X i Y 3Nm 3A na Z 2Nm 2,75A, sterownik zelrp 3 oś, podział kroku 1/16, napięcie Hmmm maksymalne 50V (znaczy się toroid ma 32V 250VA)chlop83 pisze:jakie masz silniki ?? jaki podział kroku ?? jakie napięcie ?? jaka średnica i moduł zębatki ??
Moduł zębatki 1,5 a na silniku koło zębate 12z (na jednym odcinku jest widoczny min luz na zębach, jest to jak sądzę wina złego spasowania zębatki albowiem są łączone z odcinków 1m)
W chwili obecnej mam silnik bez przekładni i sprzęgła i wiem że to jest wadą, mam leżeć koła T5 10z i 30z wraz z paskiem T5 16x260 . jednak nie dysponuje żadnym sprzętem oprócz narzędzi ręcznych i wiertarki stołowej i po zniszczeniu dwóch kółek 10z T5 chwilowo sobie odpuściłem

Jakie luźne przejazdy ustawić a jakie podczas cięcia.
Głownie tnę blachę 3,4 i 6mm, czy dla 3mm 10m/min to dobry posów (na początek taki arkusz poświęcę co bym sobie ruszt wypalił
I jeszcze jedno stół chcę zrobić wysuwany aby łatwiej było układać materiał do cięcia, tu nasuwa się pytanie czy stół roboczy musi być odizolowany od ramy.
Pytam bo na chłopski rozum na klemie jest + i czy to może doprowadzić do uszkodzenia silników i sterownika (PE będzie połączone z ramą) czy może dla bezpieczeństwa dać połączenie izolowane a PE wyciągnąć osobnymi przewodami?
I druga rzecz czy stół roboczy uziemiać czy też nie?
Co do nauki to wszedłem w posiadanie

Z góry dzięki za odpowiedzi