Znowu mała tokarka - wybór.
-
Autor tematu - Posty w temacie: 9
Dzieki za wszelkie rady! Jade ze znajomym obejrzec Ld250. 550 nie wchodzi w rachube bo musialbym ja na podlodze stawiac 
Ogladalem ja wstepnie sam i kola zebate sa na bank metalowe. Dziwne wydalo mi sie ze ma tylko dwie predkosci, i zadnej regulacji.... no ale po to biore goscia co sie zna.. zobaczymy.

Ogladalem ja wstepnie sam i kola zebate sa na bank metalowe. Dziwne wydalo mi sie ze ma tylko dwie predkosci, i zadnej regulacji.... no ale po to biore goscia co sie zna.. zobaczymy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
ma, regulację obrotów silnika, a ta przekładnia daje taki zakres prędkości wrzeciona"YaPKnn pisze:Dziwne wydalo mi sie ze ma tylko dwie predkosci, i zadnej regulacji....
L. 100-1150 rpm;
H. 100-2500 rpm.
tu masz kolego o tym typie prawie wszystko (trzeba pamiętać, że wersja na USA jest na 110V!)
http://www.mini-lathe.com/
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 1
Po raz kolejny okazuje się, że najważniejsze są metalowe koła zmianowe. Nikt się nie zastanawia, czy łoże jest odpowiedniej jakości, czy silnik jest "normalny", czy też jest to rewelacyjny napęd DC z płynną regulacją prędkości, czy pasek klinowy jest typowy, jak są kasowane luzy, jak jest łożyskowane wrzeciono itp.YaPKnn pisze: kola zebate sa na bank metalowe
Często skośnooki metal przegrywa porównanie z porządnym tworzywem. W mojej frezarce koło napędu wrzeciona (MK3) jest z tworzywa i działa już prawie pół wieku !
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Padło w końcu na zakup w Leroy, LD250 stoi na stole w garażu, ledwo się zmieściła ale stoi. Akcesoriów nie mieli żadnych dodatkowych więc jest "goła" w juli obok kupiłem stożek obrotowy. Pozostaje mi poszukać noży i uchwytu do wierteł.
Z tego co widzę na allegro to w rozmiarach 8x8 króluje BASS POLSKA. Jakoś zupełnie nie mam przekonania do tej firmy, chyba wolałbym nawet coś droższego ale lepszego, no chyba że się mylę i tutaj historia jest odmienna od wierteł, gdzie chiński wystarczały na jedną dziurę
Pomoże również w tym temacie?
[ Dodano: 2013-08-29, 23:19 ]
Z tego co widzę na allegro to w rozmiarach 8x8 króluje BASS POLSKA. Jakoś zupełnie nie mam przekonania do tej firmy, chyba wolałbym nawet coś droższego ale lepszego, no chyba że się mylę i tutaj historia jest odmienna od wierteł, gdzie chiński wystarczały na jedną dziurę

Pomoże również w tym temacie?
[ Dodano: 2013-08-29, 23:19 ]
Kolega powyżej wytknął mi, żebym spojrzał na ciut inny model, bo ta z LM ma plastikowe koła, więc napisałem, żeby zostało dla potomności i googlujących, że te które oglądałem w LM miały koła metalowe. Na całej reszcie się nie znam, zresztą mając tak skromny budżet ciężko grymasić. Skoro jednak za te same pieniążki można mieć lepszego chińczyka to chyba warto sprawdzić.clipper7 pisze:Po raz kolejny okazuje się, że najważniejsze są metalowe koła zmianowe...YaPKnn pisze: kola zebate sa na bank metalowe
-
RomanJ4 pisze:Mam prosić znajomego żeby mi zrobił taką "lufkę" czy można to kupić? Ewentualnie jeśli tak pod jaką nazwą?YaPKnn pisze:
albo stosując "lufkę" do narzynki
mocowaną w koniku, masz prosto nacięty gwint
![]()
[ Dodano: 2013-08-29, 23:26 ]Tak sądziłem co zatem kupić tak powiedzmy do 2 stówek za zestaw? Da radę coś solidniejszego?251mz pisze:Z tej polskości to chyba tylko ma nazwę...YaPKnn pisze:króluje BASS POLSKA.
Ogólnie chińszczyzna słabej jakości jak 90% allegro