Regulacja wysokości palnika gazowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 35
- Kontakt:
ok, przekonaliście mnie, że warto podjąć tematsnajper007 pisze:Regulator OHC firmy Hypertherm z poprzedniego posta (link) kosztuje 5200zł netto. Czy taki sam lub podobny sensor oferują jeszcze jakieś firmy, w bardziej przystępnej cenie?

-
- Kontakt:
do zbudowania thc też nie potrzeba wypalarki plazmowej bo po co do tak banalnie prostego urządzenia ... 
a jednak zdziwił byś się ile "na pracującej maszynie" pojawia się dodatkowych problemików które potrafią "obalić" teorię i górę bierze praktyka. Oczywiście jest Irku w Twoim stwierdzeniu dożo prawdy zwłaszcza, że cięcie gazowe nie powoduje zakłóceń. przypomniałeś mi czasy jak projektowaliśmy w szkole elektronikę i pisaliśmy do niej program na sprawdzianie - wszystko tylko i wyłącznie na papierze...
zabieram się do roboty
...
może od soboty
...
[ Dodano: 2013-07-10, 10:09 ]
ps. dlaczego jest to robione pojemnościowo a nie indukcyjnie ?

a jednak zdziwił byś się ile "na pracującej maszynie" pojawia się dodatkowych problemików które potrafią "obalić" teorię i górę bierze praktyka. Oczywiście jest Irku w Twoim stwierdzeniu dożo prawdy zwłaszcza, że cięcie gazowe nie powoduje zakłóceń. przypomniałeś mi czasy jak projektowaliśmy w szkole elektronikę i pisaliśmy do niej program na sprawdzianie - wszystko tylko i wyłącznie na papierze...
zabieram się do roboty

może od soboty

[ Dodano: 2013-07-10, 10:09 ]
ps. dlaczego jest to robione pojemnościowo a nie indukcyjnie ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
- Kontakt:
Łukasz ... przede wszystkim pozdrowienia dla Małżonki
a tak w skrócie na szybko ... ( bo przed chwila wróciłem z serwisu i mam coraz bardziej dość tych wyjazdów )
indukcyjnie ... np.
1. ciepło z palnika zmieni indukcyjność. A to normalka ...
2. każda stal się będzie inaczej zachowywała przy indukcyjnym systemie
3. dwa palniki obok siebie mogą się zakłócać. Tu są rożne uwarunkowania
Pojemnościowy , to o tyle jest to problem że ta "antenka" to nic innego ja trymer powietrzny.
Ale jego wykonanie jest też ważne ... jak będzie taka potrzeba to się spotkamy i obgadamy temat.
Ja właśnie zaczynam robić THC , ale to muszę zrobić na S7 i będzie też pojemnościówka wpięta do tego S7.
Maszyna ma szerokość 12m i długość 55m. 2 palniki plazmowe i 12 gazowych.

a tak w skrócie na szybko ... ( bo przed chwila wróciłem z serwisu i mam coraz bardziej dość tych wyjazdów )
indukcyjnie ... np.
1. ciepło z palnika zmieni indukcyjność. A to normalka ...
2. każda stal się będzie inaczej zachowywała przy indukcyjnym systemie
3. dwa palniki obok siebie mogą się zakłócać. Tu są rożne uwarunkowania
Pojemnościowy , to o tyle jest to problem że ta "antenka" to nic innego ja trymer powietrzny.
Ale jego wykonanie jest też ważne ... jak będzie taka potrzeba to się spotkamy i obgadamy temat.
Ja właśnie zaczynam robić THC , ale to muszę zrobić na S7 i będzie też pojemnościówka wpięta do tego S7.
Maszyna ma szerokość 12m i długość 55m. 2 palniki plazmowe i 12 gazowych.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
cnccad pisze:pozdrowienia dla Małżonki
dzięki

Napiszcie mi chłopaki jakiej maksymalnie wielkości (powierzchni) pierścień (średnica zewnętrzna i wewnętrzna) jeszcze byłby dopuszczalna i na jakiej najmniejszej wysokości nad materiałem może się znajdować podczas cięcia, żeby "nie przeszkadzał".
ps.
Nie doczekałem się odpowiedzi więc zrobiłem pierwszy układ "na pająka" i testy (pozytywne) na fi 70 z dziurą 35 i wysokością nad materiałem (bez palnika) 5-10mm bo na tej wysokości jest największa dokładność. Moja propozycja jest taka, żeby był to układ "dodatkowy" do thc - dzięki czemu będzie można podłączyć "toto" pod dowolny układ thc zamiast wyjścia napięciowego z przecinarki plazmowej - co wy na to? THC jest opanowane więc taki układ wydaje mi się być bardzo dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza, że planuję zrobić z niego wyjście napięciowe 0-10V co pozwoli wykorzystać np w sterownikach PLC.
Zasilanie 24VDC.