i dla mnie nadszedł czas na rozpoczęcie poważniejszej przygody z CNC. Mam za sobą mini ploterek laserowy zrobiony z nagrywarek DVD i nadszedł czas na coś większego.
Temat założyłem tutaj jako że jeszcze nie wiem z jakiego materiału będzie zrobiona.
Maszynka ma być do materiałów miękkich, PCB, plexi, może drewno.
Przejdę do sedna - wymyśliłem sobie że najpierw buduję oś Z, czyli kupuję mniej niż 1/3 części i dopiero po jej złożeniu zastanawiam się co dalej. Nie chcę kupić naraz np. wszystkich wałków i wtopić pieniążki.
Zakupiłem na razie tanie silniki, jeden z nich mam już wymodelowany, jest to "japan servo 1.76V 2A kh56km2u113a" w okazyjnej cenie z allegro.
Z chęcią podzielę się jego modelem:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/532 ... 2u113a.ipt
Tutaj prezentuję co mam w inventorze (silnik, wałki podparte, łożyska):

Teraz pytanie do Was. Wałki i silnik trzeba oczywiście do czegoś przykręcić - wymyśliłem żeby dać tam plexi 10mm. Jak bardzo jest to zły pomysł? Czy jest to lepsze od sklejki? (zauważyłem że nikt tutaj tak nie robi, ale na youtube widziałem że jakiś pan miał parę części z plexi)
Za tym rozwiązaniem przeważa oczywiście mała cena (wyjdzie mi <60zł) oraz dokładność wyciętych dziurek, której nie uzyskam w domu na statywie. Poza tym widziałem drukarki 3d które mają malutkie części z plexi 5mm i jakoś się trzymają.
Druga sprawa, maszyna ma działać na paski zębate, tak jak reprap, czy w fazie projektowania powinienem uwzględnić od razu długość paska i ew. naciągnięcie czy mogę pasek przeciąć i naciągnąć go w miejscu przykręcenia do części ruchomej? W praktyce częściej widywałem to drugie rozwiązanie (drukarki 3d/parę cnc z youtube)
pasek 9mm
koło zębate
Trzecia sprawa - co zrobić z drugą stroną paska zębatego - rozumiem że ma tam być również koło zębate ale na jakimś łożysku? Jak to rozwiązać?
Jakich śrub używa się do przykręcenia łożyska liniowego (one mają gwintowane otwory) ?
Czy mogą to być zwykłe śruby z obi/castoramy? Na zdjęciach zawsze widziałem śruby imbusowe - jeśli takie powinno się dać to dlaczego?
Większość części (wałki podpare + pasek + koła zębate) chcę kupić w cnc profi. Słyszałem o tym sklepie dobre opinie tutaj na forum poza tym mam możliwość odbioru osobistego.
Niestety mają drogie łożyska i chyba lepiej je kupić na allegro, z wysyłką wydaje się nadal taniej.
Proszę o pomoc i pozdrawiam !