Sorry, ale nie rozumiem. W sumie reszta też zamotana.Chciałem oróbcić silnik o jeden obrót, co dało około 1/32 obrotu.
I przy silnikach krokowych nie ma około. Tam jest tyle ile chcesz. Chyba, że nim rzucisz i spadnie około drzewa

Sorry, ale nie rozumiem. W sumie reszta też zamotana.Chciałem oróbcić silnik o jeden obrót, co dało około 1/32 obrotu.
A więc 1/20 też mogła być ?Krako pisze:Ustawiłem bez podziału a wyszło że mam podział 1/32.
jeśli jesteś w stanie na oko powiedzieć czy był to np 1/30 czy 1/32 obrót to gratuluje czujnika w oku
Trzeba było chcieć obrócić 32 razy, to byś wiedział czy zrobiło pełny obrót, czy tylko "około".Krako pisze:Chciałem oróbcić silnik o jeden obrót, co dało około 1/32 obrotu.
noel20 pisze: A więc 1/20 też mogła być ?
Ale poważnie, to może wprowadzaj w programie wartość przesunięcia w mm, która powinna dać jeden obrót silnika i przestawiaj switche aż oś obróci się faktycznie o 1 raz.
Albo chociaż o pół. Coś co można stwierdzić bez wbudowanego czujnika w oko. I wtedy w programie też ustawić np. przełożenie tak żeby wszystko grało.
Każdy przełącznik podpisany numerkiem pod spodem oraz ON ze strzałką w kierunku włączenia.noel20 pisze:W ogóle to ciekawy przypadek.
Ty a może, ty switche liczysz nie od tej strony co trzeba, albo on z off masz odwrotnie.
Zobacz, może będzie dobrze.
Źle mnie kolega zrozumiał.tuxcnc pisze: Trzeba było chcieć obrócić 32 razy, to byś wiedział czy zrobiło pełny obrót, czy tylko "około".
Postaw sobie kreskę przez oś i obudowę, przyda się jeszcze przy testowaniu gubienia kroków.
Ogólnie to Chińczycy małą wagę przykładają do instrukcji obsługi, pełno w nich błędów, do tego często dają instrukcję od innego modelu czy starszej wersji.
.