Jak zamocować

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 wrz 2013, 07:54

Obrazek

Fotka w kiepskich warunkach oświetleniowych. Ale chyba widać mniej więcej o co chodzi.

W swojej przystawce frezerskiej dałem dużą płytę aluminiową jako ersatz stołu frezarki. to pozwala mocować większe przedmioty, nawet jak pole pracy jest niewielkie. U mnie wcale takie małe nie jest - jakieś 200x350 mm

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RomanJ4 » 13 wrz 2013, 09:08

Jak zdejmiesz obrotnicę z szufladką narzędziową
Obrazek
wybij śrubę mocowania imaka, w podstawie pod imak wywierć i nagwintuj 2 lub po rogach 4 otwory pod śrubki, przykręć do szufladki płytkę o wymiarach podstawy imadła (z otworami do jego mocowania) i załatwione.
Dodatkowe otworki pod imakiem w szufladce w niczym nie będą przeszkadzać imakowi.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 wrz 2013, 12:45

Właśnie idzie o tę płytę - nie wymiary podstawki imadła, a jak największa ma być. Wiercisz w niej otwory rzedami w rozstawie co 2 czy 2,5 cm, i masz dużą swobodę w mocowaniu materiału, albo imadła. Imadło ma z zasady ograniczony rozstaw szczęk, a często się trafia konieczność wyfrezowania małego otworu w dużym detalu.

Na fotce wyżej frezuję kieszeń 110x50 w płytce 200x88. Przykręciłem sobie do płyty przystawki dwia bazy, i mogę zrobić powtarzalnie dowolną ilość detali, luzując do zmiany detalu jedynie dwie trzymające łapy.

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 24

Post napisał: YaPKnn » 13 wrz 2013, 13:09

RomanJ4 pisze:Jak zdejmiesz obrotnicę z szufladką narzędziową

wybij śrubę mocowania imaka, w podstawie pod imak wywierć i nagwintuj 2 lub po rogach 4 otwory pod śrubki, przykręć do szufladki płytkę o wymiarach podstawy imadła (z otworami do jego mocowania) i załatwione.
Dodatkowe otworki pod imakiem w szufladce w niczym nie będą przeszkadzać imakowi.
U mnie śruba imaka jest wykręcana, to już sprawdziłem, w ogólności masz rację, jest tylko jedno ale, tokarynka dopiero co kupiona, i nie chce robić nic od czego można pożegnać się z gwarancją. Ja wiem, że to nie wiele zmienia, ale na próbę zadzwoniłem sobie do serwisu i powiedziałem, że mam krzywą śrube pociągową, nie ma z nimi rozmowy kazali przywieźć całą maszynę i potrwa to dwa tygodnie, na moją propozycję że przywiozę kawałek nawet nie chcieli słyszeć.

Tak więc dziury na dodatkowe śruby na bank unieważnią gwarancję jakby co.

[ Dodano: 2013-09-13, 13:13 ]
Kombinuję na jakimś sprtynym rozwiązaniem żeby płytkę pod imadło załapać jedną srubą i i dokręcić do niej trzy/cztery kwałki kwadratowego pręta żeby siedziała na tym kwadracie co imak, dołożyć jakieś śruby dociskowe z boku może.....

[ Dodano: 2013-09-13, 13:15 ]
MlKl pisze:Właśnie idzie o tę płytę - nie wymiary podstawki imadła, a jak największa ma być. Wiercisz w niej otwory rzedami w rozstawie co 2 czy 2,5 cm, i masz dużą swobodę w mocowaniu materiału, albo imadła. Imadło ma z zasady ograniczony rozstaw szczęk, a często się trafia konieczność wyfrezowania małego otworu w dużym detalu.

Na fotce wyżej frezuję kieszeń 110x50 w płytce 200x88. Przykręciłem sobie do płyty przystawki dwia bazy, i mogę zrobić powtarzalnie dowolną ilość detali, luzując do zmiany detalu jedynie dwie trzymające łapy.
Hmm pamietaj, że ja dysponuję tylko najmniejszym możliwym chińczykiem LD250 :-)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 wrz 2013, 13:27

To nie ma znaczenia - na boki i w górę nic cię nie ogranicza, a bardzo szybko się przekonasz, że w imadełko wszystkiego nie złapiesz. Płyta daje ci solidną podstawę do mocowania detali, łatwo ustawić równoległość etc.

Moja płyta ma ok 300x450 mm i wcale nie jest za duża. U ciebie pewnie wystarczy 250x200 czy 250x150

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RomanJ4 » 13 wrz 2013, 13:41

YaPKnn pisze:Tak więc dziury na dodatkowe śruby na bank unieważnią gwarancję jakby co.
To można wykorzystać te centralne nagwintowane gniazdo szpilki, przykręcając płytę centralnie (musiałaby ewentualnie być troszkę grubsza by wpuścić, najlepiej trochę szerszy łeb śruby), a aby była stabilna i nie kręciła się na boki, wystarczy do płyty od spodu przykręcić listwy czy kątowniki (ew. obejmy), obejmujące z boków szufladkę.
W ten sposób nie naruszysz gwarancji, i zamocujesz imadło czy co tam...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 13 wrz 2013, 21:47

RomanJ4 pisze:
YaPKnn pisze:Tak więc dziury na dodatkowe śruby na bank unieważnią gwarancję jakby co.
To można wykorzystać te centralne nagwintowane gniazdo szpilki, przykręcając płytę centralnie (musiałaby ewentualnie być troszkę grubsza by wpuścić, najlepiej trochę szerszy łeb śruby), a aby była stabilna i nie kręciła się na boki, wystarczy do płyty od spodu przykręcić listwy czy kątowniki (ew. obejmy), obejmujące z boków szufladkę.
W ten sposób nie naruszysz gwarancji, i zamocujesz imadło czy co tam...
No własnie tak będę kombinował. Póki co mocno się zastanawiam gdzie kupić kątownik z kwasówki dajmy na to 50x50x5, metę na profile auminiowe mam, na tworzywo też ale kwasówka i stal jest dla mnie mocno problematyczna. Byłem w jakimś tam składzie stali na Radzymińskiej koło OBI (Warszawa) i najgrubszy pręt okrągły mieli fi 28. Więcej nie ma.

Kwasówka znowu jest w profmetkolu ale kątownik max 30x30, a blacha max 2mm.

Macie jakieś sklepy na kwasówkę i stal w Warszawie gdzie nie trzeba kupować hurtem?

Awatar użytkownika

Baqqq
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Baqqq » 15 wrz 2013, 21:02

Cześć,

Oto rozwiązanie z mojej LD250. Jego zalety to brak ingerencji w konstrukcje tokarki (wciąż jest na gwarancji) oraz bardzo szybki montaż przystawki do frezowania.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia robione na szybko - dlatego przystawka nie jest dokręcona do końca - normalnie całkowicie przylega podstawą. Zakres ruchów w pionie to około 3,5 cm. Na zdjęciu jest z oryginalnymi szczękami, w międzyczasie dorobiłem sobie większe. Z tył dorobiłem tuleję ze stali nierdzewnej, wyfrezowałem otwór w przystawce i gotowe.
Minusem umiejscowienia przystawki frezującej w tym miejscu jest jej stosunkowo mały posuw ograniczany przez tylną osłonę.

Przystawka zakupiona na ebaju angielskim - cena całkiem rozsądna.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, 21:09 przez Baqqq, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
YaPKnn

Post napisał: YaPKnn » 15 wrz 2013, 21:05

Fajna, jak to się nazywa w języku Szekspira?

Znalazłem za ~500 funtów, a to nie brzmi jak rozsądna cena.

Awatar użytkownika

Baqqq
Posty w temacie: 3

Post napisał: Baqqq » 15 wrz 2013, 21:15

Nazwa to dosłowne tłumaczenie z j. polskiego - czyli z "sanie pionowe" - "SMALL VERTICAL SLIDE" i chyba sprzedający się pomylił bo ja ją kupiłem za 59.50 - chyba mu się dwa razy piątka wklepała. Przesyłka do PL to 17 funtów ale w tej cenie jest wysyłka do 30 kg, więc warto pomyśleć czy coś więcej nie kupić (lub kupić 2 i puścić na allegro ;-) ). Ja na swoją przesyłkę czekałem około 8 dni.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”