Przymiarki do granitu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jak ja zalewałem swoją frezarkę... zalewałem... dobre.
Nie można tak powiedzieć, bo ja to zasypywałem swoją frezarkę, właśnie dlatego, że miałem konsystencję piachu zmoczonego wodą, dlatego piszę bo sam nie wiem czy miało to tak wyglądać, z tego co czytałem to właśnie żywicy miało być mało, tylko tyle żeby się granulat skleił. Na powierzchni twarde to to jest, ale jak konstrukcyjnie to nie wiem, bo wszystko w konstrukcji siedzi i widać tylko od spodu powierzchnię.
Nie można tak powiedzieć, bo ja to zasypywałem swoją frezarkę, właśnie dlatego, że miałem konsystencję piachu zmoczonego wodą, dlatego piszę bo sam nie wiem czy miało to tak wyglądać, z tego co czytałem to właśnie żywicy miało być mało, tylko tyle żeby się granulat skleił. Na powierzchni twarde to to jest, ale jak konstrukcyjnie to nie wiem, bo wszystko w konstrukcji siedzi i widać tylko od spodu powierzchnię.
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 145
-
Postępy - forma na boki bramy:

Zalana forma (z wierzchu jest rzadszy beton):

Grubszy beton (takim wypełniona jest większość formy):

Na razie zdjąłem wierzchnią część formy i dolałem rzadszego betonu na wierzch, bo grubszy w międzyczasie opadł. Kolejny podgląd koło północy pewnie, rozformowanie rano.

Zalana forma (z wierzchu jest rzadszy beton):

Grubszy beton (takim wypełniona jest większość formy):

Na razie zdjąłem wierzchnią część formy i dolałem rzadszego betonu na wierzch, bo grubszy w międzyczasie opadł. Kolejny podgląd koło północy pewnie, rozformowanie rano.
-
-
Ja tradycjnie odpowiem: nie liczę czasu (sumarycznego), bo to jest moja rozrywka. Co do złotówek - wcale nie tak znowu dużo. Te boki bramy kosztowały coś pewnie ze 3 dychy razem z formą i insertami + w sumie pewnie dzień roboty. Jakbym robił to za kasę, to oczywiście robiłbym metalowe, ale to jest jeden wielki eksperyment prowadzony dla przyjemności.
Miałem 2 różne kompozycje - jedną, rzadszą, która była lana w okolicy insertów i innych trudniejszych miejsc (chociaż to, co widać przy insertach to nie żywica, tylko zatopione plastikowe podkładki) oraz gęstą i bardzo suchą w pozostałym obszarze. Wibrowane niestety nie byłoNO! nie wygląda źle, ale chyba stołu wibracyjnego zabrakło. Wygląda też jakbyś miał więcej żywicy niż ja, u mnie widać tylko piasek, nie widać żywicy.

Tak, za pomocą lutownicy hot air nałożyłem na forme warstwę wosku ze świecy. Wosk w dużej mierze wsiąkł w drewno, ale dzięki temu żywica już nie mogła tego zrobić.pryskałeś czymś formę, żeby się nie przykleiło?