Ile zębów i jakie średnice zamków? Bison robił 80mm z 5 i 7 zębami a zamki 56mm i 1 orzech.dyziu215 pisze:Do zucha posiadam dwa uchwyty i niby takie same a jednak całkiem inneInna ilość zębów, rozstaw też się różni
Uchwyt 80mm Zuch1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
... młody jestem to mogę nie wiedzieć ...
poprawcie mnie jeśli się mylę :
uchwyt z aukcji jest sprzedawany razem z kołem zabierakowym,
koło zabierakowe ma tuleje stożkową która jest wprowadzana do wrzeciennika
Z DTR - ki Zucha wynika że we wrzecienniku jest stożek Morsa MK1
Jeżeli zestaw z aukcji stanowi komplet to całość powinna pasować do Zucha bez względu na to czy jest to Bison, czy stary PUTm
Czy tak?

poprawcie mnie jeśli się mylę :
uchwyt z aukcji jest sprzedawany razem z kołem zabierakowym,
koło zabierakowe ma tuleje stożkową która jest wprowadzana do wrzeciennika
Z DTR - ki Zucha wynika że we wrzecienniku jest stożek Morsa MK1
Jeżeli zestaw z aukcji stanowi komplet to całość powinna pasować do Zucha bez względu na to czy jest to Bison, czy stary PUTm
Czy tak?
-
Nie stosuje się mocowania tarczy zabierakowej na stożku wewnątrz wrzeciona. Może to się skończyć śmiercią lub kalectwem
. Pod wpływem drgań lub posuwu w prawo nastąpi poluzowanie połączenia stożkowego i uchwyt z materiałem po prostu wyleci z wrzeciona. Następny, już mniejszy feler, to brak przelotu przez wrzeciono.
Poza tym na zdjęciu tarcza ma zakończenie walcowe a nie stożkowe - chodzi o uchwyt z aukcji podanej przez kol. lobudek.

Poza tym na zdjęciu tarcza ma zakończenie walcowe a nie stożkowe - chodzi o uchwyt z aukcji podanej przez kol. lobudek.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Andrzej 40 dziekuję za wyjaśnienia - jeżeli pozwolisz to "pociągne " Cie jeszcze za język.
na końcu wrzeciennika w DTR jest jeszcze gwint zewnętrzny M24x3 i to chyba jest właściwe mocowanie tarczy zabieraka (pośrednio uchwytu)
- do czego zatem we wrzecienniku Zucha służy ten stożek MK1
- jak jest mocowana tarcza zabieraka z aukcji (tuleja cylindryczna) we wrzecienniku
na końcu wrzeciennika w DTR jest jeszcze gwint zewnętrzny M24x3 i to chyba jest właściwe mocowanie tarczy zabieraka (pośrednio uchwytu)
- do czego zatem we wrzecienniku Zucha służy ten stożek MK1
- jak jest mocowana tarcza zabieraka z aukcji (tuleja cylindryczna) we wrzecienniku
-
1) Zgadza się - gwint jest do nakręcanej tarczy zabierakowej uchwytu,
2) stożek służy głównie do mocowana kła przy toczeniu z zabierakiem - wyczerpujące wyjaśnienia pewnie dodadzą Kol. RomanJ4 lub BYDGOST,
3) nie jest mocowana we wrzecienniku ZUCHa. Może być mocowana w większym uchwycie, zacisku frezarki, podzielnicy itp. To nie jest element ZUCHa.
2) stożek służy głównie do mocowana kła przy toczeniu z zabierakiem - wyczerpujące wyjaśnienia pewnie dodadzą Kol. RomanJ4 lub BYDGOST,
3) nie jest mocowana we wrzecienniku ZUCHa. Może być mocowana w większym uchwycie, zacisku frezarki, podzielnicy itp. To nie jest element ZUCHa.
-
- Posty w temacie: 10
zgadza się, ten stożek generalnie służy do mocowania elementów mocujących gdzie potrzebna jest duża współosiowość, a mianowicie:Andrzej 40 pisze:stożek służy głównie do mocowana kła przy toczeniu z zabierakiem - wyczerpujące wyjaśnienia pewnie dodadzą Kol. RomanJ4 lub BYDGOST,
kła stałego przy toczeniu długich stożków, wałów (w kłach), nacinania gwintów na długich, wymagających podparcia wałach, itd

mocowania (zazwyczaj jednak w większych niż ten Zucha gniazdach stożka) trzpieniach rozprężnych do toczenia wszelkiej maści mocowanych w otworze tulei

(chodź są też mocowane na zamku wrzeciona bądź zabieraka)

lub oprawek do tulejek rozprężnych, np ER, do obróbki drobnych sworzni, i tego typu elementów.

(choć podobnie jak z trzpieniami, są i mocowane do zabieraka)

oraz do mocowania trzpieni kontrolnych (sprawdzanie stanu łożysk wrzeciona, ustawienia wrzeciennika, pomiar bicia promieniowego wewnętrznej powierzchni otworu, sprawdzenie równoległości osi wrzeciona do przesuwu suportu
wzdłużnego,
wrzeciona: itp.. )

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5469,d.Yms
biorąc pod uwagę wielkość tego stożka (Mk1) to zamocowanie w nim ciężkiego uchwytu ≥Φ 80mm, i jeszcze cięższego być może detalu, byłoby ryzykowne (mógłby się nawet pod wpływem bicia ułamać

Poza tym gotowego zabieraka pod uchwyt ≥Φ 80-100mm na MK1 pewno byłoby trudno znaleźć, to dorabiać mijałoby się z celem, lepiej dorobić zabierak bezpośrednio na końcówkę wrzeciona.
Tylko zacząć od "tyłu" - naciąć gwint, nakręcić na końcówkę wrzeciona, zablokować i dopiero toczyć zamek pod uchwyt.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 3
Stosuje się, szczególnie w małych tokarkach stołowych, gdzie uchwyt tokarski jest mocowany wkrętami do tarczy zabierakowej, umożliwia to szybką zmianę uchwytów lub pracę przemiennie z uchwytem i kłem. Oczywiście, stożek "zaciąga się". Tarcze zabierakowe i uchwyty z mocowaniem na stożek MK są produkowane m.in. przez Bisona.Andrzej 40 pisze:Nie stosuje się mocowania tarczy zabierakowej na stożku wewnątrz wrzeciona.
[ Dodano: 2013-12-02, 19:09 ]
Może coś więcej, bo nie bardzo sobie wyobrażam, o co chodzi ? Zderzak mocowany w stożku wrzeciona ? Chyba, że chodzi o ogranicznik głębokości mocowania w uchwycie. Miałem dziś ciężki dzień, może dlatego nie kumamBYDGOST pisze:Ja w tym stożku mocuję też zderzak nastawny do wykonywania serii przedmiotów.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ