Witam, mam problem. podczas wymiany narzędzi, griper nie dojechał do pozycji wymiany narzędzi i maszyna się zatrzymała z błędem wymieniacza narzędzi. Funkcje pomocnicze nie reagują.
Udało mi się wyciągnąć ręcznie narzędzie z gripera, ale nadal nie mogę gripera ustawić w pozycji bazowej.
Może ktoś miał podobny przypadek? Czy to może być wina układu pneumatycznego?
DMU 70 awaria wymieniacza narzędzi
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam sprawdzić trzeba czujniki może byc tak że wiur na czujnik wpadł albo sie poluzował. Ostatnio z ctx dmg miałem taki problem i servis podpowiedział o czujnikach i maszyna znowu lata
pozdrawiam

Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Maszynę udało się odblokować poprzez kombinację z funkcjami awaryjnymi. Bardzo zawiłe kombinacje. Nowa forma funkcji ratowniczych jest zdecydowanie dużo gorsza w praktyce, bo wizualnie lepiej się prezentuje 
Dzięki @apacz514 za radę, na pewno w przyszłości będę miał to również na uwadze. Niemniej w tej "nowszej"* wersji magazynu, wszystko jest niższych lotów.
* nowszej nie znaczy lepszej, a nawet wręcz przeciwnie

Dzięki @apacz514 za radę, na pewno w przyszłości będę miał to również na uwadze. Niemniej w tej "nowszej"* wersji magazynu, wszystko jest niższych lotów.
* nowszej nie znaczy lepszej, a nawet wręcz przeciwnie

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
u mnie są dwa centra dmu 70 pięcioosiowe. Jedno z 2009 roku i super działa, a drugie z 2012 i z tym są wieczne problemy. Ma zmieniony magazyn, w którym są gniazda narzędziowe są w postaci tworzywowych kubków, coś okropnego. Dźwignia do ładowania narzędzi się popsuła przy uruchamianiu maszyny :-/ Cyrki po prostu, ale trzeba jakoś sobie radzić 
Pozdrawiam

Pozdrawiam