PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
1. Czy podczas pracy z g-kodem, bez zainstalowanego czujnika długości narzędzia, po zmianie narzędzia da się jakoś ustawić wysokość? Żaden przycisk nie jest dostępny podczas wyświetlania komunikatu o zmianie narzędzia.
2. Korzystam z rhinoceros'a + rhinocam. Podczas kilku pierwszych linii g-kodu, Zetka wjeżdza sama na 60mm wysokości mierzonej od materiału, choć płaszczyznę bezpieczną mam ustawioną np. na 12mm. Nie byłoby to problemem, gdyby nie moja zetka, która bez narzędzia ma max 80mm... Często, po ustawieniu wysokości itd, podczas startu, Zetka nie ma gdzie wyjechać i dotyka krańcówki. Czym jest spowodowana jazda na 60mm? Wklejam kilka pierwszych linii kodu.
2. Korzystam z rhinoceros'a + rhinocam. Podczas kilku pierwszych linii g-kodu, Zetka wjeżdza sama na 60mm wysokości mierzonej od materiału, choć płaszczyznę bezpieczną mam ustawioną np. na 12mm. Nie byłoby to problemem, gdyby nie moja zetka, która bez narzędzia ma max 80mm... Często, po ustawieniu wysokości itd, podczas startu, Zetka nie ma gdzie wyjechać i dotyka krańcówki. Czym jest spowodowana jazda na 60mm? Wklejam kilka pierwszych linii kodu.
Kod: Zaznacz cały
%%
G90 G21
S0
M6 T2
S4851
G00Z23.001
X-82.199Y-11.079
G01Z18. F2500
X-82.015Y-11.287Z17.816 F800
X-82.199Y-11.452Z18.
Z23.001 F400
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Najlepiej gdyby program sam sobie zmierzył nową długość narzędzia. Zatem wypadałoby zorganizować jakiś czujnik i nie musi to być zaraz cacko za 500zł, laminatowa płytka przykręcona do stołu też potrafi narobić wiele radości.po zmianie narzędzia da się jakoś ustawić wysokość? Żaden przycisk nie jest dostępny podczas wyświetlania komunikatu o zmianie narzędzia.
Tu odnoszę wrażenie, że masz poknocone parametry bazowania dla osi „Z”Zetka wjeżdza sama na 60mm wysokości mierzonej od materiału, choć płaszczyznę bezpieczną mam ustawioną np. na 12mm.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
@mc2kwacz - nawet, gdy nie ma M6, to dzieje się to tak samo.
@cosmio - czujnik już zamówiłem, ale chciałem się pobawić bez niego.
Co do bazowania osi Z, mam następujące ustawienia (korzystam tylko z krańcówki "dotykanej" w max wysokości Z): pozycja 80, zjazd 5, kierunek jazdy +. Po zbazowaniu, wysokość ustawia się na 75 i o tyle mam "mniej-więcej" podniesioną zetkę. Coś tu może być nie tak?
@cosmio - czujnik już zamówiłem, ale chciałem się pobawić bez niego.
Co do bazowania osi Z, mam następujące ustawienia (korzystam tylko z krańcówki "dotykanej" w max wysokości Z): pozycja 80, zjazd 5, kierunek jazdy +. Po zbazowaniu, wysokość ustawia się na 75 i o tyle mam "mniej-więcej" podniesioną zetkę. Coś tu może być nie tak?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
A ja mam przy okazji też takie pytanie. Bo nie na wszystko mam siłę żeby sprawdzić a gdybym wiedział na pewno, to życie byłoby prostsze i mniej stresujące.
Taka sytuacja:
1. mamy na maszynie czujnik długości narzędzia i jest on aktywny, mamy tez płytkę do pomiaru wysokości materiału
2. rozpoczynamy pracę, w tym celu mocujemy materiał, bazujemy maszynę (w tym pomiar długości narzędzia), jedziemy nad materiał i przy pomocy płytki pomiarowej dokonujemy automatycznego pomiaru wysokości materiału
3. kiedy przychodzi pora na zmianę narzędzia, np następna operacja z pikocama, zmieniamy frez po czym jego długość jest automatycznie mierzona na czujniku
Pytania:
1. czy to wystarczy, żeby nowy frez idealnie trafiał w oczekiwaną dla niego głębokość obróbki? Zakładam, że tak, tylko się upewniam.
2. w jakich trybach zmiany narzędzia (są 3 do wyboru) system sam zmierzy długość narzędzia? czy tylko w M6?
3. czy jeśli w dowolnym momencie programu wcisnę pauzę, ręcznie wymienię frez (bo tępy albo złamany) i ręcznie zbazuję maszynę (z pomiarem długości narzędzia, NIE z pomiarem wysokości materiału) to dalsza część pracy przebiegnie bez błędów głębokości obróbki?
W związku z długością narzędzi i czujnikami mam pewien pomysł (
), myślę że atrakcyjny. Ale umieszczam go w temacie "pomysły na poprawę". Zapraszam do przeczytania!
Taka sytuacja:
1. mamy na maszynie czujnik długości narzędzia i jest on aktywny, mamy tez płytkę do pomiaru wysokości materiału
2. rozpoczynamy pracę, w tym celu mocujemy materiał, bazujemy maszynę (w tym pomiar długości narzędzia), jedziemy nad materiał i przy pomocy płytki pomiarowej dokonujemy automatycznego pomiaru wysokości materiału
3. kiedy przychodzi pora na zmianę narzędzia, np następna operacja z pikocama, zmieniamy frez po czym jego długość jest automatycznie mierzona na czujniku
Pytania:
1. czy to wystarczy, żeby nowy frez idealnie trafiał w oczekiwaną dla niego głębokość obróbki? Zakładam, że tak, tylko się upewniam.
2. w jakich trybach zmiany narzędzia (są 3 do wyboru) system sam zmierzy długość narzędzia? czy tylko w M6?
3. czy jeśli w dowolnym momencie programu wcisnę pauzę, ręcznie wymienię frez (bo tępy albo złamany) i ręcznie zbazuję maszynę (z pomiarem długości narzędzia, NIE z pomiarem wysokości materiału) to dalsza część pracy przebiegnie bez błędów głębokości obróbki?
W związku z długością narzędzi i czujnikami mam pewien pomysł (

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Ad. 1 Tak.Pytania:
Ad. 2 Tylko w trybie „Ręczna zmiana”. W „Makro M6” też, ale to już trzeba samemu pisać i jest przeznaczone do pełnej automatyki wymiany (magazynki narzędzi etc). W manualu jest to opisane.
Ad. 3 Tak powinno być.
Podeślij na mejla config – coś pewnie jest nie tak.Co do bazowania osi Z, mam następujące ustawienia (korzystam tylko z krańcówki "dotykanej" w max wysokości Z): pozycja 80, zjazd 5, kierunek jazdy +. Po zbazowaniu, wysokość ustawia się na 75 i o tyle mam "mniej-więcej" podniesioną zetkę. Coś tu może być nie tak?