Komp, który siedzi w środku to zintegrowana płyta główna intela z procesorem - DN2800MT (
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... 800mt.html). Widać go na jednym ze zdjęć
Jest to o tyle fajna platforma, że:
- jest mała - można ją schować do obudowy ze sterownikiem,
- łatwo się ją zasila - wystarczy dać napięcie 8-19V - nie trzeba stosować żadnych specjalnych zasilaczy (typu Pico)
- ma LTP na płycie w postaci pinów
Maszynkę używam już od pewnego czasu - ale miałem tam wcześniej przeniesioną oś Z z Kressem z poprzedniej "frezareczki" (takie tanie chińskie badziewie, które jednak nauczyło mnie wiele i nawet zarobiło na siebie

). Od dawna miałem już kupione to chińskie wrzeciono - tylko nie miałem nawet czasu żeby je zamontować. Nie testowałem go jeszcze w boju.
Co do prędkości. Przyznam, że już nie pamiętam moich testów z maksymalną prędkośćią ale coś mi się kojarzy, że nie mogłem przekroczyć 3m/s (mikrokrok 1/16). Przy czym to 2400 jest dla mnie wystarczające (od początku celowałem w taką prędkość). Nie mam też szczególnego zaufania do tych konkretnych silników krokowych. Ale w sumie potestuję to jeszcze
Add:
Testowałem teraz tak na szybko z prędkością 2x większą (4800mm/m) przy zachowanym mikrokroku 1/16. Komputerek daje radę, frezarka ma trochę większe problemy - niby wszystko jeździ ale przykładając trochę siły do karetki mogę ją zatrzymać (przy 2400 wcześniej się frezarka przesuwa niż oś zatrzymuje). Może to też kwestia tego, że jeszcze kilka elementów mam ze sklejki. Przy czym tak jak pisałem 2400 jest dla mnie (na razie) wystarczające.