Uchwyt 80mm Zuch1

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Andrzej 40 » 01 gru 2013, 16:06

dyziu215 pisze:Do zucha posiadam dwa uchwyty i niby takie same a jednak całkiem inne :D Inna ilość zębów, rozstaw też się różni
Ile zębów i jakie średnice zamków? Bison robił 80mm z 5 i 7 zębami a zamki 56mm i 1 orzech.

Tagi:

okino
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: okino » 01 gru 2013, 18:00

... młody jestem to mogę nie wiedzieć ... :wink:
poprawcie mnie jeśli się mylę :
uchwyt z aukcji jest sprzedawany razem z kołem zabierakowym,
koło zabierakowe ma tuleje stożkową która jest wprowadzana do wrzeciennika
Z DTR - ki Zucha wynika że we wrzecienniku jest stożek Morsa MK1
Jeżeli zestaw z aukcji stanowi komplet to całość powinna pasować do Zucha bez względu na to czy jest to Bison, czy stary PUTm
Czy tak?

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Andrzej 40 » 01 gru 2013, 18:33

Nie stosuje się mocowania tarczy zabierakowej na stożku wewnątrz wrzeciona. Może to się skończyć śmiercią lub kalectwem :mrgreen: . Pod wpływem drgań lub posuwu w prawo nastąpi poluzowanie połączenia stożkowego i uchwyt z materiałem po prostu wyleci z wrzeciona. Następny, już mniejszy feler, to brak przelotu przez wrzeciono.
Poza tym na zdjęciu tarcza ma zakończenie walcowe a nie stożkowe - chodzi o uchwyt z aukcji podanej przez kol. lobudek.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: RomanJ4 » 01 gru 2013, 19:27

Andrzej 40 pisze:Nie stosuje się mocowania tarczy zabierakowej na stożku wewnątrz wrzeciona.
a jak sie kto uprze to powinien "zaciągnąć" chwyt stożkowy za pomocą śruby, jak to się robi z frezem we frezarce.
pozdrawiam,
Roman

okino

Post napisał: okino » 01 gru 2013, 19:59

Andrzej 40 dziekuję za wyjaśnienia - jeżeli pozwolisz to "pociągne " Cie jeszcze za język.
na końcu wrzeciennika w DTR jest jeszcze gwint zewnętrzny M24x3 i to chyba jest właściwe mocowanie tarczy zabieraka (pośrednio uchwytu)
- do czego zatem we wrzecienniku Zucha służy ten stożek MK1
- jak jest mocowana tarcza zabieraka z aukcji (tuleja cylindryczna) we wrzecienniku

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Andrzej 40 » 02 gru 2013, 00:48

1) Zgadza się - gwint jest do nakręcanej tarczy zabierakowej uchwytu,
2) stożek służy głównie do mocowana kła przy toczeniu z zabierakiem - wyczerpujące wyjaśnienia pewnie dodadzą Kol. RomanJ4 lub BYDGOST,
3) nie jest mocowana we wrzecienniku ZUCHa. Może być mocowana w większym uchwycie, zacisku frezarki, podzielnicy itp. To nie jest element ZUCHa.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: RomanJ4 » 02 gru 2013, 13:10

Andrzej 40 pisze:stożek służy głównie do mocowana kła przy toczeniu z zabierakiem - wyczerpujące wyjaśnienia pewnie dodadzą Kol. RomanJ4 lub BYDGOST,
zgadza się, ten stożek generalnie służy do mocowania elementów mocujących gdzie potrzebna jest duża współosiowość, a mianowicie:
kła stałego przy toczeniu długich stożków, wałów (w kłach), nacinania gwintów na długich, wymagających podparcia wałach, itd
Obrazek Obrazek

mocowania (zazwyczaj jednak w większych niż ten Zucha gniazdach stożka) trzpieniach rozprężnych do toczenia wszelkiej maści mocowanych w otworze tulei

Obrazek
(chodź są też mocowane na zamku wrzeciona bądź zabieraka)
Obrazek Obrazek

lub oprawek do tulejek rozprężnych, np ER, do obróbki drobnych sworzni, i tego typu elementów.
ObrazekObrazek
(choć podobnie jak z trzpieniami, są i mocowane do zabieraka)
Obrazek

oraz do mocowania trzpieni kontrolnych (sprawdzanie stanu łożysk wrzeciona, ustawienia wrzeciennika, pomiar bicia promieniowego wewnętrznej powierzchni otworu, sprawdzenie równoległości osi wrzeciona do przesuwu suportu
wzdłużnego,
wrzeciona: itp.. )
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5469,d.Yms

biorąc pod uwagę wielkość tego stożka (Mk1) to zamocowanie w nim ciężkiego uchwytu ≥Φ 80mm, i jeszcze cięższego być może detalu, byłoby ryzykowne (mógłby się nawet pod wpływem bicia ułamać :!: ). Jeśli już, to do uchwytu nie większego jak Φ 50-65mm.
Poza tym gotowego zabieraka pod uchwyt ≥Φ 80-100mm na MK1 pewno byłoby trudno znaleźć, to dorabiać mijałoby się z celem, lepiej dorobić zabierak bezpośrednio na końcówkę wrzeciona.
Tylko zacząć od "tyłu" - naciąć gwint, nakręcić na końcówkę wrzeciona, zablokować i dopiero toczyć zamek pod uchwyt.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 02 gru 2013, 16:05

Ja w tym stożku mocuję też zderzak nastawny do wykonywania serii przedmiotów.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

okino

Post napisał: okino » 02 gru 2013, 18:26

RomanJ4 pięknie dziękuje za wyczerpujące i bogate w materiały info.
Ostrzegam jednak- jestem raczkujący w sprawach tokarstwa i obawiam się że będę jeszcze nieraz wystawiał na próbę cierpliwość Twoją lub innych kolegów. :wink:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clipper7 » 02 gru 2013, 19:04

Andrzej 40 pisze:Nie stosuje się mocowania tarczy zabierakowej na stożku wewnątrz wrzeciona.
Stosuje się, szczególnie w małych tokarkach stołowych, gdzie uchwyt tokarski jest mocowany wkrętami do tarczy zabierakowej, umożliwia to szybką zmianę uchwytów lub pracę przemiennie z uchwytem i kłem. Oczywiście, stożek "zaciąga się". Tarcze zabierakowe i uchwyty z mocowaniem na stożek MK są produkowane m.in. przez Bisona.

[ Dodano: 2013-12-02, 19:09 ]
BYDGOST pisze:Ja w tym stożku mocuję też zderzak nastawny do wykonywania serii przedmiotów.
Może coś więcej, bo nie bardzo sobie wyobrażam, o co chodzi ? Zderzak mocowany w stożku wrzeciona ? Chyba, że chodzi o ogranicznik głębokości mocowania w uchwycie. Miałem dziś ciężki dzień, może dlatego nie kumam :sad:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”