ma555rek pisze:jak byś się zastanowił to tą metodą zwykłym palcowym - byle długim zrobisz ślimaka do kształtowej butelki - prostokatnej, trókątnej, eliptycznej, własciwie każdej. Trochę wyobraźni kolego, przecież stać Cię.
Ja znam metodę obwiedniową i coś mi się wydaje że lepiej od Ciebie.
Tylko tutaj zupełnie nie o tego ślimaka chodzi.
Otóż jest to doskonały przykład czegoś absolutnie bezużytecznego, co ma być argumentem za zakupem maszyny Kimla.
Przecież nikt nigdy nie będzie robił takich ślimaków, może z wyjątkiem jednego klienta, od którego wziął się w ogóle pomysł zaimplementowania w oprogramowaniu takiej funkcji.
Dodatkowo, na co zwróciłem uwagę, takie ślimaki łatwo wykonać metodą kształtową, gdzie samo narzędzie zadba o właściwy kształt detalu.
Butelki w większości przypadków są jednak walcami, przynajmniej w tym fragmencie który ma kontakt ze ślimakiem.
Kombinowanie butelek trójkątnych w przekroju to szukanie sztucznego problemu.
Równie dobrze można wykombinować butelkę zupełnie niesymetryczną, której ślimakiem spozycjonować się najzwyczajniej nie da.
To też jest butelka :
No i oczywiście nawet gdy uprzemy się na trójkątną butelkę i metodę obwiedniową, to zarys ślimaka jest dość prostym przekształceniem geometrycznym przekroju butelki.
Może w programach CAD trudno to narysować i jeszcze trudniej napisać z palca g-kod, ale w programach sterujących są przecież makra, funkcje, zmienne itd.
Kiedyś zacząłem pisać program na model koła pasowego o dość fantazyjnych żebrach wzmacniających.
To jest program w LinuxCNC :
Kod: Zaznacz cały
#<ramiona> = 5
#<spinstep> = 1
#<wew> = 20
#<zew> = 50
#<krok> = 1
T1M6 (Tool change to T1)
M3F100S1000
G0Z5
G10 L2 P1 R0
#<srednica> = #<wew>
#<spin> = 0
o100 while [#<srednica> LT #<zew>]
G0 X#<srednica> Y0
#<kat> = 0
o200 while [#<kat> LT 360]
G0Z0
G19
G3Y-5Z-5R5
#<kat> = [#<kat> + [360 / #<ramiona>]]
G10 L2 P1 R-[#<kat> + #<spin>]
G17
G2Y5X#<srednica>R#<srednica>
G19
G3Y0Z0R5
o200 endwhile
#<srednica> = [#<srednica> + #<krok>]
#<spin> = [#<spin> + #<spinstep>]
o100 endwhile
G17
G0Z5
G10 L2 P1 R0
m5
m2
A to podgląd ścieżki narzędzia:

Tak samo można zrobić program na cudownego ślimaka.
Po prostu nic nadzwyczajnego.
Takie rzeczy robi się standardowymi narzędziami.
.