Krzywe prowadnice - jak to się skończy?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Krzywe prowadnice - jak to się skończy?
Witam
Konstruuję 3 osiowy ploter. Dla osi Y przewidziałem prowadnice 15 mm. Przyszły wczoraj z cnc profi. Od razu po rozpakowaniu spotkało mnie rozczarowanie bo wyobrażałem sobie ten element jako coś co z założenia jet proste jak szkło. A tu dwie prowadnice po złożeniu równolegle do siebie tworzą lukę o szerokości milimetra, może więcej. Jak to się zachowa po złożeniu maszyny?
Reklamować to, prostować, puścić jak jest?? To normalne, że one się wygną przy cięciu? Co sądzicie co tu robić.
Konstruuję 3 osiowy ploter. Dla osi Y przewidziałem prowadnice 15 mm. Przyszły wczoraj z cnc profi. Od razu po rozpakowaniu spotkało mnie rozczarowanie bo wyobrażałem sobie ten element jako coś co z założenia jet proste jak szkło. A tu dwie prowadnice po złożeniu równolegle do siebie tworzą lukę o szerokości milimetra, może więcej. Jak to się zachowa po złożeniu maszyny?
Reklamować to, prostować, puścić jak jest?? To normalne, że one się wygną przy cięciu? Co sądzicie co tu robić.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Krzywe prowadnice - jak to się skończy?
Prowadnice mocuje sie do bazy a nie baze do prowadnicy 
q

q
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zaskocze cię..weź jak masz gdzie to zmierz sobie twardość prowadnic. Mi przysłali prowadnice, gdzie jedna była 10 cm od końca niezahartowana.Miejscami twarda, miejscami miękka...itd.
Reklamowałem-oddali kase.
Kupiłem u nich 2 sruby kulowe fi 25 z nakrętką- nakrętki mają nominalnie luz w dziesiątkach milimetrów...( przynajmniej tak jest ze śrubami któe mi przysłali- śruba zarobiona, śrubu nie zarobione były ok). Także porażka.
Do Poltechu mam 50 km, jak sie okazuje gość nie prowadzi fizycznego sklepu- niema szansa obejrzenia topwaru, a na ptanie o ewentualny zwrot w takim razie( nie widzę, to ewentualnie jak zobaczę , a mi się nie spodoba to chce oddać) odpowiedz padła oni nie przyjmują zwrotów, czyli prawo ich nie dotyczy, a ty jak chcesz to się z nimi sądź.
Multiprojekt kraków- no cóż....przy niewielkich zamówieniach ceny jak z kosmosu...
Nie chcę nikomu robić kryptoreklamy, ale przekonałem się po latach , ze jedynym konkretnym sklepem są "Akcesoria cnc". Zawsze rzetelnie, nigdy nie dostałem wybrakowanego towaru, rabaty przy większych zamówieniach.
Reklamowałem-oddali kase.
Kupiłem u nich 2 sruby kulowe fi 25 z nakrętką- nakrętki mają nominalnie luz w dziesiątkach milimetrów...( przynajmniej tak jest ze śrubami któe mi przysłali- śruba zarobiona, śrubu nie zarobione były ok). Także porażka.
Do Poltechu mam 50 km, jak sie okazuje gość nie prowadzi fizycznego sklepu- niema szansa obejrzenia topwaru, a na ptanie o ewentualny zwrot w takim razie( nie widzę, to ewentualnie jak zobaczę , a mi się nie spodoba to chce oddać) odpowiedz padła oni nie przyjmują zwrotów, czyli prawo ich nie dotyczy, a ty jak chcesz to się z nimi sądź.
Multiprojekt kraków- no cóż....przy niewielkich zamówieniach ceny jak z kosmosu...
Nie chcę nikomu robić kryptoreklamy, ale przekonałem się po latach , ze jedynym konkretnym sklepem są "Akcesoria cnc". Zawsze rzetelnie, nigdy nie dostałem wybrakowanego towaru, rabaty przy większych zamówieniach.
-
- Posty w temacie: 2
A czy przypadkiem utwardzane nie musza byc tylko bieznie?wood carver pisze:Zaskocze cię..weź jak masz gdzie to zmierz sobie twardość prowadnic. Mi przysłali prowadnice, gdzie jedna była 10 cm od końca niezahartowana.Miejscami twarda, miejscami miękka...itd.
Tak na moje oko twardosc "rdzenia" nie ma chyba wielkiego znaczenia?
Moze sie myle...
Kod: Zaznacz cały
Do Poltechu mam 50 km, jak sie okazuje gość nie prowadzi fizycznego sklepu- niema szansa obejrzenia towaru,
Ja np. tez nie prowadze sklepu gdzie klient moze przyjsc poogladac,
znaczy marnowac moj czas mowiac wprost

Moze Ci zle z oczu patrzyloa na ptanie o ewentualny zwrot w takim razie (nie widzę, to ewentualnie jak zobaczę , a mi się nie spodoba to chce oddać) odpowiedz padła oni nie przyjmują zwrotów, czyli prawo ich nie dotyczy, a ty jak chcesz to się z nimi sądź.

Ja oddawalem 2m srube z nakretka jak mnie jeden partacz w jej zakup wpuscil
a potem zostalem z reka w nocniku i sruba w magazynie

To co CI gosc byc moze powiedzial to jedno a prawo to drugie.
q
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Skoro fizycznego sklepu nie ma to zakup jest drogą elektroniczną. Masz więc w związku z tym 10 dni na zwrot, a jak przy zakupie o tym sprzedający cię w żaden sposób nie poinformował to termin się ten przedłuża chyba do 30 dni. I na to łaski nie ma.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Posty w temacie: 7
Jak nie ma solidnej bazy, do której można przykręcić, to trzeba dać wiszące trzydziestki i problem z bańki (przynajmniej do długości 750).
Sam ostatnio kupiłem prowadnice od 3Dpart (alledrogo) i też są krzywe bez dokręcenia do bazy. Bazy bocznej na szczęście nie wymagają.
Co do poltechu - wałków podpartych u nich nie kupowałem (a z tym najczęściej są problemy) - pozostałe produkty mieli ok. Śruby trapezowe (w odróżnieniu od tych od sponsora) nie były uwalone błotem i przywiązane do ułamanej deski z gwoździem
Sam ostatnio kupiłem prowadnice od 3Dpart (alledrogo) i też są krzywe bez dokręcenia do bazy. Bazy bocznej na szczęście nie wymagają.
Co do poltechu - wałków podpartych u nich nie kupowałem (a z tym najczęściej są problemy) - pozostałe produkty mieli ok. Śruby trapezowe (w odróżnieniu od tych od sponsora) nie były uwalone błotem i przywiązane do ułamanej deski z gwoździem

-
- Posty w temacie: 11
Niema raczej żadnej opcji o niepoinformowaniu, takie są przepisy przy sprzedaży wysyłkowej niezależnie od informacji na paczce. W sklepie jak sam pójdziesz to możliwość zwrot jest tylko dobrą wolą sprzedawcy. Tu masz 10 dni na poinformowanie o zwrocie (mail-em wystarczy) i 14 dni na dostarczenie towaru do sprzedawcy od momentu powiadomienia. Do poltechu nie musiałem jeszcze nic zwracać, ale jak kiedyś, przy pierwszych zakupach pytałem o możliwość zwrotu, to zapewniali że nie będzie najmniejszego problemu.noel20 pisze:Skoro fizycznego sklepu nie ma to zakup jest drogą elektroniczną. Masz więc w związku z tym 10 dni na zwrot, a jak przy zakupie o tym sprzedający cię w żaden sposób nie poinformował to termin się ten przedłuża chyba do 30 dni. I na to łaski nie ma.
Wystarczy wysłać wiadomość w stylu:
"Odstępuję od umowy zakupu towaru: "...." na podstawie obowiązującego w sprzedaży wysyłkowej 10-dniowego terminu zwrotu. Nr konta do zwrotu pieniędzy zostanie dołączony do przesyłki."
Jeszcze mi nikt nie odmówił, owszem często mali sprzedawcy ociągają się ze zwrotem kasy, ale do sądu nie musiałem nigdy chodzić.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
-
- Posty w temacie: 7
Nie wiem, mnie tam w Poltechu uprzejmie obsługiwali. Jak źle zaadresowali paczkę z zasilaczem, to grzecznie przeprosili, że musiałem czekać i wysłali ponownie. Kolega noel20 kupił prowadnice podobno z Poltechu i są nawet proste. Ja kupiłem w 3DPart i są krzywe. Prowadnice z CNC Profi są tak obrzydliwie ucięte, że w ogóle brak słów.