windows XP wspomnienia

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 07 paź 2013, 22:10

mc2kwacz pisze: Tylko mi nie pisz, że wiara Ci nie pozwala
nie jestem ortodoksem, ale system jest tak zbudowany, że każdy "dzikus" jest potencjalnym zagrożeniem dla firmy :(

więc.. puki nie będzie to karane więzieniem -- będę używał linuksa :)
a win32 tylko wtedy gdy nie będę miał wyjścia (płatnik np)... albo gdy będzie mi się to opłacało

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 07 paź 2013, 22:13

To takie zamknięte koło - producenci oprogramowania piszą aplikacje wyłącznie pod Window$ bo nie chcą ujawnić kodu, a tworzenie binarek pod wszelkie dystrybucje Linuxa i ich warianty jest praktycznie nierealne.

Aplikację z jawnym kodem społeczność linuxowa sama dostosuje do swoich dystrybucji w try miga. Linux to tak naprawdę tylko niewielkie zwarte jądro - cała reszta, włącznie z menadżerami okien typu Gnome, czy KDE to tylko dodatki, które można swobodnie powyłączać. Dlatego linuxa można odpalić na sprzęcie, który nie pociągnie żadnego Window$a.

mc2kwacz wychodzi z założenia, że jak go stać na kilka, czy kilkanaście licencji na Window$ w wersjach Professional i oprogramowanie użytkowe na każdy z nich, to i każdego musi być stać. A jak kogoś nie stać, to ma pokornie patrzeć jak pan i władca se swoich systemów i programów używa.

A tu pojawia się jakiś Linux, który nie dość że jest darmowy, to jeszcze ma otwarty kod, i można se w nim dłubac do woli. Ma nie jedną słuszną wersję, ale ich ogromną różnorodność. I biedny mc2kwacz w tej różnorodności i mnogości opcji się gubi, nie potrafi ich pojąć swym wielkim umysłem. I nie dopuszcza do swego genialnego umysłu świadomości, że są ludzie, którzy nie wydając dziesiątków tysięcy na komercyjny soft, nie kupując maszyn CNC za setki tysięcy potrafią na starych zceencowanych, albo wręcz ze złomu poskładanych maszynach zrobić to samo, co on. Albo i więcej.

A tak już zupełnie BTW - 99% XP Professional na polskich komputerach to piraty. I one się faktycznie automagicznie aktywują, często nawet serialu im nie trzeba zapodawać w trakcie instalacji. I potem taki dumny posiadacz Professionala może twierdzić, że o żadnej aktywacji przez internet, albo przez telefon to on nie słyszał...

Fotka była robiona tam, gdzie mieliśmy zlocik - w Kampinosie. A rozmawialiśmy o ewentualnym spotkaniu na Roztoce - to też w puszczy Kampnoskiej, ale w stronę Kazunia/Modlina. Trochę bardziej cywilizowane miejsce niż wioska indiańska w Kampinosie. Jest parking, buda z żarciem, ławki, zadaszenia. Można połazić po lesie, jest miejsce na ognisko.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 07 paź 2013, 22:17

Miałem kiedyś taki fajny obraz windowsa XP, którego siecią i za pomocą pocket linuxa z dyskietki przerzuciłem przez wszystkie komputery w pracowni komputerowej. Nauczył się tym sposobem ustawień wszystkich komputerów... wygodna rzecz tak w locie przez sieć mieć możliwość ujednolicenia zawartości komputerów. To tylko drobny przykład. Z linuksem jest wiele różnych możliwości automatyzacyjnych i z tego względu od dawna czekam na coś z usb działąjce pod linuksem.

mc2kwacz nie pisz już w tym wątku... ok.. już możesz pisać ;-) wydzieliłem posty do nowego luźniejszego wątku.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2013, 22:42 przez pitsa, łącznie zmieniany 2 razy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 07 paź 2013, 22:20

MlKl pisze:spotkaniu na Roztoce
https://maps.google.pl/maps?q=roztoka+k ... 44.67,,0,0

tutaj?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 07 paź 2013, 22:24

pitsa pisze:mc2kwacz nie pisz już w tym wątku...
niech każdy pisze... nie wprowadzajmy atmosfery elektrodowej

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 07 paź 2013, 22:40

mc2kwacz napisał i pitsa skopiował tutaj bo nie nadążam z porządkowaniem.. :)

Miki, mnie jest dokładnie wszystko jedno kto jest producentem oprogramowania i na jakich zasadach ono jest rozprowadzane. Oczekuję tylko 2 rzeczy:
1. żeby nie trzeba było marnować czasu na robienie prostych rzeczy
2. żeby potrzebne mi oprogramowanie użytkowe działało.
I niestety tylko jeden rodzaj systemu to zapewnia w komplecie. Linux się nie sprawdził, bo nie spełniał ani 1. ani tym bardziej 2. Jeśli się to zmieni, to i ja mogę zmienić system, na każdy inny o dowolnej nazwie, bo nie jestem jak krowa przytwierdzony do palika. Póki co stać mnie na zapłacenie 150zł za system operacyjny na jednego peceta. Czy to w jego cenie czy kupione osobno. Bo jest to ułamek ceny peceta. Przy takich proporcjach nie ma co w ogóle dyskutować o grabieży ludu pracującego. Liczy się działanie programów użytkowych. One muszą działać. I to konkretne a nie jakieś niedoróby o "zbliżonych" funkcjach, w ciągłym, nie kończącym się rozwoju.
Pitsa, pozwól łaskawie że to ja zdecyduję kiedy mi się znudzi. Można o kiełbasie?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 07 paź 2013, 22:50

mac2kwacz - a ja gdziekolwiek zabraniam ci używać produktów Billa G.? Albo pisanych pod jego jedynie słuszny system operacyjny? Stać cię na to - używaj. Ale ty toczysz tutaj batalię z wolnym oprogramowaniem jakby rzeczony Bill płacił ci za to...

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 08 paź 2013, 18:49

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 08 paź 2013, 22:06

mc2kwacz pisze: - onaniści: grzebią w oprogramowaniu bez użytecznej potrzeby i najbardziej podnieca ich RZEKOMY indywidualizm, odmienność, niezależność, pokonywanie problemów stworzonych przez innych onanistów.

Bardzo mnie ciekawi co kolege tak boli ten Linux???? Jak tak patrzę na to forum to większość linuxiarzy ma to samo albo chce tego co inni już mają, więc skąd ten indywidualizm???
Ja nie jestem programistą, z linuxem spotkalem się na tym forum i to kilka miesięcy po zalogowaniu tu, i to co moge powiedzieć to to że owszem jak zaistalowałem sobie kiedyś wersję 9.04 to faktycznie wszystko jakieś komendy aby cokolwiek bylo, chocby firefox, a trafiłem przypadkiem na to jak była książka o linuxie z płytą i ową wersją 9.04.
Wszystko zmieniło się za sprawą 10.04, to już dla mnie jak Windows, prawie nic nie musze robić aby codzienne rzeczy w komputerze zrobić. Jedyne co mi nie działalo to drukarka choć koledzy naprowadzili mnie jak to zrobić ale że albo leń albo brak czasu to używam do niej windowsa.
Zawsze polecam jedno co można zrobić aby się wypowiadać z dużą pewnością, TRZEBA WERYFIKOWAĆ CO TYLKO MOŻNA, A NIE ŻE KTOŚ COŚ POWIEDZIAŁ.
Najprościej zainstalować sobie i zweryfikować z tym co bylo kiedyś a co jest, innej drogi po prostu nie ma.

mc2kwacz pisze:
Ludzie twórczy (faktycznie a nie z autooceny) nie marnują czau nie pierdoły oraz rzeczy już zrobione, rozwiązane. Tworzenie dla tworzenia jest niczym. Potrzebny jeszcze jest sens i użyteczność, faktyczne a nie urojone.
Absolutnie nie, tworzenie czegokolwiek to doświadczenie które przeważnie procentuje. Nie zbudujesz od razu samolotu bo nie masz odniesienia do czegokolwiek, a jeżeli się tego podejmiesz to popełnisz masę błędów i idąc Twoim tokiem rozumowania dojdziesz do wniosku że albo doskonale albo wcale, więc lepiej nic niż coś...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 09 paź 2013, 05:34

IMPULS3 pisze:Bardzo mnie ciekawi co kolege tak boli ten Linux????
Myślę że to typowy mechanizm obronny - jak się czegoś nie potrafi i nie rozumie, to trzeba to wyśmiać.
Największy problem polega jednak na tym, że mc2kwacz nie rozumie tego, że wcale nie musi ani potrafić ani rozumieć.
Po prostu nie ma takiego obowiązku żeby wszyscy się znali na komputerach.
Ja nie umiem grać na gitarze, próbowałem się nauczyć i nie wyszło.
Tylko teraz nie biegam po muzycznych forach i nie piszę że gitara to nie instrument, że tylko masochiści jej używają i że wszyscy powinni grać na fortepianie.

Co do meritum, to w Windows 7 Sterter, którego posiadaczem jestem, nawet tapety pulpitu nie można zmienić legalnie, bo to funkcjonalność zarezerwowana dla droższych wersji ...
Tylko o czym dyskutować z pacjentem, który EULA Microsoftu nie czytał, notorycznie ją łamie i wyskakuje nawet z tekstem, że przecież można sobie zainstalować pirata ...

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”