vatu a jeśli korzysta to np nie ze stawki 23% tylko czasami innej...

Ja np korzystam z podmiotowego zwolnienia z vatu.
Co mi po tym ,ze firma X poda mi 100zł netto?
I tak nie zapłacę im netto tylko brutto wiec po jaką cholerę mi netto.

A i tak każda firma rozliczy sobie jak będzie chciała....

micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: micro » 07 gru 2013, 12:46

Co mi po tym ,ze firma X poda mi 100zł netto?
I tak nie zapłacę im netto tylko brutto wiec po jaką cholerę mi netto.
Tylko po to, aby 90% klijentów zrobić w przysłowiowego konia.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 07 gru 2013, 14:26

251mz pisze:Pozwoliłem sobie wydzielić to co nie ma praktycznie żadnego związku z tematem głównym czyli sprzedażą!
No właśnie.
Jest powyżej dość ostry wpis mojego autorstwa, który teraz do niczego nie pasuje i nie bardzo wiadomo skąd się wziął.
Otóż wytłumaczenie jest dość proste, to wszystko było w dziale "Giełda".
Gdyby mc2kwacz napisał "bez faktury mogę dać stówkę", to bym się słowem nie odezwał.
Tak mu pasuje, taką ofertę złożył, nie ma o czym dyskutować.
Ale on naskoczył na sprzedającego, że ten za drogo sprzedaje i to żadna okazja.

Wyobraźmy sobie hipotetyczną sytuację, że mc2kwacz korzysta ze 100% zwrotu ceny z Unijnego Funduszu Wspierania Kombinatorów.
Wtedy nawet złotówka bez faktury to będzie dla niego za drogo, ale co to ma wspólnego z rzeczywistą wartością oferowanego towaru ?
Wracając do rzeczywistej oferty, to jest w sklepie za 175 zł na fakturę, albo w dziale "Giełda" za 125 zł bez faktury.
Wolny wybór kto gdzie kupi, ale jak ktoś nie ma jak odpisać od podatku, to bez wątpienia 125 zamiast 175 jest ofertą bardzo atrakcyjną.

.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 07 gru 2013, 14:33

Wolny wybór kto gdzie kupi, ale jak ktoś nie ma jak odpisać od podatku, to bez wątpienia 125 zamiast 175 jest ofertą bardzo atrakcyjną.
jest jeszcze czynnik JAKOŚCI :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 07 gru 2013, 15:04

251mz pisze:jest jeszcze czynnik JAKOŚCI :)
Ta akurat jest podobno porównywalna.

.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 07 gru 2013, 15:30

tuxcnc pisze:251mz napisał/a:
jest jeszcze czynnik JAKOŚCI :)

Ta akurat jest podobno porównywalna.
Ja bym powiedział ,że kolegi Wojtka jest lepsza...
Ale może to być moje subiektywne odczucie...

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: mc2kwacz » 07 gru 2013, 15:55

Przede wszystkim na nikogo NIE NASKOCZYŁEM.
Napisałem w 2 linijkach, i to nie w prost, że cena 125zł przed opodatkowaniem to cena wysoka. Jeśli sprzedawca liczy się z możliwością zakupu przez osoby które mają zwykle większa zdolność nabywczą, zwykle dlatego że prowadzą działalność gospodarczą, to zrozumie przekaz. Jeśli interesują go osoby które "nie widza podatków" w cenie, to go to nie obejdzie.
Tyle w kwestii wyjaśnienia, jeśli ktoś JAK ZWYKLE ma problemy ze zrozumieniem.

Co do samego wyrobu, jest jeszcze inna kwestia. Kupując w sklepie mam większą lub mniejszą pewność, że w razie potrzeby będę mógł dokupić taki sam towar lub wymienić. Jeśli wiem, ze tego jest "5 sztuk", to znaczy że w razie potrzeby wymiany będę miał poważny kłopot. I z tego powodu atrakcyjność takiego towaru jest jeszcze niższa.

Np są firmy handlujące podzespołami elektronicznymi, które sprowadzają przypadkowy towar i mają go w rzeczywiście bardzo atrakcyjnej cenie. Ale poza równie przypadkowymi klientami nikt go nie kupuje. Bo nikt nieprzypadkowy nie chce mieć do czynienia z towarem, którego dostawy się nagle urwą, gwałtownie zmieni jakość, parametry.
Oczywiście tu mówimy o przypadku takim, że z góry wiadomo że oferta jest jednorazowa. Ale jak na jednorazową, czyli okazyjną ofertę, jest mało okazyjna WEDŁUG MNIE. I tyle.

Nie mówimy tu o skomplikowanym detalu, tylko zwykłym bloku aluminiowym z kilkoma okrągłymi otworami. Nie jest to też element trudny do zdobycia, lecz wręcz standardowy. Więc inne kwestie niż cenowe i dostępności można pominąć w rozważaniach.

W kwestii podatku VAT, to obowiązkową zawartość faktury VAT rachunku uproszczonego i paragonu regulują przepisy skarbowe i trzeba się do nich stosować. A że ze znajomością tych przepisów jest różnie i raczej słabo widać choćby po tym, że od roku nie umieszcza się na fakturach VAT informacji "kopia" zamiennie z "oryginał", bo obydwa egzemplarze powinny być identyczne. Albo z wymagania niektórych sprzedawców (i o zgrozo również księgowych), żeby podpisywać odbiór faktury, co jest już dużo dłużej niewymagane.
Jeśli chodzi o towar w sklepie DETALICZNYM czyli OGÓLNODOSTĘPNYM, to MUSI być on wyceniony w kwocie DO ZAPŁATY, czyli brutto w przypadku sklepów-płatników VAT. I dodatkowo MOŻE być informacja o kwocie netto. Nie ma problemu z kwota netto, bo każdy ją sobie może wyliczyć. Poza pewnymi towarami i usługami, które korzystają ze zmniejszonej stawki VAT (i zainteresowani odbiorcy "firmowi" dokładnie wtedy o tym wiedzą bez niczyjej pomocy), na wszystko pozostałe jest 23% VAT.
Oczywiście w dobrym zwyczaju jest pisać np "kwota zawiera podatek VAT 23%", albo podawać dodatkowo netto. Jeśli się ma klientów których to interesuje... Firmy które nie są płatnikami VAT, generalnie nie są również, podobnie jak ich produkty i usługi, w sferze zainteresowania odbiorców-płatników VAT. Poza tymi szczególnymi przypadkami, gdy cena towaru czy usługi jest niższa niż u dostawcy-płatnika, po odjęciu VAT i przeliczeniowego podatku dochodowego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”