Od jakiegoś czasu przeglądam forum i staram się czegoś dowiedzieć nie zadając głupich pytań, ale najwyraźniej dziś jest ten dzień

Słowem wstępu, poniższe szkice powstały w ciągu ostatnich paru dni [razem z kilkoma innymi które sam z siebie odrzuciłem], a bodźcem była chęć samodzielnego złożenia maszyny na której miałbym się uczyć, ale również docelowo na której mógłbym to i owo wyciąć w pracy.
Ciągnęło się to tak już parę lat, ale ostatnio pojawił się bodziec dodatkowy, kiedy to wpadło mi w ręce trochę stali i aluminium [profile 100x80x4 oraz płaskownik alu 10mm w bliżej nieokreślonej ilości].
Tak więc szkice swoje oparłem na wyżej wymienionych materiałach uwzględniając również, iż od dłuższego czasu leży u mnie jakieś 4mb wałka podpartego 20mm].
Tak naprawdę nie wiem czy jest to odpowiednie pytanie, ale szczerze mówiąc zastanawiam się która z poniższych konstrukcji ma najwyższe prawdopodobieństwo odniesienia sukcesu i na której skupić się w dalszym projektowaniu, kosztorysowaniu i w końcu w budowie.

Pierwsza to mój ostatni wymysł, w którym nie rozwiązałem jeszcze kwestii napędu osi X [najprawdopodobniej po silniku na stronę, i wtedy rozciągnięcie X do około 1500-2000]
Całość włącznie z bramą spawana z profili stalowych i jedynie oś Y z alu, przy czym proszę na razie nie sugerować się długościami belek względem prowadnic itd [jest to bardzo luźny szkic w którym chciałem jedynie pokazać konstrukcję stołu i bramy].
Druga i trzecia to moje dwa pierwsze podejścia do tego tematu z jedyną różnicą w materiale z którego skonstruowana jest brama [nr2 spawane profile, nr 3 skręcane płaskowniki alu 10mm-tu raczej obawiam się braku sztywności] i napędem osi X za pomocą centralnie osadzonej śruby.
Zdaję sobie sprawę że wszystkie te konstrukcje były przerabiane już na forum z lepszym bądź gorszym skutkiem natomiast co temat i konstrukcja to sprzeczne teorie [jedni chwalą centralny napęd X'a inni niekonieczne..., jedni skręcają jedni spawają itp itd, cieżko jest wyciągnąć jednoznaczne wnioski].
Od siebie dodam iż nr 1 wydaje mi się najlepszą konstrukcją, gdzie łatwiej było by mi zachować sztywność ramy, natomiast trochę boli mnie ten dodatkowy silnik i osprzęt [a dokładniej dodatkowe koszta], ale chętnie usłyszę Wasze opinie.