zacharius, Czepiasz się szczegółów, to tylko rysunek poglądowy
#2 Maszynka pasiak 800x400
-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 10
Polimerobeton? Suszysz piach (np. w piekarniku), mieszasz z żywicą (lepiej epoksydową, choć od biedy do wypełnienia ujdzie i poliester) i wkładasz mieszankę do profilu, najlepiej wibrując. Odlewałem elementy z tego tworzywa - używałem piasku akwariowego w 3 gradacjach (żwir, piasek 0.5-2mm i oraz najdrobniejszy <0.5mm) i żywicy Epolam 2002. Mieszanka ma być gęsta - właściwie bardziej się ją nakłada do formy niż wlewa.
Przy użyciu żwiru wibrowanie staje się właściwie koniecznością. Aby sensownie przeprowadzić zalewanie, trzeba mieć w miarę prosty dostęp do wnętrza wszystkich profili - trzeba to wziąć pod uwagę przy spawaniu.
Jeżeli chodzi o same wibracje, to wystarczy zostawić dziury między profilami i zasypać konstrukcję piachem - powinno znacząco wytłumić, ale sztywności oczywiście nie zwiększy.
Przy użyciu żwiru wibrowanie staje się właściwie koniecznością. Aby sensownie przeprowadzić zalewanie, trzeba mieć w miarę prosty dostęp do wnętrza wszystkich profili - trzeba to wziąć pod uwagę przy spawaniu.
Jeżeli chodzi o same wibracje, to wystarczy zostawić dziury między profilami i zasypać konstrukcję piachem - powinno znacząco wytłumić, ale sztywności oczywiście nie zwiększy.
-
Kazik_Wichura
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Zwykły beton wystarczy
ostatnio maszynę tak zalałem. Jest taniej niż epoksydem a efekt odpowiedni
Kolejna maszyna która powstaje u mnie w warsztacie jest podobnej konstrukcji co Twoja.
.
Praca jest w trakcie także nie ma jeszcze wszystkich belek zamontowanych. Tę też zaleje betonem, ale jak już postawie ją na docelowym miejscu. Epoksydu może wleje do środka profili nóg, żeby zmniejszyć drgania na nich.
Wątek będę śledził.
Kolejna maszyna która powstaje u mnie w warsztacie jest podobnej konstrukcji co Twoja.
Praca jest w trakcie także nie ma jeszcze wszystkich belek zamontowanych. Tę też zaleje betonem, ale jak już postawie ją na docelowym miejscu. Epoksydu może wleje do środka profili nóg, żeby zmniejszyć drgania na nich.
Wątek będę śledził.
-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 10
-
Krako
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 37
czescimaszyny, jak bym wiedział że takie terminy to sam bym sobie z chin zamówił - termin około 7 dni Fedex IE. No ale nie będę wybrzydzał - przecież nie mam wszystkich części jeszcze.
No ale żeby dzień nie był zbyt denny to przyszła mi wiertareczka stołowa, mała Chinka za 290 pln, a wierci się kilkanaście razy lepiej niż wiertarką ręczną.
Najniższe obroty to ~580 o ile "DTR" nie kłamie.
Co polecicie koledzy jako smarowidło i chłodzidło przy wierceniu w stali?
Kupić sobie emugol?
No ale żeby dzień nie był zbyt denny to przyszła mi wiertareczka stołowa, mała Chinka za 290 pln, a wierci się kilkanaście razy lepiej niż wiertarką ręczną.
Najniższe obroty to ~580 o ile "DTR" nie kłamie.
Co polecicie koledzy jako smarowidło i chłodzidło przy wierceniu w stali?
Kupić sobie emugol?
www.facebook.com/KrakauerBudowaMaszyn