Jak zamocować

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 24

Post napisał: YaPKnn » 15 wrz 2013, 21:22

Kurde no jakoś nie wierzę, żebyś się pomylił i zapłacił 10 razy więcej, ale na to wygląda :-)))

Obrazek

Posortowane po cenie ;)

Tagi:

Awatar użytkownika

Baqqq
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Baqqq » 15 wrz 2013, 21:30

Sprzedawca ten sam, i cena różni się tylko tym że zamiast 5 jest 55. Można napisać mu wiadomość z zapytaniem. Na 99% się pomylił, ja zanim kupiłem pisałem sobie z nim parę maili i na 100% nie zapłaciłem tej ceny. Kupowałem na przełomie lipca i sierpnia więc nie tak dawno, żeby cena wzrosła tak drastycznie.

Sprawdziłem w historii ebaja - zapłaciłem 59.50

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 15 wrz 2013, 23:35

Tak zrobię, jak się zdecysuję, to mimo wszystko prawie 400zł. Dzięki za propozycję, wezmę ją pod uwagę ale jak trochę kasy spłynie.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 17 wrz 2013, 22:09

Zobacz, jak się na tokarce frezuje na przystawce, którą wcześniej tu opisywałem :)

Nie trzeba jej było ściągać zza granicy, no i kosztowała mniej niż sto złotych. Co ciekawsze - najdroższa była ta płyta aluminiowa - 65 zł.

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 21 wrz 2013, 18:18

Pierwsza przymiarka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niestety muszę ją robić "na dwa razy", nie mam wiertarki stołowej, więc otwory w tym profilu który stawia sanki do pionu nie wyszły zbyt równo, z pewnymi ograniczeniami ale da się używać, więc wykorzystam tą żeby zrobić wersję dwa dokładniejszą.

Problem będzie tylko z tym kwadratem, znalazłem go na złomie i wątpię, żeby drugi raz mi się taka sztuka udała....

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RomanJ4 » 21 wrz 2013, 19:00

może przecież być ceownik, kątownik, również zespawany z 2 płyt, przykręcony do suportu tak aby troszkę poza niego wystawał, i splanowany do kąta prostego np flycutterem wkręconym w uchwyt, jak poniżej .
Obrazek ObrazekObrazek

lub nawet samym nożem tokarskim
Obrazek
wkręconym w uchwyt tak jak ta sztabka
Obrazek
bądź przyspawanym do trzpienia
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 21 wrz 2013, 19:47

Połażę po złomie to coś wymyślę, nie wziąłem pod uwagę, że będę robił drugi.

Trochę się zastanawiam nad sztywnością takiego kątownika, nie mam o tym zbyt dużego pojęcia ale wydaje mi się, że wiercenie w górnej części mogłoby spowodować że będzie się poddawał. Gdzieś czytałem, że ktoś zrobił coś takiego z kątownika do nutoola, i dospawał potem wzmocnienia własnie z powyższego powodu.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 wrz 2013, 20:05

A co ci przeszkadzają otwory w tym kawałku profila? Tak czy siak powinny być luźniejsze, albo wręcz w kształcie fasolki, żeby przystawkę można było ustawić dokładnie. Ja swoją mocuję jedną szpilką M10, za to w płycie posuwu poprzecznego zrobiłem dwa otwory M6 od tyłu, i przykręcam tam płytki oporowe ze śrubami regulacyjnymi. Po postawieniu przystawki na suporcie przykręcam ją nakrętką na szpilce, potem ustawiam na zegar śrubami regulacyjnymi i dopiero dokręcam do oporu nakrętkę na szpilce.

Obrazek

Na fotce jest tylko jedna, ale potem dodałem drugą.

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 21 wrz 2013, 20:06

RomanJ4 pisze:może przecież być ceownik, kątownik, również zespawany z 2 płyt, przykręcony do suportu tak aby troszkę poza niego wystawał, i splanowany do kąta prostego np flycutterem wkręconym w uchwyt, jak poniżej .
Kurka wodna faktycznie by się przydało go splanować, żeby był idealnie pionowy w stosunku do suportu.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mat3ys » 21 wrz 2013, 20:16

Sanki narzędziowe wykorzystałeś na przystawkę do frezowania? Przecież teraz na korbce od wzdłużnego nie masz podziałki (chyba, że nutol posiada). Będzie ciężej łapać dokładne wymiary chyba, że za każdym razem zegar.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”