Jak wysterować pneumatyczny naped wiertaki ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wydaję mi się że to jest rozwiazanie.
Program nie wię że nie ma sterownika osi Z, wiec bedzie czekał na wysuwanie osi
[ Dodano: 2007-02-10, 21:30 ]
To jeszcze pytanko, czy mozna w G-code robic skok do podprogramu i jeżeli tak to jak wygląda składnia.
To jeszcze pytanko, czy mozna w G-code robic skok do podprogramu i jeżeli tak to jak wygląda składnia.
Program nie wię że nie ma sterownika osi Z, wiec bedzie czekał na wysuwanie osi
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Elektrozawory mają zazwyczaj tylko dwa stany-zamknięty lub otwarty, a więc siłownik dwukierunkowy w zależności od tego w jakim stanie jest elektrozawór jest schowany lub wysunięty.Wodzu pisze:A jak sterowałeś aby szedł raz do gory a raz na doł. Patrz nawet nie wiem jak tym sie steruje nie moge dorwac jakiegos dobrego pdf. ani fajnej ksiazki??
Mała poprawka -sterowanie z portu LPT.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Czyli raz podałeś napiecie i silownik poszedl w dol, drugi raz podales napiecie i silownik szedl do gory
(Ladna lopatologia dzis mowie) Chce wykorzystac silownik do blokowania glowicy tokarskiej i meczy mnie problem wysterownia silownika, ale teraz juz chyba wiem pozostalo tylko dobrac jeszcze raz elektroazwor
Dzieki bardzo za pomoc jak odnajde jakiegos posta to dam Ci pomogl bo przywrociles swiatlo nadzieji

Dzieki bardzo za pomoc jak odnajde jakiegos posta to dam Ci pomogl bo przywrociles swiatlo nadzieji

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
Hm w opsie tych elektrozworów 5/2 monostabilnych było troszke inaczej?? Czyli caly czas musialaby isc komenda Z... aby zawor dostawal stale napiecie??
[ Dodano: 2007-02-10, 21:42 ]
A moze to byly zawory 5/3. Wiesz sam juz ne wiem
Normalnie otwarte, opisane byly ze po podaniu napiecia pozotawaly w tym polozeniu po zmianie napiecia wracaly do polozenia poczatkowego. Moze rzeczywiscie to byly 5/3.
[ Dodano: 2007-02-10, 21:42 ]
A moze to byly zawory 5/3. Wiesz sam juz ne wiem

Normalnie otwarte, opisane byly ze po podaniu napiecia pozotawaly w tym polozeniu po zmianie napiecia wracaly do polozenia poczatkowego. Moze rzeczywiscie to byly 5/3.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Sorry -nie doczytałem że masz elektrozawory monostabilne a więc musi być drugi impuls który wymusi powrót .Wodzu pisze:Hm w opsie tych elektrozworów 5/2 monostabilnych było troszke inaczej?? Czyli caly czas musialaby isc komenda Z... aby zawor dostawal stale napiecie??
Rodzajów elektrozaworów jest cała masa i trudno za tym nadążyc i bez katalogów się nie obejdzie.
-
Fiu bo te 5/3 sa juz strasznie drogasne jak na amatorke. Czyli daje np Y10 silownik zatrzaskuje suport- tocze sobie, zmiana narzedzia wznowu Y10 odlaczam zatrzask obrot na nastepne narzedzie i wznowu Y10 i nastepuje zatrzasniecie i wznowu tocze sobie................
A jak wyglada sprawa z wykorzystaniem tranzystora jak go dobrac??
Po chwili zastanowienia Y10 to daje 10 sygnalow czyli lepiej dac Y1
A jak wyglada sprawa z wykorzystaniem tranzystora jak go dobrac??
Po chwili zastanowienia Y10 to daje 10 sygnalow czyli lepiej dac Y1