Ploter 800 x 600 x 300 niekonwencjonalny naped osi
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja kończe ploterek 600x900 i uzyskuje prędkości do 35 metrów a fajne przyspieszenia i cud malina to około 25m/min .
Wsio na krokówkach śmiga i śrubach kulowych 2525 , po co ? żeby było szybciej a nie jak dotychczas G0 12metrów a obróbka 6m/min.
PS
Pracuje tylko w drewnie (reliefy,dekorki,wzorki i tym odobne).
Wsio na krokówkach śmiga i śrubach kulowych 2525 , po co ? żeby było szybciej a nie jak dotychczas G0 12metrów a obróbka 6m/min.
PS
Pracuje tylko w drewnie (reliefy,dekorki,wzorki i tym odobne).
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Witam Kolegow
maszyne kupilem i mam ja juz u siebie na hali. Problem, ze spedycja uszkodzila ja w transporcie
. Wstepne ogledziny nie wykazaly jakichs powaznych uszkodzen poza powyginanymi blachami wanny ale nie odpuszcze baranom.
Dzisiaj z kolega spol'em odpalilismy maszyne i osiagnelismy max. 18m/min - troche malo na pewno da rade wiecej tyle, ze nie na tym sterowaniu (dosowy program na AMD k6-2)
Sterowniki daja dosc duze mozliwosci ustawiania parametrow silnika ale najprawdopodobniej tez trzeba je bedzie wymienic.
Silniki liniowe to 3 fazowe synchroniczne AC - moze ma ktos pomysl czym to wysterowac ?
Pozdrawiam
Daniel
maszyne kupilem i mam ja juz u siebie na hali. Problem, ze spedycja uszkodzila ja w transporcie

Dzisiaj z kolega spol'em odpalilismy maszyne i osiagnelismy max. 18m/min - troche malo na pewno da rade wiecej tyle, ze nie na tym sterowaniu (dosowy program na AMD k6-2)
Sterowniki daja dosc duze mozliwosci ustawiania parametrow silnika ale najprawdopodobniej tez trzeba je bedzie wymienic.
Silniki liniowe to 3 fazowe synchroniczne AC - moze ma ktos pomysl czym to wysterowac ?
Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
syntetyczny pisze:A on działa jak serwo?Bo jeżeli tak, to może wystarczy serwopack do serwa AC, w końcu to będzie niby to samo...kostner pisze: Silniki liniowe to 3 fazowe synchroniczne AC -
Dokładnie. Jednak najprawdopodobniej zaczniemy od wymiany tego starego peceta który siedzi w środku na coś lepszego plus dspmc i zobaczymy czy będzie lepiej. serwopacki jednak raczej też będą potrzebne nowe.
Obecne sterowanie to autorski program producenta oparty o ms dos. Data ostatniej aktualizacji oprogramowania to grudzien 1999 a więc prawie 13 lat temu.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
No i maszynka sie przydala. Na szybko trzeba bylo wyfrezowac nowe szyby z poliweglanu do centrum obrobczego. Wymiar 900 x 600. Zeby sie udalo musielismy zdemontowac wszystkie odbojniki z osi X i Y. Z kazdej strony zostalo po kilka milimetrow przejazdu
Stol przykrecony do belek drewnianych, ktore z kolei do stolu maszyny przyczepilismy tasma elastyczna do mocowania ladunku. Wrzecionko to na szybko zamontowany kress.
Prowizorka jak po byku ale najwazniejsze, ze sie udalo i szyby juz zamontowane
Wielkie uznanie dla kolegi Spol'a, ktory w dwa dni ogarnal sterowanie napisal postprocesor i zrobil program. RESPEKT
Acha filmik:
Pozdrawiam
Daniel

Stol przykrecony do belek drewnianych, ktore z kolei do stolu maszyny przyczepilismy tasma elastyczna do mocowania ladunku. Wrzecionko to na szybko zamontowany kress.
Prowizorka jak po byku ale najwazniejsze, ze sie udalo i szyby juz zamontowane

Wielkie uznanie dla kolegi Spol'a, ktory w dwa dni ogarnal sterowanie napisal postprocesor i zrobil program. RESPEKT
Acha filmik:
Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Obecnie zamontowane sterowanie (czesc software`owa) nie pozwala na jakiekolwiekDudi1203 pisze:Z tego co sie orientuje silniki liniowe powinny dać bardzo szybkie wolne przejazdy, robiłeś może jakieś testy pod tym kątem? I pytanie drugie, sprawdzałeś może jaką siłę są w stanie wytrzymać napędy do momentu utraty pozycji, bo to chyba ich najsłabszy punkt?
testy , generalnie nie nadaje sie do niczego. Zresztą pulpit ,przyciski itd nadają się również raczej do muzeum ciekawych wynalazków.
Na chwilę obecną trzeba wywalić wszystko aż do serwopaków i wstawić nowe sterowanie , najszybciej i najłatwiej pewnie mach chociaż korciło by mnie wstawienie piko cnc do tej maszynki.