-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

MaxKosmita
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: MaxKosmita » 24 paź 2013, 21:30

Sorki, spieszyłem się troszki :oops: . nie przeczytałem wszystkich postów. W txt chodziło mi o listwy meblowe. Umieściłem je na profilu aluminiowym o przekroju kwadratowym, oczywiście na sąsiednich bokach(pod kątem 90 ). Górne częsci połączyłem kątownikiem(os x),a do katowników przykręciłem drugi taki zestaw pod kątem 90 (os y). W ten sposób skasowałem luzy wózków. Coś nie moge wstawić rysunku. jak się połape ...

MaxKosmita

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 71
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 24 paź 2013, 23:32

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tylko że tu mamy do czynienia z szynami hiwina czy tam THK gzie jeden wózek wart jak poł maszyny na prowadnicach meblowych
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 26 paź 2013, 13:44

No maszyna ewoluowała prze te wszystkie posty. Faktycznie zaczęło się od meblowych, bo nie wiedziałem czy będę się w temat cnc tak zagłębiał, żeby tak od razu tyle kasy w to ładować, ale jak widać tak mnie wciągnęło, że już naprawdę nie wiem ile kasy jest w tej maszynie, ale kosztów nie liczę, zabawę mam przednią. Teraz jestem na etapie okrańcówkowania wszystkiego. Znalazł się też nowy komputer z 4 rdzeniami, tak że w końcu będę mógł rysować przy maszynie a nie biegać z garażu do mieszkania żeby poprawić błędy w rysunkach. Muszę też wymyślić osłony harmonijkowe, ale nie chcę tych z tutoriala z neta, jakoś do mnie nie przemówiły.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 26 paź 2013, 21:24

Może rolety okienne da się jakoś przerobić zamiast osłon harmonijkowych.

MaxKosmita
Posty w temacie: 3

Post napisał: MaxKosmita » 31 paź 2013, 18:33

Powiem tak: ja raczej w programowanie się bawie, podkreślam bawie. zrobiłem raczej grawerke niż frezarke, taką żeby można było sledzić postępy w programowaniu. (konstrukcja prowizorka aż wstyd się pokwalić :wink: ) była ona właśnie na listwach meblowych, potem przeróbki zeby luzy kasować itp. no i nastała 2-u letnia przerwa (wojaże za praca). teraz mam zamiar w mechanikę się pobawic, ale narazie tłukę liniały. próbuję zrobić je z fotokomórki drukarkowej. ot ale to to chyba na forum elektroników :mrgreen:
MaxKosmita

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 31 paź 2013, 22:34

kak,
Widziałem pasujące w ikei, ale problem polega na tym, że te co widziałem były za bardzo siatkowate. To były właśnie takie harmonijki podwójne... ale. Na razie na szablon zrobiłem z papieru, teraz czekam aż mi wpadnie materiał odpowiedni w ręce. Teraz walczę z kompem, chyba płyta główna siadła. Kupiłem obudowę typu rack, przyszłościowo, jakbym szafę sterowniczą kompletował może do dużej maszyny
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 01 lis 2013, 14:44

Ja myślałem nie o harmonijce, tylko zupełnie płaskie, nawinięte na wałek. Wydaje mi się że kiedyś widziałem takie na sprężynce, które się zame zwijały.
Jakby wałek szerokości stolika dało się na końcu osi zamontować a materiał do stolika przyczepić, to by się zwijał i rozwijał razem z jeżdżącym stolikiem.
Wszystko by było osłonięte za jadnym razem, prowadnice, śruby, przynajmniej od góry. Moja roleta w sypialni jest gruba i srebrna z jednej strony. W ogóle nie przepuszcza światła.
Mi na razie osłony nie są potrzebne, więc nie próbowałem z roletą.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 01 lis 2013, 17:49

przy tych zwijanych to z kolei problem, z urobkiem, jak się naskłada to może się zacinać, taką roletę mamy stalową przy tokarce na zakładzie, ale ona jest w pionie, a tu w poziomie może być problem, maży mi się samemu zrobić stalową, z paneli co się na siebie nasuwają, a jak mi się coś zamarzy to nie odpuszczam, jest to tylko kwestią czasu, chcę coś na razie, bo jak zobaczyłem teraz do nakrętki przy przerabianiu, to aż mi się jej szkoda zrobiło że ją tak potraktowałem.
Tak u mnie model próbny wygląda:

Obrazek

a to przy okazji nowy komputer do maszyny w obudowie typu rack:
Obrazek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 03 lis 2013, 09:39

3 dni walczyłem z komputerem, bo nie odpalał. Tak się zdenerwowałem że upiekłem go na rumiano i mu to pomogło. Dla poprawienia sobie humoru po tych trzech dniach mordęgi wyciąłem sobie napis:
Obrazek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 03 lis 2013, 09:45

Co to znaczy "upiekłem komputer na rumiano"?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”