Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 197
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 28 paź 2013, 18:11

Dudi1203 pisze:Ale wyjec z tego serwa bramy, masakra :neutral:
To nie to.
Hałas jest spowodowany pracą pasa. Zastanawiam się czy czasem te dwie rolki pasowe "bezzębne" co napinają pas na jego zębach nie powodują takiego hałasu. Mam dwa koła zębate, które po pewnej przeróbce mogę tu zamontować i zobaczymy. Jak nie to na tablicę pójdą dwa serwa w tej osi

Testowałem teraz napęd z założonymi kołami zębatymi zamiast pasowych. Hałas jest nie wiele mniejszy.

Reasumując? Przecieram szlaki dla innych... Nie stosujcie tak długich pasów i tak dużej ilości kół do napędu bramy. Ja teraz przerabiam bramę na dwa serwa 750 Wat. Prawdopodobnie serwo z osi Y (1,3kW) pójdzie na oś X a z osi Z dołączy do podwójnego napędu na bramę razem z serwem 750 Wat z osi X. Na zetkę pójdzie 400 Wat i tyle.

Znowu trochę pracy...
Tomciowoj pisze:Gdyby nie było żadnych problemów to można by ze szczęścia zwariować." :twisted:
To prawda. Mam zamiar szybko to przerobić. Serwa są tylko trzeba roszadę zrobić. Do napędu osi A pójdzie serwko 100Wat. Teraz jest 400 i przełożenie 1:160, przy tym mniejszym przełożenie będzie pewnie 1:320 nie dlatego, że nie poradzi sobie (tutaj akurat duża siła nie jest potrzebna do ruszania tą przekładnią), chodzi o wielkość koła zębatego. Serwko 100Wat ma ośkę bodajże fi 6mm, więc nie ma co go przeciążać. Na jednym z wcześniejszych filmów serwo kręci przekładnią przy 2000 obr/min. Ma możliwość kręcić nawet 5000 obr/min. Więc zakładam, że serwo 100 Wat będzie kręcić swoją prędkością znamionową 3000 obr/min przy której moment jest 0,8Nm i wtedy będzie również szybko to hulało :)

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 78

Post napisał: Krako » 28 paź 2013, 20:42

gaspar pisze: Reasumując? Przecieram szlaki dla innych... Nie stosujcie tak długich pasów i tak dużej ilości kół do napędu bramy.
Sorrki że wykrakałem :( :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 paź 2013, 12:39

Krako pisze:Sorrki że wykrakałem :( :mrgreen:
Krako, Ty poruszyłeś temat ukosowania bramy :) Niestety nie to było zmianą napędu, powodem jest hałas powstały przy przemieszczaniu się pasa z taką prędkością (1500 obr osi serwa na minutę)
Piętro wyżej są biura, więc nie mogłem sobie pozwolić na takie odgłosy. Gdybym miał halę to pewnie bym to olał.
Dudi od samego początku uważał, że ten napęd pasowy nie będzie dobrym rozwiązaniem, no i miał rację. Ja tylko to sprawdziłem i dowiodłem że tak jest :twisted:

Gdybym miał drugi uchwyt do silnika na miejscu to dzisiaj by brama hulała na dwóch serwach, ale niestety muszę na niego poczekać do końca tygodnia :roll:

Tak będzie mniej więcej wyglądało - taka przymiarka. Z drugiej strony tak samo.

Obrazek

W szafie jakimś cudem po wymontowaniu serwopaku 1,5kW zrobiło się miejsce na 0,8 i 0,1. Otwory montażowe ten sam rozstaw więc poszło szybko.

Obrazek

Porównanie wielkości - 1,3kW zdjęty z napędu Y i 0,1kW do osi A.

Obrazek

A tu tabliczka znamionowa "malucha". Ośkę ma jednak fi 8mm.

Obrazek

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 paź 2013, 16:29

o ja pierdu ... miales zwyczajnie za mocno napiety pasek, no ale skoro juz to rozebrales i postanowiles sprzedac podzespoliki ... drugie rozwiązanie powinno być pozbawione elementów posredniczących typu napinacze wspólgrające z paskiem - zrobiłem kiedys napinacz dwóch pasków sankami uchwytu serwka, hałas od srub jedynie został, żadnych ocieraczy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 paź 2013, 17:07

bartuss1 pisze:o miales zwyczajnie za mocno napiety pasek
Też tak myślałem na początku, więc go poluźniłem. Jednak trochę hałasu mimo wszystko zostało. Jak wspomniałem, gdyby to był warsztat to nie byłoby problemu, ale w moim miejscu pracy niestety za głośno :(
Wiesz przy prędkości 5m/min dźwięk był akceptowalny, ale dlaczego mam bujać tak wolno skoro napędy pozwolą mi kilkakrotnie szybciej.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, 21:24 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Zanixi » 29 paź 2013, 17:44

To ciekawe co zrobisz jak wrzeciono będzie się kręcić, silniki jęczeć i frez hałasować xP.

Dobrze, że maszynka w podłodze w połowie, łatwo przenieść się gdzieś indziej :D.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 paź 2013, 17:57

Zanixi pisze:To ciekawe co zrobisz jak wrzeciono będzie się kręcić, silniki jęczeć i frez hałasować xP.
Zobacz jakie głośne jest to wrzeciono przy 24.000 ;)
Te serwa nie hałasują tak jak krokowce o podobnej mocy.

[youtube][/youtube]

co do hałasu to nie zakładam obróbki mdfu i drewnopodobnych więc tak wysokie obroty wrzeciona mi nie potrzebne. Będę pracował raczej w zakresie 10-12000 obr. Dotychczas frezowałem w tej piwnicy i nie było problemu :)
Co do fundamentu to klops będzie dopiero jak wyleję stół... No cóż warunki lokalowe mam jakie mam, lepszych nie będę miał aktualnie. Przynajmniej jestem przy samych Wałach Chrobrego i mogłem Tall Ship Races oglądać z pierwszego rzędu :cool:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 paź 2013, 19:01

ta wymiana narzedzia jest boska, reszta malo ważna
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: IMPULS3 » 29 paź 2013, 20:44

gaspar pisze:Piętro wyżej są biura, więc nie mogłem sobie pozwolić na takie odgłosy. Gdybym miał halę to pewnie bym to olał.
Nie tylko, jak po całym dniu wyjdziesz z tego pomieszczenia to będziesz ledwo żywy, zupełnie inaczej się pracuje w pomieszczeniu cichym.
Ale rusza sie ten sprzęt całkiem fajnie, niby sam robię spokojnymi ruchami maszyn ale jak patrzę na to, to aż się uśmiecham sam do siebie...Zgrabny potworek. :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 70
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 paź 2013, 20:47

gaspar pisze:. Gdybym miał halę to pewnie bym to olał.
A za parę lat napiszesz w ogłoszeniu że lepiej pisać do Ciebie niż dzwonić :) :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”