Takim miernikiem można zmierzyć moc lasera raz na pół godziny
W tym wypadku jest nieużyteczny.
Potrzebny jest cyfrowy z możliwością pomiaru przynajmniej co minutę a najlepiej z możliwościa pomiaru ciągłego.
laser co2 60W-Problem z cięciem
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Odnośnie samego problemu - mi się wydaje (na czuja, bo nie widziałem Twojego przypadku
), że albo Ci się optyka grzeje, albo wysterowanie mocy nie trzyma cały czas stałego poziomu, albo rezonator się zestarzał.
Można sprawdzić następujące rzeczy:
1) Ustawić sobie wyższą moc w programie (albo wolniejszy posuw) i zobaczyć, czy Ci się te pozostałe wytną. Tylko wiadomo, te pierwsze raczej będą przypalone. Poza tym, jeśli się uda, to może Ci nie trzymać wymiarów (szerszy rzaz, czy jak tam zwał).
2) Przyjrzeć się w jakim stanie są zwierciadełka i soczewka. Nawet przy przedmuchu soczewka potrafi się ładnie zamglić. Brudna optyka szybciej/mocniej się grzeje, a to wpływa na sprawność cięcia. Można próbować czyścić, ale warto mieć doświadczenie w czyszczeniu bo można sporo napsuć.
Poza tym, jeśli jesteś z okolic Wrocławia albo łatwo do Ciebie dojechać z Wro. to jestem w stanie zmierzyć Ci moc miernikiem cyfrowym w trybie (prawie) ciągłym.

Można sprawdzić następujące rzeczy:
1) Ustawić sobie wyższą moc w programie (albo wolniejszy posuw) i zobaczyć, czy Ci się te pozostałe wytną. Tylko wiadomo, te pierwsze raczej będą przypalone. Poza tym, jeśli się uda, to może Ci nie trzymać wymiarów (szerszy rzaz, czy jak tam zwał).
2) Przyjrzeć się w jakim stanie są zwierciadełka i soczewka. Nawet przy przedmuchu soczewka potrafi się ładnie zamglić. Brudna optyka szybciej/mocniej się grzeje, a to wpływa na sprawność cięcia. Można próbować czyścić, ale warto mieć doświadczenie w czyszczeniu bo można sporo napsuć.
Poza tym, jeśli jesteś z okolic Wrocławia albo łatwo do Ciebie dojechać z Wro. to jestem w stanie zmierzyć Ci moc miernikiem cyfrowym w trybie (prawie) ciągłym.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1