Historia pewnego miejsca

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: trzasu » 09 lis 2013, 09:16

yanek_00 pisze:Udało mi się przypomnieć poprzedni login, więc zamienię się nickiem :)

RomanJ4, masz rację, to są/były warsztaty szkolne.

BYDGOST, nie wyobrażasz sobie, co do dzisiaj czuję mogąc dotykać te maszyny z myślą, że to wszystko zostanie rozkradzione. Gdyby tak obdarować potrzebujących, młodych, biednych, początkujących...

Dorzucę kolejną porcję.

Nie trzeba nikogo obdarowywać, jeśli sprzęt jest w dobrym stanie to można go sprzedać komuś kto wie co z nim zrobić i komu będzie potrzebny, jak widać tam gdzie teraz jest nie widać by ktoś z niego korzystał, będzie dalej służył i dokładał się do PL PKB.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 lis 2013, 10:22

Tak sobie stoję pod Palmiarnią w Łodzi i z nudów czytam ten temat. Koledzy, wypadałoby się na coś zdecydować, albo chcemy komuny albo gospodarki. Tęskniącym za komuną przypomnę że owszem, mieliśmy piękne huty i walcownie , tylko kawałka stali nie szło kupić. Ja jeszcze pamiętam pielgrzymki do hut z krzynką wódki żeby załatwić jakiś przydział. W normalnej gospodarce materiał czy sprzet jest tyle wart ile ktoś za niego zapłaci.
Z jednej strony wylewacie łzy że maszyny stoją bezużyteczne a z drugiej - rozkradli, sprzedali za bezcen. Troszkę konsekwencji. :)

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pprzemo88 » 09 lis 2013, 10:36

Polska to bogaty kraj jak widac a teraz widze jak ludzie sie dorabiali na znajomosciach i cwaniactwie lub braku mozgu.
Teraz juz nie da sie odbudowac szkolnictwa zawodowego ani szkolic fachowcow bo odtworzenie warsztatow to koszty a na to szkol nie stac nie wspominajac o praktykach w zakladach bo takowych nie ma juz.

Do autora tematu.Piekne zdjecia az lezka sie kreci w oku.Maszyny w niezlym stanie a i wyposarzenie spore pewnie tam jest ktore pewnie ktos rozkradnie.W sumie w niektorych zakladach na sporo gorszych maszynach ludzie robia.

Dzis dochodze do wniosku ze SB zamiast zamykac w Arlamowie stropianowcow to powinni wykopac doly w lesie,kompanie zwartych oddzialow ZOMO i sporo workow na zwloki i ..........
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: RomanJ4 » 09 lis 2013, 10:59

spol pisze:Tego juz nie ma i nigdy nie wroci. Wszystko zniszczone i rozgrabione. Jak to teraz podobno mówi młodzież - żal
A co się dzisiaj młodzieży proponuje, jakie wzorce?
Pamiętacie taki stary film "Daleko od szosy"? Może i głupi, ktoś powie "socjalistyczny etos pracy, robola", ale przecież pokazywał szare życie z jego dobrymi i złymi stronami, oraz to, że poprzez upór i dużą pracę nad sobą samym można wyrwać się z marazmu i zaściankowości, do czegoś dojść. Oczywiście standardy od czasów o których ten film opowiada zmieniły się niepomiernie, i dziś byłyby anachroniczne.
A dzisiaj? Według mediów , które mają duży wpływ na pojmowanie świata przez młodych ludzi, wystarczy załapać się na jakiś casting, trochę pośpiewać, pomachać nogami czy biustem, i już jesteś "gwiazdą" (ciekawe co na to te prawdziwe gwiazdy które latami pracowały na to miano?). I już kasa leci, już sława i pieniądze... pełna iluzja lukrowanego świata, bo nikt nie ostrzeże, że na ten pociąg "załapać" się mogą tylko jednostki z dziesiątków czy setek tysięcy.
Do tego dochodzi jeszcze wielki edukacyjny blef, propagujący wizję, że aby być kimś w życiu i mieć dobry start w wyścigu do dobrych zarobków, trzeba koniecznie mieć papierek wyższej uczelni, nie ważne jakiej (często o pożal się Boże poziomie). Rośnie ambicja "A co, ja po studiach mam siedzieć przy pocztowym okienku, albo machać pilnikiem ?" A potem przychodzi rozczarowanie, że niestety nikt nie chce zatrudnić "kierowników"... natomiast chętnie dobrego ślusarza, i to nieraz za całkiem dobre pieniądze.. Tylko, że temu młodemu człowiekowi nikt przed podjęciem decyzji co dalej ma zrobić ze swoim życiem nie pokazywał, że ślusarz, piekarz, hydraulik, kolejarz czy murarz, ma taki sam szacunek społeczeństwa jak gwiazda popu, choć zapewne nie będzie go "na szkle".. Nie szanuje się, niezależnie od jego zawodu, ciężko i sumiennie pracującego człowieka, liczy się tylko "gwiazda" (choć nie odmawiam im wielekroć ciężkiej pracy).
Starsi koledzy zapewne pamiętają czasy kiedy listonosz czy kolejarz to był prestiż, to był "ktoś". Ktoś powszechnie szanowany, ale i nad wyraz sumienny i obowiązkowy, dla którego to nie była praca tylko "służba".
Jest nawet o tym etosie wartościowy stary film "Człowiek na torze" z Kazimierzem Opalińskim jako starym maszynistą "z zasadami", niepodatnymi na nową socjalistyczną propagandę
Obrazek

który kolegom polecam, bo warto go obejrzeć, obejrzeć etos porządnego człowieka, którego w dzisiejszej "kulturalnej sieczce" niestety brakuje.
A szkoda, bo tracimy na tym wszyscy.. I nie chodzi o żadną ideologię, ani czerwoną, ani w innym kolorze..

No, trochę się zagadałem, ale czy nie mam choć cienia racji?
kamar pisze:owszem, mieliśmy piękne huty i walcownie , tylko kawałka stali nie szło kupić.
prawda, choć dzisiaj stali "skolko ugodno", tyle, że nie ma co z nią zrobić, bo pracować nie ma gdzie... ponieważ nie mamy już majątku, sprzedanego w dodatku za psie grosze. Nawet pieniędzy zainwestować nie ma w co, bo wszystko "nie nasze".
Piękne drogi, telekomunikacja, czy infrastruktura, bez własnego przemysłu na porządnym poziomie bogatymi nas niestety nie uczynią. I wcale nie chodzi o powrót do komuny, bo to niemożliwe, tylko o porządną gospodarkę.
kamar pisze:W normalnej gospodarce materiał czy sprzet jest tyle wart ile ktoś za niego zapłaci.
Ale jak dajesz za mało to nie kupisz, prawda :wink: .
A u nas co? Sprzedano huty, choć było wiadomo, że idzie światowa koniunktura na stal, sprzedano cementownie, choć było wiadomo, że będziemy sami dużo budować, sprzedano najnowocześniejszą w Europie walcownię rur... za wartość gruntu pod nią!
I to mamy nazwać dobrą gospodarką?
Ostatnio zmieniony 09 lis 2013, 11:31 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

sinad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sinad » 09 lis 2013, 11:16

To ja też coś dorzucę tylko że zza wschodniej granicy:
1. http://englishrussia.com/2013/05/24/wel ... y-of-kiev/
2. http://englishrussia.com/2011/12/02/ope ... in-moscow/

oraz cały zbiór tego typu fotoreportaży:
http://englishrussia.com/page/4/?s=aban ... ry&x=0&y=0

miłego oglądania ;)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 09 lis 2013, 11:28

sinad pisze:To ja też coś dorzucę tylko że zza wschodniej granicy:
Żal. Zastanawia mnie tylko, ile winy za taki stan rzeczy mają nieudolne decyzje na poziomie państwowym?
Patrząc na polski przykład, chyba najwięcej..
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 09 lis 2013, 11:29

RomanJ4 pisze:
prawda, choć dzisiaj stali "skolko ugodno", tyle, że nie ma co z nią zrobić, bo pracować nie ma gdzie... ponieważ nie mamy już majątku, sprzedanego w dodatku za psie grosze. Nawet pieniędzy zainwestować nie ma w co, bo wszystko "nie nasze".
Piękne drogi, telekomunikacja, czy infrastruktura, bez własnego przemysłu na porządnym poziomie bogatymi nas niestety nie uczynią. I wcale nie chodzi o powrót do komuny, bo to niemożliwe, tylko o porządną gospodarkę.
kamar pisze:W normalnej gospodarce materiał czy sprzet jest tyle wart ile ktoś za niego zapłaci.
Ale jak dajesz za mało to nie kupisz, prawda :wink: .
A u nas co? Sprzedano huty, choć było wiadomo, że idzie światowa koniunktura na stal, sprzedano cementownie, choć było wiadomo, że będziemy sami dużo budować, sprzedano najnowocześniejszą w Europie walcownię rur... za wartość gruntu pod nią!
I to mamy nazwać dobrą gospodarką?
Mylisz gospodarkę państwową z gospodarką. Naszym problemem jest nie to, że państwo pozbyło się deficytowych zakładów. Problemem jest pazerność tegoż państwa, które morduje polską przedsiębiorczość, zanim ta się zdąży rozwinąć i okrzepnąć. Starcie z takim państwem wytrzymują jedynie międzynarodowe koncerny, które państwu polskiemu mogą w każdej chwili powiedzieć papa.

Polak z natury jest przedsiębiorczy, ale jak mu się rabuje większość przychodu z działalności, to on nie będzie się zabijał.

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 09 lis 2013, 11:45

Mylisz gospodarkę państwową z gospodarką. Naszym problemem jest nie to, że państwo pozbyło się deficytowych zakładów. Problemem jest pazerność tegoż państwa,
Maslo maslane MIKI....Wlasnie problemem jest pozbycie sie tych zakladow bo to one placily podatki i je bylo stac na nie a pazernosc wziela sie z tego ze panstwo chcialo by pobierac podatki a nie ma od kogo wiec dowala wieksze tym co zostali lub zakladaja firmy a ich juz nie stac na te wydumane podatki.Te 30 lat rzadow solidaruchow i innych to bylo defacto zycie na kredyt i przejadanie tego co zbudowano po wojnie.A teraz juz nie ma co sprzedawac i co przejadac.
tokarz CNC

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 09 lis 2013, 11:47

MlKl pisze:Mylisz gospodarkę państwową z gospodarką
A czy koniecznie "państwowa" musi być gorsza, albo negatywnie wpływająca na tę drugą, jak to niestety bywa u nas?
Mały przykładzik: "zakaz handlu w niedzielę" (poza właścicielem w sklepie),
albo zakaz sprzedaży tego czy owego na stacjach benzynowych (w dużej mierze prywatnych przecież)?? Co ma państwo do moich układów z pracownikami? Owszem niech pilnuje żebym właściwie za to płacił, od tego jest, ale dyktować kiedy i co mam (legalnie) sprzedawać? A podatki to by chciało ode mnie jak największe.

Ale już praca po12 godzin w Biedronce (płatne za 8 ) jakoś państwu nie bardzo przeszkadza? Inspekcjami nie nęka, daje jeszcze fory. Bo obcy?
pozdrawiam,
Roman

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 09 lis 2013, 12:42

Niemcy za roboczogodzinę dostają średnio 144 zł, Francuzi 125 zł, w Singapurze pracownik otrzymuje 76 zł, a w Polsce tylko 25 zł. Pod tym względem wyprzedzamy jedynie Filipiny

Ot tak na poprawienie humorku....

Fakt panstwowe nie oznacza gorsze ale latwiejsze do rozkradzenia .Nie wiem tez skad sie wzial mit ze za komuny w zakladach mozna bylo sie op***dalac i ze drogo produkowalismy.
Jedno jest pewne ze nikt wtedy nikogo nie traktowal jak smiecia a ludzie byli bardziej sobie przyjazni.
tokarz CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”