Przymiarki do granitu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
No ja ja zacząłem lać sceptycznie patrzyłem na cały proces wibrowania, nie widziałem w ogóle efektu tego, ale po 10 min. zobaczyłem jak cała masa siadła prawie centymetr chociaż na bieżąco ubijałem każdą warstwę, tak że wniosek, że bez stołu wibracyjnego raczej nie polecam, trzeba dobrać tylko dobrą częstotliwość i "skok" stołu. Och, nie mogę się doczekać jak to ruszy z miejsca.
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 145
Ja tutaj miałem bardzo skomplikowaną formę "doklejoną" do kamiennej płyty - na normalnym stole wibracyjnym wszystko by się rozsypało w cholerę...
Próbowałem trochę wibrować w następujący sposób: na płycie, na której wszystko stało, położyłem kawałek sklejki i napierałem w niego wiertarką udarową - trochę siadło, owszem, ale do wypełnienia trudnych zakamarków było to niewystarczające. No nic, na razie się wszystko uzupełnia.
Chyba już nie mogę dłużej tego odwlekać i muszę zamówić śruby, koła, pasy i alu na bloki łożyskujące i zetkę...
Próbowałem trochę wibrować w następujący sposób: na płycie, na której wszystko stało, położyłem kawałek sklejki i napierałem w niego wiertarką udarową - trochę siadło, owszem, ale do wypełnienia trudnych zakamarków było to niewystarczające. No nic, na razie się wszystko uzupełnia.
Chyba już nie mogę dłużej tego odwlekać i muszę zamówić śruby, koła, pasy i alu na bloki łożyskujące i zetkę...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Dla dobrego wypełnienia formy wibrowanie jest bardzo ważne, ale jest jeszcze jeden ważny parametr związany z mieszaniną żywica/utwardzacz - lepkość :
Epolam 2002 - 950
Epo 6200 - 180-220 ( specjalna żywica do odlewania korpusów maszyn )
Epolam 2040 - 280
Epolam 5015 - 210
Jak widać tu Epolam 2002 wypada cienko
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
Epolam 2002 - 950
Epo 6200 - 180-220 ( specjalna żywica do odlewania korpusów maszyn )
Epolam 2040 - 280
Epolam 5015 - 210
Jak widać tu Epolam 2002 wypada cienko

Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Nie sprawdzi się. Szybsze ruchy osi zainstalowanej na belce granitowej spowodują rozwarstwienie połączenia.
Zbyt cienkie (co najmniej 2x - 3x ) przekroje EB, zbyt mała powierzchnia łączenia EB-granit.
Brak "zbrojenia" na łączeniu granit-EB, winny być wklejone inserty w postaci prętów do zalania w EB.
EB powinien oblewać płytę granitową ze wszystkich stron na obu "nogach" bramy.
A tak w ogóle piątka za odwagę i zacięcie na polu maszyn z kamienia i epoksy-betonu.
Zbyt cienkie (co najmniej 2x - 3x ) przekroje EB, zbyt mała powierzchnia łączenia EB-granit.
Brak "zbrojenia" na łączeniu granit-EB, winny być wklejone inserty w postaci prętów do zalania w EB.
EB powinien oblewać płytę granitową ze wszystkich stron na obu "nogach" bramy.
A tak w ogóle piątka za odwagę i zacięcie na polu maszyn z kamienia i epoksy-betonu.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 31
- Kontakt:
Nie do końca się z Kolegą zgodzę. Oderwanie czy rozwarstwienie żywicy epoksydowej od kamienia kończy się zazwyczaj pęknięciem kamienia w innym miejscu niż klejenie.
Co do przekrojów to się zgadzam są zbyt małe. Nie bardzo wiem po co są te wcięcia one bardzo osłabiają element. Jestem pewien, że frezarka będzie znakomicie się spisywać na takiej ramie choć jest bardzo pracochłonna.
Co do przekrojów to się zgadzam są zbyt małe. Nie bardzo wiem po co są te wcięcia one bardzo osłabiają element. Jestem pewien, że frezarka będzie znakomicie się spisywać na takiej ramie choć jest bardzo pracochłonna.
-
Pod tymi "łapami" będzie jeszcze element metalowy. Wcięcia są po to, żeby było którędy od góry przykręcić łożyska - niestety, mają tę niemiłą cechę, że mają gwinty, a nie otwory przelotowe.
Co do wytrzymałości: spokojnie mogę trzymać za tę łapę, kiedy reszta bramy wisi poziomo i działa momentem próbującym odłamać kamień od "betonu". Większych sił od przejazdów nie będzie. Elementy szalunku wybijałem z tych boków waląc młotkiem z całej siły - większych obciążeń udarowych w czasie pracy też się nie spodziewam.
Jedyne, czego się naprawdę obawiam, to zbyt mała grubość elementu granitowego. Może zacząć drgać.
PS - zamiast metalowych elementów wspominanych na początku, najpierw wstawię drewniane/plastikowe - tak, żeby wszystko poprzymierzać. Wtedy też mogę jakąś fotkę cyknąć, jak brama jeździ po podstawie. Też już nie mogę się doczekać jakiegoś ruchu
Co do wytrzymałości: spokojnie mogę trzymać za tę łapę, kiedy reszta bramy wisi poziomo i działa momentem próbującym odłamać kamień od "betonu". Większych sił od przejazdów nie będzie. Elementy szalunku wybijałem z tych boków waląc młotkiem z całej siły - większych obciążeń udarowych w czasie pracy też się nie spodziewam.
Jedyne, czego się naprawdę obawiam, to zbyt mała grubość elementu granitowego. Może zacząć drgać.
PS - zamiast metalowych elementów wspominanych na początku, najpierw wstawię drewniane/plastikowe - tak, żeby wszystko poprzymierzać. Wtedy też mogę jakąś fotkę cyknąć, jak brama jeździ po podstawie. Też już nie mogę się doczekać jakiegoś ruchu

-
Ta żywica trzyma się kamienia tak, jak jeszcze nigdy nie widziałem, żeby jakikolwiek klej trzymał się czegokolwiek.
Co do pogrubiania - raczej zamówiłbym jakieś elementy granitowe i dokleił, żeby nie mieć niespodzianki z różną rozszerzalnością temperaturową.
[ Dodano: 2013-08-06, 22:52 ]
Zgodnie z zapowiedzią - dorobiłem tymczasowe elementy drewniane i przymierzyłem bramę do ramy - pięknie jeździ, chociaż grubszych testów nie zrobię, bo łożyska na razie suche są. Musze jakiś odpowiedni smar kupić (nie wiem jaki).
Tak to wygląda:

Prześwit pod bramą - 250mm. Po dodaniu stołu teowego będzie pewnie ok. 220.
Tu widać, po co są te wcięcia:

Co do pogrubiania - raczej zamówiłbym jakieś elementy granitowe i dokleił, żeby nie mieć niespodzianki z różną rozszerzalnością temperaturową.
[ Dodano: 2013-08-06, 22:52 ]
Zgodnie z zapowiedzią - dorobiłem tymczasowe elementy drewniane i przymierzyłem bramę do ramy - pięknie jeździ, chociaż grubszych testów nie zrobię, bo łożyska na razie suche są. Musze jakiś odpowiedni smar kupić (nie wiem jaki).
Tak to wygląda:

Prześwit pod bramą - 250mm. Po dodaniu stołu teowego będzie pewnie ok. 220.
Tu widać, po co są te wcięcia: