Mam pewien problem z OSIA Z tnz
Nie wiem czy ja mam cos zle ustawione w piko czy jest to jakis błąd w nowym programie 2.09
Po aktualzacji PIKO z wersji 1.xxx na 2.xxx i ustawianiu wszystki parametrow maszyna ładnie pracuje. Bazuje sie w odpowiednich kierunkach .
I tu jest problem po wczytaniu prostego programu ustawienu materialu i wszytkich podstawowych czynnosci wcisakam Start maszyna wykonuje dojazd nad materiał (np materiał o wyskosci od stołu 10cm ) nastepnie kod G28 i tu Os Z jest nad materialem i zjezdza sobie do punktu zerowego Z (maszynowego) (material zniszczony) i tak samo dzieje sie podczas zakonczenia programu zamiast OsZ sie podniesc to ona zjezdza w doł zamiast w gore. Na starej wersji Piko tak mi sie nie dzialo . Zauwazylem tez ze ustawie PARK na jakies tam pozycji wciskam dojazd do tej pozycji OsZ w doł do 0 maszynowego zamiast dojazd do ustawionej przeze mnie pozycji.
Dziwne ze maszyna jak sie bazuje idzie w dobrych kierunkach
Pomocy Pilne
[ Dodano: 2013-11-09, 15:59 ]

Z tego co zauwazylem brak zapisu pozycji Z dla home (g28) i dla wszyskich innych pozycji PARK niby maszyna zapisuje pozycje ale jak ma zamiar dojechac to os Z zjezdza do pozycji x,y a os z na wys 1 punktu maszynowego