Od połowy sierpnia rozglądam się za elektrowrzecionem, a że aktualnie na obczyźnie to czas mnie nie naciska. Od dłuższej też chwili widzę na allegro u producenta krajowych ploterów
elektrowrzeciono 7kW HSD.
Moc wrzeciona i znamionowe obroty przy których ta moc jest 100% wydają się satysfakcjonujące. Ja używam obrotów w przedziale 10.000-17000.
Zaciekawiła mnie jednak tabliczka znamionowa tego Włocha
Wrzeciono będę sterował z mojego przewartościowanego falownika (do mocy 15kW) więc jak znalazł. Zasilanie gwiazda, więc interesuje mnie dolna część tej tabliczki i tutaj pojawia się pytanie.
Czy dobrze rozumiem, że przy przedziale obrotów od 14.000 - 18.000 i częstotliwości od 467 do 600hz moc jest stała i wynosi 7kW? Powyżej to zrozumiałe, że można je zakręcić do 24.000 ale spada moc do 6kW.
Ktoś ma może wykres dla mocy do obrotów dla tego egzemplarza?
Druga sprawa to cena, czy coś ciekawszego w tej cenie polecacie? Czyli przyjmijmy, że chciałbym znaleźć wrzeciono wraz z kompletem tulejek itp do około 6000zł. Moc potrzebna mi to około 3-4kW ale przy 10.000 obr/min. Oczywiście waga też ma znaczenie, nie chce wieszać tutaj perskacza, który mi będzie dociążał oś