To nie to.Dudi1203 pisze:Ale wyjec z tego serwa bramy, masakra
Hałas jest spowodowany pracą pasa. Zastanawiam się czy czasem te dwie rolki pasowe "bezzębne" co napinają pas na jego zębach nie powodują takiego hałasu. Mam dwa koła zębate, które po pewnej przeróbce mogę tu zamontować i zobaczymy. Jak nie to na tablicę pójdą dwa serwa w tej osi
Testowałem teraz napęd z założonymi kołami zębatymi zamiast pasowych. Hałas jest nie wiele mniejszy.
Reasumując? Przecieram szlaki dla innych... Nie stosujcie tak długich pasów i tak dużej ilości kół do napędu bramy. Ja teraz przerabiam bramę na dwa serwa 750 Wat. Prawdopodobnie serwo z osi Y (1,3kW) pójdzie na oś X a z osi Z dołączy do podwójnego napędu na bramę razem z serwem 750 Wat z osi X. Na zetkę pójdzie 400 Wat i tyle.
Znowu trochę pracy...
To prawda. Mam zamiar szybko to przerobić. Serwa są tylko trzeba roszadę zrobić. Do napędu osi A pójdzie serwko 100Wat. Teraz jest 400 i przełożenie 1:160, przy tym mniejszym przełożenie będzie pewnie 1:320 nie dlatego, że nie poradzi sobie (tutaj akurat duża siła nie jest potrzebna do ruszania tą przekładnią), chodzi o wielkość koła zębatego. Serwko 100Wat ma ośkę bodajże fi 6mm, więc nie ma co go przeciążać. Na jednym z wcześniejszych filmów serwo kręci przekładnią przy 2000 obr/min. Ma możliwość kręcić nawet 5000 obr/min. Więc zakładam, że serwo 100 Wat będzie kręcić swoją prędkością znamionową 3000 obr/min przy której moment jest 0,8Nm i wtedy będzie również szybko to hulałoTomciowoj pisze:Gdyby nie było żadnych problemów to można by ze szczęścia zwariować."