RomanJ4 pisze:Jak zdejmiesz obrotnicę z szufladką narzędziową
wybij śrubę mocowania imaka, w podstawie pod imak wywierć i nagwintuj 2 lub po rogach 4 otwory pod śrubki, przykręć do szufladki płytkę o wymiarach podstawy imadła (z otworami do jego mocowania) i załatwione.
Dodatkowe otworki pod imakiem w szufladce w niczym nie będą przeszkadzać imakowi.
U mnie śruba imaka jest wykręcana, to już sprawdziłem, w ogólności masz rację, jest tylko jedno ale, tokarynka dopiero co kupiona, i nie chce robić nic od czego można pożegnać się z gwarancją. Ja wiem, że to nie wiele zmienia, ale na próbę zadzwoniłem sobie do serwisu i powiedziałem, że mam krzywą śrube pociągową, nie ma z nimi rozmowy kazali przywieźć całą maszynę i potrwa to dwa tygodnie, na moją propozycję że przywiozę kawałek nawet nie chcieli słyszeć.
Tak więc dziury na dodatkowe śruby na bank unieważnią gwarancję jakby co.
[ Dodano: 2013-09-13, 13:13 ]
Kombinuję na jakimś sprtynym rozwiązaniem żeby płytkę pod imadło załapać jedną srubą i i dokręcić do niej trzy/cztery kwałki kwadratowego pręta żeby siedziała na tym kwadracie co imak, dołożyć jakieś śruby dociskowe z boku może.....
[ Dodano: 2013-09-13, 13:15 ]
MlKl pisze:Właśnie idzie o tę płytę - nie wymiary podstawki imadła, a jak największa ma być. Wiercisz w niej otwory rzedami w rozstawie co 2 czy 2,5 cm, i masz dużą swobodę w mocowaniu materiału, albo imadła. Imadło ma z zasady ograniczony rozstaw szczęk, a często się trafia konieczność wyfrezowania małego otworu w dużym detalu.
Na fotce wyżej frezuję kieszeń 110x50 w płytce 200x88. Przykręciłem sobie do płyty przystawki dwia bazy, i mogę zrobić powtarzalnie dowolną ilość detali, luzując do zmiany detalu jedynie dwie trzymające łapy.
Hmm pamietaj, że ja dysponuję tylko najmniejszym możliwym chińczykiem LD250