Serwo-enkodery sposobem na wady pracy silników krokowych

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 11 sie 2013, 15:53

rozmowa jest o linuxie a coz machem 3?

kolejna sprawa to jeśli robimy coś dokładnego <bynajmniej ja tak mam> to jeśli braknie kroków w jednej osi to dla mnie wymiar poleciał

jeszcze jedno wszyscy rozmawiają o frezowaniu a są tokarki lasery plazmy i tam nie ma zmiłuj sie laser wypali dziurę plazma podobnie

problem nie jest w tym że silnik gubi kroki a serwo enkoder nadrabia braki
a problem jest w tym ze wymiar ucieka i możemy tak pracować maszyną długo nie wiedząc że jest problem i jak duży on jest dzięki czemu będzie zawsze skopany detal

jeżeli ktoś robi maszynę do siebie to raczej stara się oszczędzać a nie wydać kolejne 1000 zł na "udoskonalenie"

kupując Twój zestaw za niewiadomą cenę można dokupić enkoder podpiąć do mach3 lub linuxa i będzie podobny efekt

czytałem cały temat i patentu nie widzę innowacyjne rozwiązanie może ale to coś pośredniego miedzy UHU i servo a korkowiec z enkoderem
są też silniki korowe z servem gdzie przełączają sie przy większych obrotach są silniki tarczowe bez szczotkowe
ale krokówce najtańsze i popularne

i na koniec pytanie do autora
co w przypadku gdy prędkość silnika jest zadana a nagle z pewnych względów zaczyna obracać się z większą prędkością ?

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: tuxcnc » 11 sie 2013, 16:36

k-m-r1 pisze:rozmowa jest o linuxie a coz machem 3?
Wolny wybór wolnych ludzi - jak ktoś chce, to niech używa Macha ...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 sie 2013, 17:00

k-m-r1 pisze:
czytałem cały temat i patentu nie widzę ?
Cenę przegapiłeś :) i nie tylko. Gdyby miało gubić wymiar to cala akcja funta kłaków nie warta. Na filmikach wymiaru pilnuje i tak ma być. Zresztą testy pokażą :)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2013, 17:12 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Adalber » 11 sie 2013, 17:01

Panowie z własnego doświadczenia wiem, że sama idea "servokrokowca" może znacznie przyspieszyć obróbkę, ale by się w to bawić wymienię przynajmniej trzy przesłanki:
1-mamy w cholerę roboty i maszyna, którą posiadamy nie wyrabia.
2-maszyna jest tak badziewna, że w niektórych miejscach "toczy" się lekko , a w innych zacina.
3-nie zależy nam na dokładności.(w pewnych granicach)
Z tą dokładnością też jest różnie, w swoim programowym rozwiązaniu przyspieszałem maszynę tylko na nawrotach i dojazdach. Wtedy o błędach nie ma mowy.(błąd rowny rozdzielczości enkodera)
Czasami gdy błedy nie miały takiego znaczenia , tryb "turbo" był włączany przy obróbce.

Nie wiem jak jest dokładnie w rozwiązaniu przedstawionym przez Andrzej .N123, u mnie po wjechaniu w twardą przeszkodę, po dwóch próbach gdy pomimo wysyłanych kroków enkoder nie "zmieniał" wartości zgłaszany był błąd, program się zatrzymywał i maszyna była wyłączana.
Moje rozwązanie było też zdaje się bardziej elastyczne umożliwiało włączenie kompensatora tylko do dojazdów i nawrotów.

Mach3 umożliwia napisanie wtyczki, dzięki której będziemy dowolnie sterować prędkością obróbki, za pomocą sygnału zewnętrznego.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 11 sie 2013, 17:11

Andrzej .N123 widzę sens w tym urządzeniu, chętnie przetestuję serwo-enkodery. Co do zwiększania rozdzielczości enkodera, możnaby dać przekładnię na pasku zębatym, tylko musisz zapewnić możliwość odpowiedniej konfiguracji. Może zamiast bawić się w switch-e to lepiej wyprowadzić rs232 i umożliwić konfigurację z terminala. Jakieś switch-e mogą być, ale jak znam życie to nie zapewnią wszystkich kombinacji u klienta. Kabelek usb/rs232 kosztuje grosze, każdy może sobie go kupić i ustawić sprzęt do własnych potrzeb. Jak pójdziesz w enkodery o dużej rozdzielczości, to urządzenia zacznie konkretnie kosztować, a pasek i 2 koła będą raczej tańsze.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 sie 2013, 17:27

Adalber pisze: przynajmniej trzy przesłanki:
1-mamy w cholerę roboty i maszyna, którą posiadamy nie wyrabia.
2-maszyna jest tak badziewna, że w niektórych miejscach "toczy" się lekko , a w innych zacina.
3-nie zależy nam na dokładności.(w pewnych granicach)
.
To w co ja się pcham :) Żadna u mnie nie zachodzi :)

1. roboty niby w cholerę ale żadne cudo wytrzymałości freza nie poprawi
2. tego bym o swoich nie powiedział
3. ważne są te "granice"

Autor tematu
Andrzej .N123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Andrzej .N123 » 11 sie 2013, 19:32

Odpowiem dla k-m-r1 : w Mach3 enkoderami można ( taką mam wiedzę , może się mylę ) jedynie uzyskać pomiar , nie można zrealizować sprzężenia zwrotnego .
W Linux wiem , że można podłączyć enkodery .Ale nie bezpośrednio . LPT ma 5 wejść, trzy enkodery muszą mieć sześć . Zatem trzeba zastosować dodatkowe urządzenie rozszerzające wejścia- pierwsza cena . Do tego cena enkoderów . Teraz końcowe pytanie o szybkość takiego układu .Serwo-enkodery angażują w LinuxCNC tylko jedno wejście a czas reakcji mogę mieć na poziomie około 8 uS (3x szybciej od innych znanych na rynku &#8222;protez&#8217;&#8217; do krokowców ).
W przypadku gdy silnik przeleci wymiar ( błąd ujemny ) bo jest np. rozpędzony to serwo-enkoder odcina przekaz impulsów z komputera (czyli maksymalnie wyhamowuje ).
kamar: jeśli masz już konkretną maszynkę na myśli , to spróbujmy się dogadać ( na forum ) w konkretach co do przetestowania serwo-enkoderów .
ezbig: jeśli również jesteś chętny do wykonania testów to jak wyżej spróbujmy to skonkretyzować
Obecnie chciałbym wykonać te testy aby uciąć wszelkie spekulacje .
Precyzja tworzenia wymaga precyzji spojrzenia - HuMix (robot XXV GENERACJI )

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 sie 2013, 19:58

Andrzej .N123 pisze: kamar: jeśli masz już konkretną maszynkę na myśli , to spróbujmy się dogadać ( na forum ) w konkretach co do przetestowania serwo-enkoderów .
.
Od ręki mogę na tym ploterku testować. Wprawdzie stary ale jary i znam jego możliwości.

[youtube][/youtube]

Wrzeciono ma już inne ale poza tym to nic się nie zmieniło.
Silniczki 4 Nm, śruby 20x5, mikrokrok pewnie 1:10 ale sprawdzę jutro
Dla zainteresowanych - temat który wywołał powyższy test : https://www.cnc.info.pl/topics54/realti ... 282,30.htm

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 sie 2013, 20:50

Andrzej .N123 pisze:W Linux wiem , że można podłączyć enkodery .Ale nie bezpośrednio . LPT ma 5 wejść, trzy enkodery muszą mieć sześć . Zatem trzeba zastosować dodatkowe urządzenie rozszerzające wejścia- pierwsza cena . Do tego cena enkoderów . Teraz końcowe pytanie o szybkość takiego układu .Serwo-enkodery angażują w LinuxCNC tylko jedno wejście a czas reakcji mogę mieć na poziomie około 8 uS
Znasz takie pojęcie PCI->LPT ?
To jest oczywiście rozwiązanie niskobudżetowe i faktycznie nie za szybkie.
Tylko tyle, że za mniej niż sto dolarów można sobie kupić kartę Mesa na PCI albo pod LPT i się cieszyć kilkudziesięcioma szybkimi liniami I/O.
Sto dolarów to bardzo atrakcyjna cena w porównaniu do twojego wynalazku.
Kartę Mesa można wykorzystać na sto sposobów, twoje urządzenie jeśli zadziała to tylko w jeden sposób i niekoniecznie spełni oczekiwania.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 11 sie 2013, 21:06

Korzystając z pytania z tego wątku: https://www.cnc.info.pl/topics65/znacze ... 650,10.htm

Jaka będzie różnica pozycji silnika puszczonego na pusto i obciążonego 90% momentu znamionowego

na które odpowiedź można poznać poruszając osią silnika krokowego trzymającego zadaną pozycję, chciałbym dowiedzieć się czy można ten serwo-enkoder wykorzystać do:

* pomiaru obciążenia silnika w czasie pracy,
* zwiększenia dokładności obróbki.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”