silnik krokowy hybrydowy vs normalny - opinie

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: IMPULS3 » 25 wrz 2013, 20:05

mc2kwacz pisze:To chyba nie do mnie?
Do mnie, :)

Tagi:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: 251mz » 25 wrz 2013, 20:08

oprawcafotografii pisze:markcomp77 napisał/a:
może na spotkaniu 2 października zorganizujemy konkurs?
nagroda to będzie:
kamar napisał/a:
autograf

Wracajac do tematu to wyslalem niedawno do Ciebie zapytanie odnosnie
tematowego napedu i ani be ani me ani kukuryku...

q
Do kamara na pewno nie , bo on nie przyjmuje PW :)
No chyba ,że ode mnie :P

Apropo Linuxa...

Pewnie ktoś będzie zaskoczony , ale ja od miesiąca używam Ubuntu do zadań codziennych...
Raz ,że instalacja to przyjemność - kilka klinięć i wszystko hula ...
Dwa , nie wiesza się ...
Trzy , jest fajniejszy w obsłudze niż windoza

Windozę oczywiście mam ale tylko do inventora

Chciałem pogonić na linuchu freecada , ale ni hu hu nie mogę tego ogarnąć :(

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 wrz 2013, 20:17

251mz pisze: Do kamara na pewno nie , bo on nie przyjmuje PW :)
(
Nic pod stołem, tylko audiencje oficjalne :)

Nie mów ze jeszcze linuxCNC zaprzęgniesz ?

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30

Post napisał: mc2kwacz » 25 wrz 2013, 20:23

251mz pisze:Do kamara na pewno nie , bo on nie przyjmuje PW :)
No chyba ,że ode mnie :P
Szczęściarz!
Pewnie ktoś będzie zaskoczony , ale ja od miesiąca używam Ubuntu do zadań codziennych...
Raz ,że instalacja to przyjemność - kilka klinięć i wszystko hula ...
Dwa , nie wiesza się ...
Trzy , jest fajniejszy w obsłudze niż windoza
Jasne! Czemu nie? bierzesz dystrybucję, wszystko jest gotowe. Działa pięknie, nic nie trzeba doinstalowywać. Do typowych zastosowań domowych nic więcej nie potrzeba. Ktoś kto DOkupuje windę tylko do poczty, netu, office i odtwarzania multimediów, wyrzuca kasę.
Ale na tym koniec. W każdym razie, elektronikowi taki pecet na nic się nie zda.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: IMPULS3 » 25 wrz 2013, 20:27

mc2kwacz pisze:.

Impuls, czytasz wybiórczo. Ja cały czas piszę o tym, że serwomechanizm daje gwarancję braku błędu. I to jest jego najważniejsza zaleta. I z tego właśnie a nie innego powodu, w żadnej poważnej maszynie żaden poważny producent nie zainstaluje gołego krokowca.
Prędkości posuwów (szczególnie G0) do kwestia druga. Dla Ciebie nie mają znaczenia a dla innych mają. Ogólnie wiadomo, że wtedy ryzyko błędu pozycji gwałtownie wzrasta.
To jest prosta sprawa, profesjonalny producent musi zagwarantować że jego maszyna zrobi detal poprawnie, inaczej nie wypłacił by się swoim klientom za zepsute roboty. Wiec zakłada to co go pozbawi ryzyka i o tym wiedzą wszyscy z tego forum. Natomiast kolega próbuje zasugerować (przynajmniej ja tak to rozumiem) że jak Kamar sobie założy serwa to będzie mu lepiej ale znowu problem w tym ze ma złe maszyny więc nie warto.
Ja mam podobne maszyny i co z tego że włącze szybszy posuw jak nie wytrzyma narzędzie?
I jaki sens pakowania serwa jak to samo zrobi krokowiec? Tylko dla samej gwarancji trzymania pozycji wydać wiele tyś. zł?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 wrz 2013, 20:36

mc2kwacz pisze: Jasne! Czemu nie? bierzesz dystrybucję, wszystko jest gotowe. Działa pięknie, nic nie trzeba doinstalowywać. Do typowych zastosowań domowych nic więcej nie potrzeba. Ktoś kto DOkupuje windę tylko do poczty, netu, office i odtwarzania multimediów, wyrzuca kasę.
.
Zaś bedzię że się czepiam :) Ale jak traktować taką opinie kogoś, kto 10 lat nie widzial linuxa. (chociaż słuszna w 100% to wiarygodność żadna :))

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: 251mz » 25 wrz 2013, 20:39

kamar pisze:Nie mów ze jeszcze linuxCNC zaprzęgniesz ?
To już jest pewne :)

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30

Post napisał: mc2kwacz » 25 wrz 2013, 20:43

Impuls, no to źle rozumiesz. Ja nic nikomu nie sugeruję, że powinien coś zrobić. Ale mogę oceniać, szczególnie że to poddaje ocenie (choć nie musi).
Poprawna konstrukcja czegokolwiek w inżynierii, to nie tylko kwestia odpowiedzialności (to regulują nawet przepisy prawa) ale też KLASY. Przemysł niemiecki na przykład, nie dlatego dziś ma wielki prestiż (coraz mniej uzasadniony) na całym świecie, że odwalał latami kichę jak fabryki w demoludach. Tylko dlatego, że w niemieckim wyrobie wszystko zawsze było maksymalnie dopracowane. Wliczając w to starannie dobrane miejsce na logo, a nie byle gdzie. Wszystko "polerowane" do bólu, aż nikt się nie mógł przyczepić. Wliczając w to aspekty bez faktycznego znaczenia. Po tym właśnie poznaje się KLASĘ producenta. Bierzesz wyrób do ręki, i aż oczy się śmieją, bo nie znajdujesz nic co mógłbyś chcieć poprawić.
I to jest filozofia pracy i filozofia działania w ogóle, która prowadzi do sukcesu oraz do tego, że życie staje się lepsze. Warto naśladować. A nie na skróty, "bo po co", "bo nie ma wpływu", "bo nie widać", "bo lepiej NIE MUSI być".

I tez po raz kolejny - serwo na krokowcu kosztuje niemalże tyle samo co nieco większy napęd w otwartej pętli, który trzeba zastosować żeby ZBLIŻYĆ SIĘ do możliwości napędu serwo. A nie grube tysiące więcej.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 wrz 2013, 20:48

mc2kwacz pisze:. Ale mogę oceniać, j.
I oceniasz. Na takich samych podstawach jak linuxa.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: noel20 » 25 wrz 2013, 20:53

mc2kwacz pisze:Wszystko "polerowane" do bólu, aż nikt się nie mógł przyczepić. Wliczając w to aspekty bez faktycznego znaczenia. Po tym właśnie poznaje się KLASĘ producenta. Bierzesz wyrób do ręki, i aż oczy się śmieją, bo nie znajdujesz nic co mógłbyś chcieć poprawić.

I to jest filozofia pracy i filozofia działania w ogóle, która prowadzi do sukcesu oraz do tego, że życie staje się lepsze. Warto naśladować. A nie na skróty, "bo po co", "bo nie ma wpływu", "bo nie widać", "bo lepiej NIE MUSI być".
Świeć przykładem i podeprzyj swoje słowa czynem. Pokaż co zrobiłeś pakując w to nie potrzebnie kasę, ale dla samej klasy. Miej godność i okaż nam szacunek jako współobywatelom i nie rzucaj słów na wiatr.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”