Kolejność cięcia a kolejność dodawania linii w Corel Draw
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Kolejność cięcia a kolejność dodawania linii w Corel Draw
Witajcie,
mam następujący problem. Tworzę w Corel Draw (wersja 11) konkretny kształt po którym chcę prowadzić palnik plazmowy. Kształt ten składa się z kilku linii i krzywych. Następnie łącze te krzywe ze sobą (poleceniem: Rozmieszczenie\Połącz). Całość eksportuję do pliku DXF. Następnie importuję ten plik przy pomocy programu LazyCam. Tu dodam, że aby LazyCam poradził sobie z importem trzeba zaznaczyć zgodność z najstarszą wersją programu AutoCAD przy eksportowaniu poliku w Corelu. Następnie tworzę G-kod z poziomu LazyCam'a i....
Wygląda na to, że eksport do DXF z Corela uwzględnia kolejność rysowania linii w Corelu. Skutkuje to oczywiście przerwaniem cięcia w miejscu, gdzie łączyłem jedną krzywą z drugą. Dodam tu, że eksportowane obiekty po połączeniu traktowane były jako krzywa w Corelu.
Czy spotkaliście się z takim problemem? Jak to łatwo ominąć?
Póki co sam powalczę.
mam następujący problem. Tworzę w Corel Draw (wersja 11) konkretny kształt po którym chcę prowadzić palnik plazmowy. Kształt ten składa się z kilku linii i krzywych. Następnie łącze te krzywe ze sobą (poleceniem: Rozmieszczenie\Połącz). Całość eksportuję do pliku DXF. Następnie importuję ten plik przy pomocy programu LazyCam. Tu dodam, że aby LazyCam poradził sobie z importem trzeba zaznaczyć zgodność z najstarszą wersją programu AutoCAD przy eksportowaniu poliku w Corelu. Następnie tworzę G-kod z poziomu LazyCam'a i....
Wygląda na to, że eksport do DXF z Corela uwzględnia kolejność rysowania linii w Corelu. Skutkuje to oczywiście przerwaniem cięcia w miejscu, gdzie łączyłem jedną krzywą z drugą. Dodam tu, że eksportowane obiekty po połączeniu traktowane były jako krzywa w Corelu.
Czy spotkaliście się z takim problemem? Jak to łatwo ominąć?
Póki co sam powalczę.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli rysowałeś w Corelu kilka krzywych i później zastosowałeś polecenie połącz lub grupuj to i tak są to oddzielne krzywe. Możliwe, że w wyniku kolejnych eksportów i przekształceń ich „oddzielność” zostaje zachowana i narzędzie przerywa pracę z przejścia jednej w drugą.
Po wykonaniu polecenia POŁĄCZ dokonaj połączenia poszczególnych węzłów. Nie napisałeś o tym więc domyślam się, że tego nie zrobiłeś.
Po wykonaniu polecenia POŁĄCZ dokonaj połączenia poszczególnych węzłów. Nie napisałeś o tym więc domyślam się, że tego nie zrobiłeś.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
witam. Wiem że to stery temat ale jestem świerzy w tym i mam ten sam problem tylko z autocadem 2007. Narysuje detal robie zapisz jako dxf wbijam do lazycama , otwieram plik i zamiast ciąć równo wszytko po kolei to przerywa na skonćzeniu ciecia prostej i przenosi sie na inną oddaloną kawałek zamiast ciąć dalej i dojechać do niej bo są połączone. Problem może i błachy ale nie dla was pewnie