silnik krokowy hybrydowy vs normalny - opinie

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 209
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:07
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

silnik krokowy hybrydowy vs normalny - opinie

#1

Post napisał: rap3k » 18 maja 2013, 09:50

silnik krokowy hybrydowy - mało się słyszy ... a w szczególności mało się widzi w naszych konstrukcjach ...

i chce usłyszeć wasze opinie ... co lepsze


Silnik 86HS80-EC - 8,0Nm + Serwonapęd HBS86H

http://www.ebmia.pl/silnik-86hs80ec-80n ... ml?sort=2a
http://www.ebmia.pl/serwonaped-hbs86h-p ... ml?sort=2a

czy

Silnik krokowy 28Nm 7,8A lub 4A + Sterownik M880a silnika krokowego 7,8A

http://allegro.pl/silnik-krokowy-28nm-7 ... 78328.html
http://allegro.pl/sterownik-m880a-silni ... 95969.html


który zestaw sprawdził by się w konstrukcji spawanej do obróbki aluminium ... ewentualnie stali jak by dało rade

oba zestawy to koszt ~1300zł ... serwa sa stanowczo za drogie ... chyba że macie źródła ..?:>



Tags:


Ryba2
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 73
Rejestracja: 25 sty 2012, 23:49
Lokalizacja: Bydgoszcz

#2

Post napisał: Ryba2 » 27 maja 2013, 09:22

Hybrydowy w sensie tego ze posiada enkoder ponieważ ten który podałeś w drugim wariancie to tez silnik 200 skokowy hybrydowy.
A co do parametrów napędu to 28Nm!! ? przyłożone do śruby tocznej daje olbrzymią siłę. Nie miałem kontaktu z bardzo dużymi frezarkami ale testowałem silnik 86x86 11Nm 5kg podejrzewam że wystarczający do większości zastosowań.

Przy dużym polu roboczym skłaniałbym się przy servonapędach na pewno dadzą większe prędkości posuwu i lepsza kulturę pracy a przy takich kwotach na pewno znajdzie się dobry set servo.


827628
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 08 wrz 2013, 12:55
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: 827628 » 17 wrz 2013, 07:24

Za 1300zł to można kupić dobry kabel do serwomotoru AC i tyle.
Co to znaczy "kultura pracy"? Na forum technicznym spodziewałbym się bardziej rzeczowych odpowiedzi.


mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1114
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#4

Post napisał: mike217 » 23 wrz 2013, 17:40

Daj sobie luz z tymi napędami. To się grzeje tak samo dziadowsko jak zwykłe krokowce. Serwo to serwo , i piszę to bo śmiga tu obok mnie 15 różnych maszyn , z czego 10 24 na dobę. Z serwami DC nie było nigdy problemów oprócz szczotek i komutatorów. Z serwami AC to zapominasz że są. Silniki krokowe są dobre do drukarek i do małych maszyn domowych. Tam gdzie ma zasuwać i być pewne to tylko serwa.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2055
Rejestracja: 11 cze 2011, 17:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#5

Post napisał: ursus_arctos » 23 wrz 2013, 21:10

Mam 3 dziadowskie używane serwa DC w moim drewniaku. Efekt - prędkości robocze 3x do góry względem krokówek (silniki poszłyby i 4x szybciej, ale śruby nie dadzą rady).
Napędy hybyrydowe mają 2 zalety - brak (lub znaczne uproszczenie) strojenia oraz cenę.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#6

Post napisał: mc2kwacz » 23 wrz 2013, 22:25

Serwonapęd hybrydowy ma normalny regulator PID który musisz zestroić. Do tego drugi regulator do kontroli prądu zasilania uzwojeń. Obydwa wpływają na pracę serwonapędu i jakość regulacji położenia. Strojenie tego jest potencjalnie trudniejsze niż zwykłego serwonapędu. I na dodatek trzeba to zgrać z parametrami sterowania zewnętrznego, żeby nie było poślizgów lub przesterowań.

Serwonapędy krokowe są o tyle dobre, że nie ma ryzyka zgubienia kroków i można sobie pozwolić na większe przyspieszenia, czyli szybkość obróbki. Do tego mają sygnały sterujące step-dir, bez obecności których przeciętny mechanik-amator staje się bezradny niczym dziecko we mgle.
Jeśli sterowanie czystymi krokowcami bez sprzężenia zwrotnego, można ustawić na skali jakości jako skrajne dziadostwo i najtańsze możliwe rozwiązanie, to serwonapęd hybrydowy jest poważnym krokiem w kierunku wzrostu jakości sterowania. Ale jeszcze mu brakuje do klasycznych serwonapędów.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 10363
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#7

Post napisał: kamar » 24 wrz 2013, 04:34

mc2kwacz pisze: skrajne dziadostwo .
Skrajnie niekompetentna opinia. A jak na skali dziadostwa ma się Pico do Hassa ?
Z takimi kompetencjami to można wysłać Ursusa aby wygrał Grand Prix Węgier.
Streszczajmy się. Świat jest przeludniony słowami.
S.J.Lec


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#8

Post napisał: mc2kwacz » 24 wrz 2013, 10:42

Jak wszystkie moje :lol:
Uderz w stół...? Nie rozumiem, czemu to co napisałem jest traktowane ambicjonalnie jako atak? Przecież to oczywistość, że jedyną zaletą podstawowych napędów krokowych jest prostota rozwiązania, czyli ostatecznie cena. No i dodatkowo wielkość, która w małych urządzonkach może mieć znaczenie.
Nawet w lepszej klasy sprzęcie biurowym, nastawionym ma duża wydajność, wspomaga się silniki krokowe optycznym odczytem położenia. Żeby podnieść jakość działania w stosunku do urządzonek domowych, i nie było gubienia kroków "zasadniczo", tylko "wcale".
A po co prowadziliście całą tą dyskusję o enkoderach, tarczach, transoptorach do krokowców? Dla sportu? :) Przecież, gdyby Ci nie szkoda było pieniędzy, to montowałbyś takie rozwiązania w maszynach u siebie. A teraz z problemu natury ekonomicznej robisz ideologiczny.
Ja bym takie podejście nazwał inaczej: jeśli do maszyny konstruktor żałuje dołożyć 1000zł, żeby ustrzec siebie lub nabywcę przed potencjalnymi kosztownymi kłopotami, to albo maszyna jest tyle warta, że się nie opłaci, albo konstruktor powinien przemyśleć swój stosunek do wykonywanej pracy.
Gdybym sam budował tokarkę albo frezarkę xD do pracy profesjonalnej (zawodowej) lub nawet hobbystyczną, ale obrabiającą potencjalnie kosztowne materiały, to nawet przez myśl by mi nie przeszło zastosowanie gołych silników krokowych, bez choćby ułomnej stałej kontroli położenia. Bo takie rozwiązanie wyklucza pracę szybką i jednocześnie niezawodną.
System typu serwo hybrydowe ma cenę porównywalną do przewymiarowanych silników, których trzeba użyć dla uzyskania zwiększonej pewności braku utraty pozycji, i zapewnia nie tylko zwiększoną, ale całkowitą pewność kontroli tej precyzji. Wiadomo, że ze wzrostem prędkości obróbki precyzja spada na każdej maszynie, bo musi spaść. Ale tu chodzi o coś gorszego - błędy grube, na dodatek kumulujące się. Wybór jest, dla mnie, oczywisty. Jak nie serwo (drogie), to przynajmniej hybryda.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 3997
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: 251mz » 24 wrz 2013, 11:34

mc2kwacz pisze:podstawowych napędów krokowych jest prostota rozwiązania, czyli ostatecznie cena.
Pozwolę się nie zgodzić...

Dużą zaletą też jest wysoki moment trzymający...
Przynajmniej dla mnie :)


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#10

Post napisał: mc2kwacz » 24 wrz 2013, 11:39

Ale to nie jest żaden wyróżnik.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”